…Αθόρυβος εργάτης, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, ξεμπλοκάρει υποθέσεις που εκκρεμούσαν τουλάχιστον εδώ και δέκα χρόνια και προσπαθεί ταυτόχρονα να καταστήσει έναν οργανισμό που μέχρι πρότινος βρισκόταν στη σκιά του βαθέως κράτους, αυτόνομο. Ο λόγος για τον Γιάννη Γιαρέντη, που μετά από οκτώ χρόνια ξεμπλόκαρε τον διαγωνισμό για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα. Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας, αφού υπήρξε κατακύρωση για δύο υποέργα από τα τέσσερα συνολικά με τελικούς μειοδότες την Ελληνική εταιρεία και εισηγμένη στο Χ.Α. Ελληνικά Καλώδια (συμφερόντων Στασινόπουλου) και την ABB. Πολύ σύντομα, απ’ ό,τι πληροφορείται η στήλη θα υπάρξει κατακύρωση και για τα άλλα δύο υποέργα.

…Οι τράπεζες αποτελούν το απόλυτο play της αγοράς. Οι τιμές στόχοι των ξένων είναι σημαντικές, παρά το γεγονός ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά φουσκώνει. Έχουμε και λέμε λοιπόν, 4,5 ευρώ για την Εθνική από την Deutsche Bank, χωρίς να μας βάλει στον κόπο η «μεγάλη μας φίλη» να βγάλουμε λεφτά από το πορτοφόλι μας για αύξηση κεφαλαίου, αν και η αύξηση κεφαλαίου είναι μονόδρομος…

…Πάνω από τα 2 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, που πλέον είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα και 0,75 ευρώ δίνουν οι ξένοι για την Alpha.

…Η Euromedica ανακοίνωσε τα αποτελέσματα και προσωπικά στη στήλη άφησαν μία γλυκόπικρη γεύση στο τέλος. Θα ξεκινήσω από το δεύτερο συνθετικό του «γλυκόπικρη». Πικρή λοιπόν, διότι οι ζημιές στο τελικό αποτέλεσμα είναι τεράστιες και, νομίζω, μη διαχειρίσιμες, 55 εκατ. ευρώ. Επίσης, η εταιρεία εξαρτάται καθαρά από τις βουλές του Άδωνι και του ΕΟΠΥΥ, γι΄αυτό και στο τελευταίο τρίμηνο, ουσιαστικά ο τζίρος έμεινε αμετάβλητος. Πικρή, λόγω των μεγάλων δανειακών υποχρεώσεων και το ότι τα 350 εκατ. ευρώ είναι απαιτητά. Γλυκιά, διότι ο δανεισμός μειώθηκε κατά 12 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι το πολεμάνε, εκεί στην οδό Αμερικής.  Γλυκιά, επίσης, διότι αν δεν σχηματιζόταν η πρόβλεψη των 40 εκατ. ευρώ για το claw back, το μαγαζί θα έγραφε προ φόρων 26 εκατ. ευρώ. Γλυκιά, επίσης, διότι είδα ότι στο ταμείο υπάρχουν κεφάλαια που αυξάνονται, που σημαίνει ότι γίνεται κάποιο νοικοκύρεμα, με κόστος τους απλήρωτους εργαζόμενους σε όλα τα μαγαζιά του ομίλου. Γλυκιά, τέλος, διότι ξεκινούν οι διααπραγματεύσεις με τις τράπεζες για να ρυθμιστούν τα δάνεια (π.χ. Πειραιώς) και στο πρώτο τρίμηνο περίμενε να εισπράξει 23 εκατ. ευρώ από τις δουλειές στο εξωτερικό. Ο κ. Θ. Λιακουνάκος, νομίζω, θα πρέπει να δει πολύ σοβαρά, αν δεν του το έχουν πει οι τράπεζες (…) την περίπτωση της αύξησης κεφαλαίου, προκειμένου να βοηθήσουν οι τράπεζες. 

Facebook Comments