Ο γενικός δείκτης τερμάτισε την συνεδρίαση της Τρίτης με απώλειες 2,01%, στις 1,260,66 μονάδες και με τις συναλλαγές πάνω από τα 104 εκατ. ευρώ, ενδεικτικός της διάθεσης των επενδυτών να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους.  Μικρά κέρδη από τα Folli Follie και τον ΟΛΠ.

Στον αντίποδα, πτώση πάνω από 1% για τον Τιτάνα, που έφτασε να υποχωρεί πάνω από 3%. Πάνω από 5% οι απώλειες για την Frigoglass, άνω του 4,5% για την MIG, άνω του 45 για την Ελλάκτωρ και τα ΣΩΛΚ.

Πωλητές βγήκαν ακόμα στην Eurobank Properties, τη ΓΕΚ/Τέρνα, την Alpha, τον ΟΠΑΠ, την ΕΤΕ και τον Μυτιληναίο που κατέγραψαν απώλειες άνω του 3%. Στον ΟΠΑΠ το fund Silchester συνέχισε να μειώνει τη θέση του, ενώ νέες στηρίζεις στα όρια των 11 ευρώ δημιουργούνται για τη ΔΕΗ. 

Οι πληροφορίες που είδαν το φως τη δημοσιότητας ότι η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank  πηγαίνει πιο πίσω, καθώς μένει να περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θα σηματοδοτεί την επιστροφή τους στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και ο έλεγχος της Blackrock, δεν άρεσαν στην αγορά.

Επιπρόσθετα, οι επενδυτές, κυρίως οι ξένοι, μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών είδαν να εξαερώνεται το μαξιλάρι του πρωτογενούς πλεονάσματος στα 691 εκατ. ευρώ όταν το Νοέμβριο διαμορφωνόταν κοντά στα 2 δις. ευρώ. Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί κοντά στα 800 εκατ. ευρώ για το 2013.

Από την άλλη, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι το Χ.Α. έφτασε να καταγράφει κέρδη 11,5% στις έξι πρώτες συνεδριάσεις του 2014, που για ορισμένα χαρτιά του 25άρη σημαίνει άνοδο μέχρι και 27%. Οπότε είναι λογικό να βγουν πωλητές για να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους. 

Η Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ θεωρεί άκρως  φυσιολογικό και απολύτως θεμιτό έναν βραχυχρόνιο  καθοδικό κυματισμό  του Γενικού Δείκτη προς το  πρώτο επίπεδο στήριξης των 1.260 με 1.235 μονάδων, διαγραμματικό στοιχείο, όπου δεν θα  αναιρούσε  το ανοδικό momentum προς το όριο αντίστασης των 1.315 μονάδων. Περαιτέρω όμως πτώση προς τις 1200 με 1190 μονάδες με  ιδιαίτερα αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα μας επιβάρυνε την ανοδική σκέψη συνέχειας της υπάρχουσας ανοδικής τάσης.

Facebook Comments