Γ. Στουρνάρας: Στόχος της κυβέρνησης τα €11 δισ. του ΤΧΣ να πάνε στο χρέος

4 λεπτά ανάγνωση
29 Μαρτίου 2014

Επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής, την ύπαρξη της επιστολής του αντιπροέδρου της Κομισιόν Χοακίν Αλμούνια για τις τράπεζες, την οποία όπως τόνισε θα καταθέσει την Κυριακή στην Ολομέλεια.

Ο υπουργός Οικονομικών διατύπωσε την ευχή τα 11 δισ. ευρώ που βρίσκονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να παραμείνουν εκεί, προκειμένου αργότερα με αυτά τα χρήματα να ξεχρεωθεί μέρος του δημόσιου χρέους.

Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «προϊόν μακράς και δύσκολης διαπραγμάτευσης που κράτησε 7 μήνες, με την κυβέρνηση να μένει συνεπής στις εξαγγελίες της». Συμπλήρωσε ότι «η συνέπεια της κυβέρνησης λειτουργεί αποστομωτικά για όσους από μικροψυχία έχουν επιλέξει το δρόμο του λαϊκισμού.»

Σημειώνεται ότι στην επιστολή του αντιπροέδρου της Κομισιόν για το πώς θα καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών αναφέρεται ότι: Οι τράπεζες θα πρέπει να υιοθετήσουν μέτρα ενίσχυσης των κεφαλαίων τους και να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά. Η κρατική βοήθεια, από το ΤΧΣ, πρέπει να είναι η ελάχιστη δυνατή και η συμμετοχή του θα είναι περιορισμένη. Ενώ σε περίπτωση συμμετοχής του ΤΧΣ, θα προηγηθεί «κούρεμα» των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης.

Υπέρ του κατεπείγοντος για το πολυνομοσχέδιο τάχθηκε νωρίτερα η πλειοψηφία των βουλευτών της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ). Αποχώρησε από τη συζήτηση το ΚΚΕ, αλλά δήλωσε ότι την Κυριακή θα συμμετάσχει κανονικά στην ψηφοφορία στην Ολομέλεια, ζητώντας μάλιστα να είναι ονομαστική.
 

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

UBS: Το εντυπωσιακό comeback των ελληνικών ομολόγων

Από «παράδειγμα προς αποφυγή» στις διεθνείς αγορές χρέους, η Ελλάδα έχει εξελιχθεί

Δημοσιονομικοί κανόνες ΕΕ: επιστροφή στη λιτότητα ή «ευελιξία» για επενδύσεις;

Η συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ έχει επανέλθει δυναμικά

Focus: Η Γερμανία μπορεί να διδαχθεί από την Ελλάδα στα θέματα κράτους πρόνοιας

Να διδαχθεί από την Ελλάδα στα θέματα κράτους πρόνοιας, καλεί το περιοδικό