Οι αβεβαιότητες αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις θα περιοριστούν σταδιακά και τελικά θα εκλείψουν με τη συνέχιση της πορείας βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας και με την εξασφάλιση της ανάκαμψης και ικανοποιητικής ανάπτυξής της από το 2014 και στα επόμενα έτη, επισημαίνεται στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank.

Η ανάκαμψη και η ανάπτυξη θα υλοποιηθούν κατά κύριο λόγο με την ταχεία αύξηση της διεθνώς ανταγωνιστικής απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας από το 2014. Θα στηριχθούν ασφαλώς στην ενεργοποίηση των επενδύσεων στα έργα υποδομής που ήδη προωθούνται από το τρέχον έτος, με τη συνέχιση και της εντυπωσιακής πορείας ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού που ήδη μας δείχνει το δρόμο από το 2013.

Επιπλέον, η μεγάλη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας που επιτεύχθηκε στην περίοδο 2010- 2013 και τα αναμφισβήτητα συγκριτικά της πλεονεκτήματα θα συμβάλουν τελικά (με την περαιτέρω μείωση και της αβεβαιότητας) και στην προσέλκυση σημαντικών επιχειρηματικών επενδύσεων στους κλάδους της οικονομίας που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα, ενισχύοντας περαιτέρω την αυξητική πορεία των ελληνικών εξαγωγών και την υποκατάσταση εισαγωγών, σε αντιστροφή των τάσεων φυγής των επιχειρήσεων που επικράτησαν στην Ελλάδα στη δεκαετία του 2000.

Αυτά βέβαια θα συμβούν εάν συνεχιστεί και ενταθεί ο προσανατολισμός της οικονομικής πολιτικής προς την σταθερότητα και την εγκατάλειψη του κρατισμού, με ταυτόχρονη μεγαλύτερη τόνωση της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας. Το κράτος δεν παράγει, απλώς διανέμει ότι παράχθηκε με την σκληρή εργασία και αποταμίευση των άλλων. Και, βεβαίως, η διανομή χωρίς θεσμούς γίνεται πεδίο παράνομου πλουτισμού από ανθρώπους που δήθεν κόπτονται για τους φτωχούς και αδύναμους.

Οι εξελίξεις στους βασικούς οικονομικούς δείκτες στους τελευταίους μήνες του 2013 δείχνουν ότι η χώρα βρίσκεται ακόμη σε πορεία πτώσης του ΑΕΠ στο 4ο 3μηνο.2013. Ωστόσο ενισχύθηκαν περαιτέρω οι προσδοκίες ότι αυτή η πτώση έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για θετική αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης σε ετήσια βάση από το 1ο 3μηνο του 2014.

Facebook Comments