…Όταν λέμε όχι, εννοούμε όχι. Ή, αν θέλετε, «ο όμιλος δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην απόφαση που πήρε περί αλλαγής έδρας στις Βρυξέλλες». Ο λόγος για τη Βιοχάλκο, που παρά την αρνητική γνωμοδότηση των εποπτικών αρχών ως προς το αν πρέπει να γίνουν δημόσιες προτάσεις ή όχι για τις εισηγμένες θυγατρικές στην Ελλάδα, οι θυγατρικές μετά απόαπόφαση των μετόχων τους δήλωσαν χθες και την Τετάρτη ότι δεν δέχονται την πρόταση του delesting. Και όχι μόνο αυτό, αλλά προτιμούν να πληρώσουν πρόστιμο, το οποίο, απ ό,τι ψάξαμε, ρωτήσαμε και μάθαμε μπορεί να φτάσει και τα 3 εκατ. ευρώ για την κάθε μία. Μπροστά στα 300 εκατ. ευρώ που θα χειαζόταν ο όμιλος για το delesting, εννοείται ότι πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό.

…Το ψήφισμα της μειοψηφίας των μετόχων στη Χαλκόρ, έφτασε ήδη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μαθαίνω. Το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει σε νομική γλώσσα ότι, «την 15 Νοεμβρίου 2013 ολοκληρώθηκε η συγχώνευση με απορρόφηση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ Α.Ε. από τη Viohalco S.A. Εκ του γεγονότος αυτού η Viohalco S.A. κατέστη μέτοχος πλειοψηφίας της εταιρίας κατά ποσοστό 66,41%.

…Συνεκτιμώντας όλα τα αντικειμενικά στοιχεία που τέθηκαν υπόψιν τους, οι μέτοχοι μειοψηφίας της ΧΑΛΚΟΡ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΛΛΩΝ Α.Ε. αποφαίνονται ότι δεν συντρέχει λόγος προστασίας τους, άλλως βλάπτονται δια της υποβολής υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης εξαγοράς των μετοχών τους από τον πλειοψηφούντα μέτοχο, τη βελγική εταιρία Viohalco S.A. δυνάμει του ν. 3461/2006, καθότι:

– Διακινδυνεύεται να απωλεσθεί δυσεύρετη ρευστότητα από τον Όμιλο της Viohalco, με σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες στις δυνατότητες της εταιρίας να συντηρήσει τις υφιστάμενες ή να προβεί σε νέες επενδύσεις, και να αναπτυχθεί.

– Διακινδυνεύεται να αποκλεισθεί η εταιρία από την Ελληνική κεφαλαιαγορά και να απωλέσει πολύτιμες δυνατότητες χρηματοδότησης της οικονομικής ανάπτυξής της».

…Για την ιστορία και μόνο όμως, θα πρέπει να πούμε ότι η Βιοχάλκο όταν έλαβε την απόφαση αλλαγής έδρας ομιλούσε για αναχρηματοδότηση των δανείων, για πρόσβαση στο διεθνές τραπεζικό σύστημα κ.ά. Έχουν περάσει μερικοί μήνες και η αγορά αναρωτιέται τι συμβαίνει…

…Όπως επίσης, η αγορά αναρωτιέται που βρίσκονται οι επαφές συγχώνευσης του Νηρέα με τη Σελόντα, η οποία γίνεται με τις ευλογίες των τραπεζών. Κάποιοι κρατούν μικρό καλάθι. Και κάποιοι άλλοι ανησυχούν για τις πραγματικές διαθέσεις του fund manager από τη Γεωργία.

…Και μιάς και αναφέρομαι στην Ανατολική Ευρώπη, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι αναδυόμενες αγορές της περιοχής έχουν μεγάλες εκροές και πέφτουν. Οπότε, οι τράπεζες που έχουν θυγατρικές εκεί, κρατούν καλάθι…

…Για τον μικρομέτοχο το μεγάλο τραπεζικό play είναι η Eurobank στα τρέχοντα επίπεδα ή όταν ξεκινήσει η αύξηση κεφαλαίου; Ας περιμένουμε το νομοσχέδιο για τις ανακεφαλαιοποιήσεις και βλέπουμε. Μέχρι τότε, έχουμε το σήμα από τις άλλες τράπεζες…

…Εντάξει η αύξηση της θέσης του York Capital στη ΓΕΚ/Τέρνα. Έφτασε στο 9% και το χαρτί σημειώνει τα περισσότερα κέρδη από τον 25άρη, με πάνω από 20% από την αρχή του χρόνου. Το σημαντικό είναι ότι οι μεάλες εταιρείες του κλάδου α)αποκατέστησαν τις γραμμές χρηματοδότησης, όπως η ΓΕΚ/Τέρνα με τους Αμερικανούς, β) ο Ελλάκτωρ με την έγκριση της αναδιάρθρωσης των δανείων την Παραμονή των Χριστουγέννων και γ) με την επανέναρξη των μεγάλων οδικών έργων.

 

ΧΣ

Facebook Comments