Προπηλακισμοί εφοριακών. Τυχαία γεγονότα ή φαινόμενα που παίρνουν διαστάσεις;
Σιγά σιγά το καλοκαίρι οδεύει προς το τέλος του
Σιγά σιγά το καλοκαίρι οδεύει προς το τέλος του
Σιγά σιγά το καλοκαίρι οδεύει προς το τέλος του. Θεώρησα σωστό να μην ασχοληθώ με διατάξεις και εγκυκλίους αλλά με ότι συνέβη τις προηγούμενες εβδομάδες αλλά και με μια προσωπική εμπειρία την περίοδο των διακοπών.
Εκείνο που σημάδευσε το φετινό καλοκαίρι, μέχρι και σήμερα, εκτός από την αύξηση και το νέο ρεκόρ σε αφίξεις στον τουρισμό, άλλα και στα έσοδα, είναι οι προπηλακισμοί που δέχτηκαν οι εφοριακοί υπάλληλοι στους φορολογικούς ελέγχους που πραγματοποίησαν.
Πoτέ άλλοτε το θέμα των βιαιοπραγιών απέναντι σε εφοριακούς υπαλλήλους δεν είχε πάρει τέτοιες διαστάσεις. Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε οπλοχρησία, βιαιοπραγίες, απειλές σε τέτοια έκταση. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρουσίασαν μέρος των γεγονότων. Αλλά είχα και προσωπική εμπειρία σε φορολογικό έλεγχο.
Βρέθηκα στην Σάμο και μάλιστα εντελώς τυχαία κάθισα στο μαγαζί που έκλεισε η Α.Α.Δ.Ε. Το συνεργείο που έκανε το φορολογικό έλεγχο ήταν από τον Πειραιά. Η Δ.Ο.Υ. Σάμου απλώς κλήθηκε να εφαρμόσει τον νόμο και δέχτηκε τους προπηλακισμούς και τις απειλές.
Το κατάστημα βέβαια έμεινε κλειστό αντί για 48 ώρες, 12 ημέρες συνολικά. Η συμπεριφορά της ιδιοκτήτριας επιεικώς απαράδεχτη, όχι μόνο στους ελεγκτές αλλά και στους πελάτες της.
Βέβαια, επειδή τη συγκεκριμένη παραλία την επισκεπτόμουν συχνά μετά την 12 μήνη φυλάκιση με αναστολή που το δικαστήριο επέβαλλε στην ιδιοκτήτρια για τις απειλές, το κατάστημα της παρέμεινε κλειστό για όλη την διάρκεια του δωδεκαημέρου. Εύκολα δε μπορεί να καταλάβει κάποιος τι σημαίνει κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος κλειστό την εβδομάδα του δεκαπενταύγουστου.
Αλλά και στην Πάτμο, στα Χανιά, στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Βέροια υπήρξαν ανάλογα φαινόμενα.
Τα συγκεκριμένα φαινόμενα είναι καταδικαστέα.
Οι εφοριακοί υπάλληλοι ενεργούν τους ελέγχους κατ’ εντολήν της υπηρεσίας τους. Ασφαλώς δεν αποτελεί δικαιολογία για κανέναν επιχειρηματία ότι έχουν αυξηθεί οι φόροι και ότι είναι δυσβάσταχτοι. Δεν είναι οι υπάλληλοι της Α.Α.Δ.Ε. που αυξάνουν τους φορολογικούς συντελεστές, τον ΕΦΚΑ ή αποφασίζουν την αύξηση του ΦΠΑ κυρίως στην εστίαση. Τον ίδιο ΦΠΑ πληρώνουν και αυτοί ως καταναλωτές.
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά έχω συναντήσει τόσους ελέγχους.
Στις μέρες που βρισκόμουν στην Σάμο εκτός από τα συνεργεία του Πειραιά συνάντησα και τα συνεργεία της Μυτιλήνης. Οι υπάλληλοι της Α.Α.Δ.Ε. επισκέφτηκαν σχεδόν όλες τις παραλίες. Τους συνάντησα σε τρεις διαφορετικές. Μου έκανε εντύπωση και μπράβο τους για τον τρόπο που έκαναν τον φορολογικό έλεγχο.
