Γιατί απέτυχε η συνταγή λιτότητας στην Ευρώπη;
Η συνταγή λιτότητας στην Ευρώπη απέτυχε κυρίως επειδή ήταν εσφαλμένη εκτιμά ο Α. Alesina
Η συνταγή λιτότητας στην Ευρώπη απέτυχε κυρίως επειδή ήταν εσφαλμένη εκτιμά ο Α. Alesina
Ο ειδικός σε θέματα χρέους Alberto Alesina επισημαίνει ότι ακριβώς αυτή η αντίθετη εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας ευθύνεται για την απαξίωσή της από τους πολίτες, όπως αναδείχθηκε με έμφαση στις εκλογές στην Ιταλία…
Η περικοπή των δημοσίων δαπανών, ιδίως στον τομέα του προσωπικού, κατά τον καθηγητή του Χάρβαρντ, θα μείωνε τα επίπεδα δημόσιου χρέους, χωρίς να αυξηθούν υπέρμετρα οι φόροι…
Το ζήτημα είναι ότι πλέον όλες οι χώρες της κρίσης επιδιώκουν χαλάρωση των μέτρων λιτότητας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η διάθεση για δύσκολες μεταρρυθμίσεις, που είχαν οραματισθεί οι εμπνευστές των μέτρων στήριξης…
Η νομισματική ένωση όλο και περισσότερο μοιάζει με την Ιταλία του 70 και του 80, σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Joerg Kraemer. Εκείνη την εποχή διαμορφώθηκε το υψηλό δημόσιο χρέος, με αναιμική ανάπτυξη, μείωση της ανταγωνιστικότητας και υψηλό πληθωρισμό, με τον κρατικό προϋπολογισμό να χρηματοδοτείται με την εκτύπωση χρήματος…
Μέχρι τώρα, ωστόσο, το πολιτικό χάος στην Ιταλία και η απροθυμία μεταρρυθμίσεων και αποδοχής της λιτότητας στις χώρες της κρίσης, δεν έχει οδηγήσει σε αναταραχή τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η δέσμευση Ντράγκι ότι η ΕΚΤ θα κάνει τα πάντα για τη σταθερότητα του ευρώ, συνεχίζει να λειτουργεί ως προστατευτική ομπρέλα πάνω από τη Νότια Ευρώπη και δεν βλέπουμε επιθετικές προθέσεις τιμωρίας από τις αγορές…
Ο Ντράγκι, πάντως, την περασμένη εβδομάδα, σε ομιλία του στην Καθολική Ακαδημία του Μονάχου έκανε επίκληση της χριστιανικής εντολής της αγάπης προς το πλησίον, ζητώντας από τις ισχυρότερες οικονομίες της ευρωζώνης να στηρίξουν τις ασθενέστερες. Την εντολή αυτή είναι αμφίβολο εάν την ενστερνίζεται η προτεστάντης Ανγκελα Μέρκελ, περισσότερο αμφίβολο, όμως, είναι εάν έχει τη δύναμη να αντισταθεί στο αίτημα του Ντράγκι, σχολιάζουν αναλυτές…
Ισως δεν είναι τυχαία τα δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο περί αποχώρησης της ΕΚΤ από την τρόικα, με το επιχείρημα ότι η εμπλοκή της στη διαχείριση της κρίσης μείωσε την αξιοπιστία της και την ανεξαρτησία της. Ως πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται η στάση της ΕΚΤ στη διάσωση των ιρλανδικών τραπεζών όταν η κεντρική τράπεζα παραιτήθηκε από μέρος των απαιτήσεών της επειδή η Ιρλανδία δεν μπορούσε να σηκώσει το βάρος των επιτοκίων. Επρόκειτο, από νομική σκοπιά, για παράνομη κρατική χρηματοδότηση, είναι η κατηγορία προς την ΕΚΤ…
Σταθερή μείωση της δανειοληπτικής ικανότητας των περισσότερων κρατών της ευρωζώνης διαπιστώνει το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Φράιμπουργκ. Οσο για την Ελλάδα, το Κέντρο δεν δίνει καμία ελπίδα βιώσιμης διαχείρισης του χρέους της. «Φαίνεται μάταιο ότι η χώρα μπορεί να γίνει υγιής στο εγγύς μέλλον», είναι η καταδικαστική ετυμηγορία του…
Το θέμα της εκμετάλλευσης του Αιγαίου ήταν από τα βασικά στην ατζέντα των συζητήσεων Σαμαρά-Ερντογάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ. Ωστόσο, οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας προέβησαν μόνο σε σύντομες αναφορές σε αυτό. Προφανώς, την εξέλιξη αυτού του θέματος θα τη δούμε στην… πράξη (όταν έρθει η ώρα)…
Facebook Comments