Ελαφρά άνοδο παρουσιάζει αυτή την ώρα το spread της Ελληνικής δεκαετίας στις 581 μονάδες βάσης και με την απόδοση στο 7,7%. Πάντως, το κλίμα είναι ενθαρρυντικό και η  μεγάλη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων καθώς και η κινητικότητα που παρατηρείται στις συναλλαγές, παρακολουθεί τις αντίστοιχες, κατά πολύ εντονότερες κινήσεις, που παρατηρούνται στις αγορές κρατικών ομολόγων των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Ασφαλώς το γεγονός που οδήγησε σε κορύφωση του ενδιαφέροντος και της αισιοδοξίας για τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας είναι το εξαιρετικά θετικό αποτέλεσμα της επιστροφής της Ιρλανδίας στις αγορές ταυτόχρονα με τις ενδείξεις για τη βελτίωση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος. Όπως είναι γνωστό, η Ιρλανδία, λίγες εβδομάδες μετά την έξοδό της από το δικό της μνημόνιο, διέθεσε με εντυπωσιακή επιτυχία νέο δεκαετές ομόλογο αντλώντας 3,75 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σχεδόν στο ήμισυ των δανειακών της αναγκών για το 2014.

Η εντυπωσιακά μεγάλη ζήτηση που εκδηλώθηκε οδήγησε τις προσφορές να ξεπεράσουν τα 14 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα η απόδοση να διαμορφωθεί στο εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο του 3,543%.

Η εξέλιξη αυτή, που ήταν ένα κρίσιμο τεστ όχι μόνο για την ίδια την Ιρλανδία αλλά γενικότερα για τα κρατικά ομόλογα των ευάλωτων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στα ομόλογα των χωρών της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας με κάθετη πτώση των αποδόσεών τους. Η κίνηση, μάλιστα, αυτή είναι αντίστροφη από εκείνη των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας που κινούνται ανοδικά.

Περιφέρεια

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ιταλικό και ισπανικό spread διαμορφώνονται στις 199 μ.β. και 192 μ.β., αντίστοιχα.

Ειδικώς για την Ελλάδα, η εξέλιξη αυτή ενισχύει τον προγραμματισμό της ελληνικής κυβέρνησης για επιστροφή στις αγορές το 2014, εγχείρημα πάντως που απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, σοβαρές διερευνητικές επαφές και ασφαλώς θετικές εξελίξεις στα ανοιχτά θέματα της προσαρμογής αλλά και του χρέους, όπως αυτές θα διαμορφωθούν τους επόμενους μήνες. Προς το παρόν η Ελλάδα παρά τη θετική πορεία των spread παραμένει χώρα υψηλού κινδύνου για τους επενδυτές, καθώς τα μείζονα θέματα της βιωσιμότητας του χρέους και της κάλυψης του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού παραμένουν ανοιχτά. 

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στα ελληνικά ομόλογα η πτωτική πορεία των spreads έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν οι τιμές του δεκαετούς βρίσκοντας στο 50-52 επίπεδο που αντιστοιχούσε σε spreade 800 μονάδων βάσης. Εκτότε η πορεία των αποδόσεων ήταν πτωτική με μεγαλύτερη ένταση τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς μάλιστα όπως παρατηρούν τραπεζικά στελέχη, τα περιθώρια πτώσης ήταν μεγαλύτερα για τα ελληνικά ομόλογα που ξεκινούσαν από πολύ υψηλότερα επίπεδα έναντι των αντίστοιχων των άλλων χωρών της ευρωπεριφέρειας.

Οι συναλλαγές τις τελευταίες ημέρες κυμαίνονται μεταξύ 50 και 100 εκατ. ευρώ ημερησίως. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα ελληνικά ομόλογα σε κυκλοφορία δεν ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ και βρίσκονται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε ξένα χαρτοφυλάκια, καθώς οι ελληνικές τράπεζες μετά το haircut και την επαναγορά δεν έχουν κρατικά ομόλογα.

Facebook Comments