Eurobank: Αυξάνεται η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της οικονομίας
Eurobank: Αυξάνεται η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της οικονομίας
Eurobank: Αυξάνεται η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της οικονομίας
Αυτή γίνεται αντιληπτή τόσο από την αύξηση των περιθωρίων των δεκαετών ομολόγων όσο και από την σταθεροποίηση του Γενικού Δείκτη του ΧΑ και σύμφωνα με τους αναλυτές οφείλεται:
-στη δυστοκία στη λήψη αποφάσεων για το δημοσιονομικό κενό του 2014
Η Eurobank επισημαίνει πως πέρασε και η τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2014 χωρίς να έχει διαφανεί στον ορίζοντα συμφωνία για τα ανοιχτά θέματα της τρέχουσας αξιολόγησης (η οποία υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το 2ο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας (2ΠΣΕΟ) θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2013). Η συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό του 2014 είναι πιθανό να καθυστερήσει και μετά την 27η Ιανουαρίου 2014 (Eurogroup).
-στο αναμενόμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας
Οι εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας δεν φαίνεται να ευνοούν την κυβερνητική θέση για το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού του 2014. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικές τις αναδρομικές περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας επιβαρύνει με τουλάχιστον €0,1 δισ. το δημοσιονομικό κενό που θα πρέπει να καλυφθεί μέσα στο 2014 ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ στο τέλος της χρονιάς. Μια παρόμοια απόφαση για αναδρομική επιστροφή των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς (ανήκουν στην κατηγορία των ειδικών μισθολογίων όπως και οι στρατιωτικοί) έχει αρχίσει να προκαλεί έντονους προβληματισμούς στην κυβέρνηση αφού θα μπορούσε να στοιχίσει τουλάχιστον €1,0 δις στον Προϋπολογισμό του 2014.
-στις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων μεταρρυθμίσεων
Οι αναλυτές επισημαίνουν πως παραμένουν ανοικτά -για μια ακόμη εβδομάδα- τα εξής ζητήματα: α) το 2ο «κύμα» διαθεσιμότητας (12.500 δημόσιοι υπάλληλοι) μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2014 και οι 11.000 αποχωρήσεις από το Δημόσιο μέσα στο 2014, β) οι αλλαγές στη νομοθεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ώστε να σημειωθεί πρόοδος στην ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, γ) η απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων δ) η ελαστικοποίηση των ρυθμίσεων για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα ε) το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης που θα εξαλείφει σειρά από περιορισμούς στον ανταγωνισμό σύμφωνα με την πρόσφατη σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ.
Η Eurobank υπογραμμίζει πως η αναμενόμενη λύση για το πρόβλημα ελάφρυνσης του χρέους θα περιλαμβάνει μείωση των επιτοκίων και επέκταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων του επισήμου τομέα.
Τονίζει τέλος την ανάγκη η χρήση των διαθέσιμων κεφαλαίων από το πλεόνασμα του 2013 να γίνει με σύνεση ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος μη-επίτευξης του πλεονάσματος του 2014.
Facebook Comments