Σε κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων περί διαφωνιών μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφορικά με την αξιολόγηση της Ελλάδας προέβη σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ.

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, πάντως, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις ημερομηνίες για την επιστροφή του Πολ Τόμσεν στην Αθήνα, παρά το ότι η ελληνική πλευρά περιμένει την επιστροφή του κλιμακίου της τρόικας στα μέσα Ιανουαρίου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ερωτηθείς ο κ. Μάρεϊ γιατί φαίνεται να υπάρχουν καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις δόσεων από το ΔΝΤ, τη στιγμή που Κομισιόν και ΕΚΤ αποδεσμεύουν τα δικά τους μερίδια, σημείωσε πως οι διαφορές έως τώρα είναι απλά ζήτημα χρονικής συγκυρίας (timing), προσθέτοντας ότι δεν βλεπει κάτι άλλο αυτή τη στιγμή.

Αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα υπογράμμισε πως η αξιολόγηση της χώρας μας δεν έχει λήξει, καθώς παραμένει ένα «πλήθος» ζητημάτων που πρέπει να εξετασθούν.

Σχετικά με τα όσα αναφέρει η Αθήνα περί εξόδου από το μνημόνιο το 2014, σημείωσε πως το Ταμείο «έχει ακόμα πρόγραμμα με την Ελλάδα».

Παράλλήλα, δεν επιβεβαίωσε την ακριβή ημερομηνία επιστροφής του Πόουλ Τόμσεν στην Αθήνα, λέγοντας πως η «ακριβής ημερομηνία δεν έχει οριστεί».

Ο κ. Μάρεϊ, σχετικά με τις προοπτικές του προγράμματος τόνισε πως «οι Ευρωπαίοι έχουν διαβεβαιώσει» το ΔΝΤ «πως θα παράσχουν χρηματοδοτική βοήθεια» στην Ελλάδα, προκειμένου να καλυφθούν τα όποια κενά, αρνούμενος ωστόσο να διευκρινίσει εάν το Ταμείο είναι καλυμμένο από τις ευρωπαϊκές εγγυήσεις. «Πρέπει να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες», ανέφερε.

Σχετικά με τους ελέγχους που διενεργεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα πεπραγμένα της τρόικα σε «χώρες προγράμματος», όπως η Ελλάδα, ανέφερε πως ο διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη αναμένεται να συναντηθεί «ανεπίσημα» με τους ελεγκτές της Ευρωβουλής «αργότερα τον Ιανουάριο» και θα συζητήσει μαζί τους τα προγράμματα.

Facebook Comments