Η σοκολάτα θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικά προϊόντα καθώς δίνει ενέργεια, είναι τονωτική και αποτελεί πλούσια πηγή ζωτικότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Δυστυχώς για τους λάτρεις της σοκολάτας και οι 3 κατηγορίες περιέχουν πάνω κάτω τις ίδιες θερμίδες.

Ιδιότητες, θρεπτική αξία

Περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, διαιτητικές ίνες και καφεΐνη. Επίσης, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και χαλκό, αλλά και ένα πλήθος από βιταμίνες, όπως βιταμίνη Α και Ε.

Η σοκολάτα είναι πλούσια πηγή σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι κυριότερες των οποίων είναι οι πολυφαινόλες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Πιο πλούσια σε πολυφαινόλες είναι η σοκολάτα υγείας (τα 100γρ. περιέχουν 600mgr πολυφαινολών).

Μετά την κατανάλωση της σοκολάτας απελευθερώνονται ενδορφίνες, φυσικά οπιοειδή, που έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση. Καλύτερα να επιλέξετε την μαύρη σοκολάτα καθώς είναι πιο υγιεινή και σας παρέχει όλα τα οφέλη της και θαπρέπει να καταναλώνεται σε λογικές ποσότητες.

Η Μαύρη Σοκολάτα:

1. Καταπολεμά το στρες

2. Ρίχνει τη χοληστερίνη

3. Ρυθμίζει την πίεση

4. Απομακρύνει το εγκεφαλικό επεισόδιο

5. Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου

6. Βοηθάει στην απώλεια βάρους

7. Φροντίζει την επιδερμίδα

8. Ρυθμίζει το ζάχαρο στο αίμα

Είδη σοκολάτας

Μαύρη σοκολάτα (υγείας ή bitter): Περιέχει βούτυρο κακάο, ζάχαρη και κακαόμαζα σε ποσοστό από 35-40% έως 75% (σπανίως και παραπάνω). Γι’ αυτό και λέγεται “υγείας” καθώς περιέχει πολύ περισσότερο κακάο και λιγότερα πρόσθετα συστατικά, καθιστώντας την πιο υγιεινή! Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα μιας σοκολάτας σε κακάο, τόσο πιο πικρή γεύση αποκτά.

Κουβερτούρα: Η μόνη διαφορά της από τη μαύρη σοκολάτα είναι το ποσοστό κακάο που περιέχει, το οποίο δεν ξεπερνάει το 35-40%.

Σοκολάτα γάλακτος: Περιέχει βούτυρο, κακάο και κακαόμαζα, γάλα και ζάχαρη.

Λευκή σοκολάτα: Στα συστατικά της συγκαταλέγεται η ζάχαρη, πιθανώς γάλα, αλλά όχι κακαόμαζα, γι’ αυτό και συχνά δεν τη θεωρούν είδος σοκολάτας.

Βιολογική σοκολάτα: Είναι πιο ακριβή από τα υπόλοιπα είδη σοκολάτας, αλλά θεωρείται προϊόν ποιότητας, με υψηλή περιεκτικότητα σε κακαόμαζα.

Θερμίδες

Μαύρη Σοκολάτα: 502 θερμίδες ανά 100γρ.

Σοκολάτα Γάλακτος: 535 θερμίδες ανά 100γρ.

Λευκή Σοκολάτα: 539 θερμίδες ανά 100γρ

Ξέρατε ότι …

  • Η μαύρη σοκολάτα δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη και δεν προκαλεί εθισμό.

  • Η λευκή σοκολάτα δεν είναι σοκολάτα. Και αυτό γιατί δεν περιέχει κακαόμαζα (για το λόγο αυτό και δεν έχει σκούρο χρώμα), αλλά μονάχα το λίπος το οποίο προέρχεται από τους σπόρους του κακάο.

  • Η λευκή σοκολάτα περιέχει περισσότερες θερμίδες από τη σοκολάτα υγείας και τη σοκολάτα γάλακτος.

  • Μια σοκολάτα μετρίου μεγέθους περιέχει περίπου 6mg καφεΐνης, ενώ 1 φλιτζάνι καφέ περιέχει 100-150 mg.

  • Η μαύρη σοκολάτα είναι πιο πλούσια σε πολυφαινόλες από το τσάι, το κρασί, τα φρούτα και τα λαχανικά.

  • Η σοκολάτα παρασκευάζεται από τους σπόρους του κακαόδεντρου, του οποίου η λατινική ονομασία Theobroma cacao σημαίνει «τροφή των Θεών».

Facebook Comments