Κίνδυνο αποτελεί η Κίνα, όχι η Banco Espirito
Κίνδυνο αποτελεί η Κίνα, όχι η Banco Espirito
Κίνδυνο αποτελεί η Κίνα, όχι η Banco Espirito
Το γεγονός αυτό αξίζει να μας προβληματίσει, όχι τόσο για τη σπουδαιότητά του, αφού σύμφωνα και με τη Goldman Sachs, δεν υφίσταται κίνδυνος για την Ευρωζώνη, αλλά κυρίως γιατί μας υπενθύμισε ότι: ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος πάσχει σοβαρά από έλλειψη κεφαλαίων και ότι όσο οι αγορές ανεβαίνουν ασταμάτητα, τόσο πιο ευάλωτες γίνονται σε ένα ξαφνικό συμβάν.
Βέβαια, οι πιέσεις και ο πανικός εμφανίστηκαν κυρίως στις μετοχές, τα ομόλογα και το χρυσό. Η αγορά συναλλάγματος επέδειξε ιδιαίτερη ψυχραιμία και αντοχή. Το EUR/USD παρέμεινε πάνω από τα 1,3600 χωρίς να σημειώσει κάποια ιδιαίτερη μεταβολή, όπως και το GBP/USD. Το AUD/USD δεχόταν ήδη πιέσεις από τα άσχημα macro για την κινεζική οικονομία και λίγο μετά το άνοιγμα της Wall Street επιχείρησε να αντιδράσει. Το NZD/USD δεν το «ακούμπησε» καν ο θόρυβος που ξέσπασε.
Σίγουρα παρατηρήθηκαν εισροές κεφαλαίων στο γεν το οποίο σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο σε σχέση με τα G10 νομίσματα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι υπήρξαν κινήσεις πανικού. Άλλωστε, η πτώση του S&P 500 και η άνοδος του γεν μας αποκαλύπτει ποια ήταν ακριβώς η μετακίνηση των κεφαλαίων.
Μια ημέρα μετά το συμβάν και οι απόψεις των αναλυτών είναι καθησυχαστικές. «Οι πιθανότητες μιας επιδείνωσης του κλίματος στην Ευρώπη, εξαιτίας αυτού του συμβάντος είναι ελάχιστες», τονίζει η Goldman Sachs, ενώ ο επικεφαλής αναλυτής της NAB, Ray Attrill, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το γεγονός αυτό είναι συστημικά απειλητικό.
Προειδοποιεί για την Κίνα η UBS
Η σειρά μέτρων στα οποία έχει προχωρήσει η κινεζική κυβέρνηση έχουν παγώσει τις ανησυχίες γύρω από το λεγόμενο σκιώδες τραπεζικό τομέα. Όμως καθώς η αγορά κατοικίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, οι συνέπειες δε θα αργήσουν να γίνουν ορατές και πάλι και καθώς οδεύουμε προς το 2015 οι πιθανότητες για σκάσιμο της πιστωτικής φούσκας, θα αυξάνονται συνεχώς.
Facebook Comments