Την είδηση ότι οι θεσμοί συμφωνούν με τους στόχους του προσχέδιο του προϋπολογισμού μετέδωσε λίγο μετά τις 11 το πρωί στέλεχος του υπουργείου οικονομικών που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς στο Hilton.

Πιο συγκεκριμένα το στέλεχος ανέφερε ότι το 2017 οι θεσμοί συμφωνούν ότι θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ δηλαδή 1,05% πάνω από το στόχο της χρονιάς για πλεόνασμα 1,75%.  Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα περιθώριο πάνω από 1,8 δις ευρώ για την διανομή κοινωνικού μερίσματος εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις. 

Επίσης το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι οι θεσμοί συμφωνούν με το στόχο του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2018 δηλαδή για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.  Από αυτή την αναφορά συνάγεται ότι, επί του παρόντος τουλάχιστον, τα στελέχη του κουαρτέτου δεν ζητάνε από την κυβέρνηση νέα μέτρα για το 2018.  

Ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση στο ξενοδοχείο Hilton ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί της Παρασκευής.  

«Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2018»

«Μπορώ να εκτιμήσω με μεγάλη ασφάλεια ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2018» τόνισε μετά τις διαβουλεύσεις με την τρόικα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει τελειώσει η συζήτηση για το θέμα. 

Ο ίδιος είπε ότι το κλίμα ήταν πολύ καλό και αυτό «φάνηκε από το γεγονός ότι οι συζητήσεις δεν είχαν μεγάλη διάρκεια». Οι θεσμοί αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα σε τέσσερις εβδομάδες, στο τέλος Νοεμβρίου. 

«Ήταν από τις καλύτερες συναντήσεις» σχολίασε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών για να προσθέσει ότι τις επόμενες εβδομάδες θα γίνονται διαρκώς τηλεδιασκέψεις στη διάρκεια των οποίων αναμένεται να συμφωνηθεί και ο τρόπος χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος. 

 

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Facebook Comments