Η άνοδος των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στις μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως το Δεκέμβριο, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός, σε αντίθεση με τον πολύ υψηλό, θα μπορούσε να απειλήσει την εύθραυστη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο ΟΟΣΑ δήλωσε πως ο πληθωρισμός στις 34 χώρες-μέλη του, σημείωσαν άνοδο στο 1,6% από το 1,5% το Νοέμβριο, ενώ ο πληθωρισμός στις G20 χώρες, υποχώρησε στο 2,9% από το 3%.
Το χαμηλό επίπεδο του πληθωρισμού στις αναπτυγμένες χώρες θα ανησυχήσει τους κεντρικούς τραπεζίτες, καθώς πολλοί θεωρούν ότι ο πληθωρισμός στο 2% είναι συμβατός με υγιή οικονομική ανάπτυξη. Η άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται στις υψηλότερες τιμές ενέργειας, ενώ ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,6%.
Όταν ο πληθωρισμός είναι χαμηλός, επιχειρήσεις, νοικοκυριά, ακόμη και οι κυβερνήσεις, συναντούν μεγαλύτερη δυσκολία στην προσπάθειά τους για μείωση του χρέους, ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για αρκετές χώρες της ευρωζώνης.
Όταν οι τιμές αρχίζουν να υποχωρούν, οι καταναλωτές μπορούν να αναβάλουν αγορές με την προσδοκία ότι θα βρουν καλύτερη αξία για τα λεφτά τους στο μέλλον. Αυτό μπορεί να αποδυναμώσει την οικονομική δραστηριότητα και να δημιουργήσει περαιτέρω αποπληθωριστικές πιέσεις.
Μετά από τις δυσκολίες που πέρασε η Ιαπωνία προκειμένου να βγει από μια μακρά περίοδο αποπληθωρισμού, οι κεντρικές τράπεζες σε άλλες χώρες προσπαθούν να αποφύγουν μια παρόμοια κατάσταση.
Facebook Comments