Ελέγχαν ότι έχουν εκδοθεί οι αποδείξεις τόσο στα τραπέζια όσο και στην παραλία και δεν στεκόντουσαν σε τυπικές διαδικασίες που μόνο χρονοβόρες είναι και στο τέλος δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα.
Άλλωστε η ουσία είναι αν έχει εκδοθεί ή όχι η απόδειξη, ώστε το δημόσιο να εισπράξει τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος και όχι τα γνωστά γραφειοκρατικά που έχουμε συναντήσει σε πολλούς ελέγχους, που είναι ο λογιστής, να έρθει αμέσως, που είναι τα βιβλία και αν είναι ενημερωμένα, οι περιοδικές δηλώσεις του ΦΠΑ, οι συγκεντρωτικές τιμολογίων, αν λειτουργούν POS ή αν υπάρχει το χαρτί της τράπεζας σε όσους δεν το είχαν προμηθευτεί.
Ας μη γελιόμαστε η ουσία είναι η απόδειξη να εκδίδεται από νόμιμη ΦΤΜ και να έχουν εκδοθεί όλες.
Ίσως μια σειρά φίλων να ρωτήσουν γιατί τα αναφέρω όλα αυτά, τι σκοπό έχουν; Ο λόγος είναι ένας και μοναδικός, βρέθηκα στην Σάμο την ημέρα που έκλεισαν το εστιατόριο στη Σάμο. Γύρισα το νησί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη.
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα;
Όπου και να πήγα, όπου και αν κάθισα πρώτα ερχόταν η απόδειξη και μετά η παραγγελία και δεν γινόταν μόνο σε μένα. Το έβλεπα, παρακολουθώντας τα τραπέζια στην παραλία, σε κάθε τι που γινόταν διακίνηση, η απόδειξη προπορευόταν.
Μάλιστα, γέλασα όταν παραγγέλνοντας έναν καφέ ενώ μου τον έφεραν, τον πήραν πίσω λέγοντας μου ο σερβιτόρος ότι επιστρέφει, γιατί ξέχασε να τον συνοδέψει με την απόδειξη.
Η ουσία λοιπόν όλων αυτών είναι ότι οι έλεγχοι δεν αφορούν μόνο αυτόν τον οποίο κλείνουν. Τα υπόλοιπα καταστήματα γνώριζαν ότι υπάρχει έλεγχος επίβλεψη και δεν ρισκάρουν την αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων τους.
Οι εφοριακοί υπάλληλοι φτάνει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.
Δεν θα πρέπει να είναι αυτοσκοπός η επιβολή προστίμων και η διακοπή λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά η σύσταση και η έκδοση αποδείξεων.
Επειδή κάποιοι – και δικαιολογημένα – θα πουν είναι δυνατόν ένα κατάστημα με όλους αυτούς τους φόρους να μπορέσει να επιβιώσει;
Δύσκολα, ίσως και όχι.
Αυτό όμως δεν λύνεται με την βία, τους προπηλακισμούς και την οπλοχρησία.
Δεν λύνεται προπηλακίζοντας εργαζομένους, που τον Αύγουστο αντί για διακοπές γύριζαν την Ελλάδα. Και μια και το συζητάμε τα έξοδα από τα ταξίδια τους, τα χρήματα για τις διανυκτέρευσής τους, τα φαγητά τους τα έχουν προπληρωθεί ή θα περιμένουν κάποιους μήνες να τους εγκριθούν;
Δεν θα διαφωνήσει κανείς με τον διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. που αναφέρει ότι χρειάζεται ειδικό πλαίσιο προστασίας των εφοριακών υπαλλήλων. Εργαζόμενοι είναι και μάλιστα σε έναν πολύ άχαρο ρόλο.
Αν πρέπει να στραφούμε και να αλλάξουμε κάτι στην υπέρφορολόγηση σήμερα, αποδέκτης πρέπει να είναι η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ή εκάστοτε ηγεσία.
Facebook Comments