Ποια χώρα σας έρχεται στο νου, όταν σκέφτεστε τη σοκολάτα; Η Ελβετία, φυσικά. Και σε ποια χώρα πάει ο νους σας όταν γίνεται αναφορά στα βραβεία Νόμπελ; Στη Σουηδία. Σε αυτές τις δύο χώρες η σοκολάτα είναι πολύ διαδεδομένη και από τις δύο αυτές χώρες προέρχονται πολλοί κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ. Τώρα τί σχέση έχουν αυτά μεταξύ τους, ισχυρίζεται ότι το γνωρίζει πολύ καλά ο Φραντς Μεσερλί από τη Νέα Υόρκη. Η μελέτη του δημοσιεύτηκε μάλιστα στο φημισμένο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.
Ενισχύει την πνευματική απόδοση
O Μεσερλί συνέταξε μια λεπτομερή και πολύπλοκη ταμπέλα, η οποία δείχνει ότι η υπάρχει σχέση ανάμεσα στην ποσότητα κατανάλωσης σοκολάτας κατά κεφαλή με τον αριθμό κατόχων του βραβείου Νόμπελ ανά 10 εκατομμύρια κατοίκους. Στην πρώτη θέση βρίσκεται – πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς – η Ελβετία, με σχεδόν 12 κιλά σοκολάτας το χρόνο κατά κεφαλή. 36 κατόχους Νόμπελ έχει βγάλει η χώρα των Άλπεων. Ο Μεσερλί περιέλαβε 23 χώρες στην έρευνά του. Βέβαια σε κάποιο σημείο η έρευνα τον προδίδει. Αφορά τη Σουηδία: οι κάτοικοι της χώρας τρώνε 6,5 κιλά σοκολάτας το χρόνο και επαίρονται για του 32 κατόχους Νόμπελ, οι οποίοι είναι όμως πολλοί, αφού, σύμφωνα με τή στατιστική λογική του ερευνητή, θα έπρεπε να περιορίζονται σε 14. Ο Μεσερλί έχει όμως έτοιμη την εξήγηση: Οι Σουηδοί αντιδρούν πολύ ευαίσθητα στην ιδιότητα της σοκολάτας να ενισχύει την πνευματική απόδοση, γι αυτό και δεν χρειάζεται να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες για να φτάνουν στο βραβείο Νόμπελ. Ο επιστήμονας δίνει κι άλλη μιαν εξήγηση: τη μεροληπτική στάση της επιτροπής των βραβείων που έχει την έδρα στη Σουηδία.
Αλλά η πραγματικότητα φαίνεται να είναι άλλη. Όπως τονίζει η Αγγέλα Μπέχτχολντ, από την Γερμανική Εταιρεία Διατροφής, δεν θα πρέπει κανείς να λαμβάνει στα σοβαρά τη συγκεκριμένη έρευνα, μια και υπάρχουν ήδη επιστημονικές μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι οι συστατικές ουσίες της σοκολάτας επιδρούν πολύ θετικά στην πνευματική απόδοση, και σε αυτές έχει βασίσει και τη δική του μελέτη ο Μεσερλί. «Πρόκειται για μια μελέτη με πολύ χιούμορ, αλλά όχι επιστημονική…» επιμένει η Μπέχτχολντ.
Σοκολάτα, η ιαματική…
Βέβαια η επιστήμη δεν περίμενε το Φραντς Μεσερλί, από καιρό έχει αποκαλύψει την επίδρασή της σοκολάτας στη λειτουργία του οργανισμού. Το μυστικό βρίσκεται στις φλαβονόλες που περιέχονται στο σπόρο του κακάο. Πρόκειται για φυσικές ουσίες που ρυθμίζουν το λίπος στο αίμα, κατεβάζουν την πίεση και τη χοληστερίνη και επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης, ενώ βελτιώνουν τη μνήμη και την πνευματική απόδοση. Και εδώ ο Μεσερλί έκανε διάνα. Οι φλαβονόλες διαθέτουν κι άλλες ιαματικές ιδιότητες. «Επηρεάζουν το αμυντικό σύστημα, επιδρούν θετικά στην κυκλοφορία του αίματος και προστατεύουν κατά κάποιο τρόπο από την αρτηριοσκλήρυνση και συνεπώς από το εγκεφαλικό», λέει η Αγκελα Μπέχτχολντ. Τώρα, εάν η σοκολάτα ανεβάζει και τα επίπεδα σεροτονίνης που προκαλεί αισθήματα ευτυχίας και χαράς, αυτό είναι κάτι στο οποίο οι επιστήμονες διαφωνούν.
Σε κάθε περίπτωση η σοκολάτα προσφέρει την πρώτη ύλη για την ορμόνη της ευτυχίας. Αλλά πόσες σοκολάτες πρέπει να φάμε για να γίνουμε ευτυχείς; Πολλές, με μια δεν κάνουμε τίποτα. Η υπερβολική κατανάλωση φέρνει όμως και αρνητικά αποτελέσματα, δηλαδή αύξηση βάρους. «Η σκούρα σοκολάτα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος και όταν την τρώμε σε μεγάλες ποσότητες γινόμαστε υπέρβαροι», προειδοποιεί η διαιτολόγος Μπέχτχολντ. Βέβαια, μπορούμε να καταναλώνουμε σοκολάτα χωρίς να βάζουμε δράμι. Πως; Η βιομηχανία ομορφιάς έχει φροντίσει γι αυτό με μάσκες σοκολάτας, λουτρό σοκολάτας ή μασάζ σοκολάτας. Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε όλες τις εναλλακτικές απολαύσεις που προσφέρει η σοκολάτα για να οδηγηθείτε στην ευτυχία, χωρίς να παχύνετε…
Facebook Comments