USD: Το δολάριο μπροστά σε κρίσιμα επίπεδα
Το περιβάλλον αναταραχής που επικράτησε την προηγούμενη εβδομάδα οδήγησε σε σημαντικές απώλειες τις χρηματιστηριακές αγορές
Το περιβάλλον αναταραχής που επικράτησε την προηγούμενη εβδομάδα οδήγησε σε σημαντικές απώλειες τις χρηματιστηριακές αγορές
Θεμελιώδης Πρόβλεψη για USD: Ανοδική
Το περιβάλλον αναταραχής που επικράτησε την προηγούμενη εβδομάδα οδήγησε σε σημαντικές απώλειες τις χρηματιστηριακές αγορές με τη μεταβλητότητα να ανακάμπτει δυναμικά (σε βραχυχρόνια κλίμακα η μεταβλητότητα αυξήθηκε σχεδόν 60% την Πέμπτη). Ένα στοιχείο που εξέπληξε όμως ήταν ότι ενώ γεωπολιτικά επικρατούσε χάος γεγονός που είχε ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στα χρηματιστήρια, οι διακυμάνσεις στην αγορά συναλλάγματος ήταν πιο περιορισμένες και ανάμεσα στα υπόλοιπα νομίσματα αυτό μπορούσαμε να το δούμε ιδιαίτερα στο δολάριο. Ανακύπτει λοιπόν το ερώτημα, αν το δολάριο είναι πράγματι ένα καταφύγιο ασφάλειας για τους επενδυτές γιατί δεν έτρεξε ένα έντονα ανοδικό ράλι καθώς οι υπόλοιπες αγορές κεφαλαίου βίωναν τις επιπτώσεις μίας γενικευμένης κατάστασης πανικού; Τι σημαίνει αυτό για τα επόμενα βήματα του δολαρίου;
Η μεταβλητότητα της προηγούμενης εβδομάδας οδηγήθηκε υψηλότερα εξαιτίας κυρίως δύο παραγόντων: της πτώσης του αεροπλάνου των μαλαισιανών αερογραμμών που οδήγησε στην αναθέρμανση του σκηνικού έντασης μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας και στην έναρξη ενός νέου γύρου εχθροπραξιών στη λωρίδα της Γάζας. Και τα δύο γεγονότα αύξησαν σημαντικά το γεωπολιτικό ρίσκο με αποτέλεσμα οι επενδυτές που είχαν τοποθετήσει κεφάλαια σε επενδυτικά προϊόντα που ενσωματώνουν υψηλά επίπεδα κινδύνου και οι οποίοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ένα περιβάλλον σταθερότητας να είναι εκτεθειμένοι σε υψηλό κίνδυνο. Όμως και στο παρελθόν έχουμε δει ανάλογα γεγονότα που είχαν σαν κατάληξη οι αγορές τελικά να επιστρέψουν σε ένα “status quo”. Αυτό που ξεχωρίζει τις πρόσφατες συνθήκες από ανάλογες του παρελθόντος είναι το χρηματοοικονομικό υπόβαθρο. Τα επίπεδα δραστηριότητας, οι τοποθετήσεις των επενδυτών και οι συνθήκες που επικρατούσαν στις αγορές μέχρι και σήμερα φαίνεται να αλλάζουν.
Η μεταβλητότητα είχε βρεθεί τις προηγούμενες εβδομάδες σε χαμηλά επίπεδα ετών σε κάποιες αγορές (χρηματιστήρια, εμπορεύματα, αναδυόμενες αγορές) και σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ σε άλλες (αγορά συναλλάγματος, επιτόκια). Το ότι θα φτάναμε όμως κάποια στιγμή στο τέλος αυτής της κίνησης ήταν αναμενόμενο και φυσικό καθώς οι πραγματικές αποδόσεις είχαν πλέον εξανεμιστεί. Η απουσία αποδόσεων είχε αναγκάσει τους βραχυχρόνιους trader – τους πιο δραστήριους συμμετέχοντες στην αγορά μέχρι σήμερα το 2014 – να περιμένουν την ευκαιρία είτε να αγοράσουν σε χαμηλά επίπεδα, είτε να πουλήσουν σε κάθε άνοδο που σημείωνε η μεταβλητότητα. Οι ανεμικοί όγκοι συναλλαγών και η μικρή συμμετοχή φαίνεται πόσο σημαντικές παράμετροι είναι όταν οι αγορές αποσταθεροποιούνται και ο φόβος μεγεθύνεται. Αυτό ακριβώς παρατηρούμε και τώρα με τη μεταβλητότητα να αυξάνεται και τις αποδόσεις των επενδυτικών προϊόντων με κίνδυνο να αντιστρέφονται.
Το δολάριο αποτελεί ένα ιδιόμορφο επενδυτικό καταφύγιο. Όντας το νόμισμα της μεγαλύτερης και πιο φερέγγυας αγοράς είναι φυσικό η ρευστότητα που προσφέρει να αποτελεί πόλο έλξης για τους επενδυτές. Αυτό σημαίνει ότι οι μεταβολές στη μεταβλητότητα είναι φυσικό να ζυγίζουν πολύ λιγότερο στο δολάριο σε σχέση με ένα χρηματιστηριακό δείκτη ή με το Yen.
Κοιτώντας το οικονομικό ημερολόγιο αυτής της εβδομάδας, φαίνεται ότι περιμένουμε γεγονότα που θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν αυτή τη μεταβολή που παρατηρούμε στο επενδυτικό συναίσθημα. Έχοντας στο μυαλό μας και την ανοσία της αγοράς σε μία σειρά από σημαντικά γεγονότα – αποφάσεις FOMC, ανακοινώσεις απασχόλησης και ανεργίας, σημαντικά γεγονότα από εξωγενείς παράγοντες – περιμένουμε το αίσθημα αισιοδοξίας να υποκύψει στις πραγματικές τοποθετήσεις των επενδυτών. Από την άλλη πλευρά περιμένουμε να λειτουργήσει ο άλλος σημαντικός παράγοντας που κινεί το δολάριο, οι εκτιμήσεις για τα επιτόκια.
Δε θα λέγαμε ότι υπάρχει κάποιο επίπεδο στην ανεργία που θα ανάγκαζε τη Fed να σηκώσει τα επιτόκιά της. Αυτό που πραγματικά κινεί τις αποφάσεις τις Κεντρικής Τράπεζας είναι οι ανακοινώσεις πληθωρισμού. Αυτό σημαίνει ότι ανακοινώσεις όπως αυτή της Τρίτης είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Οι εκτιμήσεις βρίσκονται στο 2.1% με το δομικό δείκτη να αναμένεται στο 2% – και οι δύο είναι ευθυγραμμισμένοι με τις προσδοκίες της Fed.
Ένας άλλος παράγοντας που αναμένεται να επηρεάσει τη πορεία του δολαρίου είναι μερικές εξαιρετικά σημαντικές ανακοινώσεις που περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα. Τα NFPs, η ανακοίνωση Α.Ε.Π δευτέρου τριμήνου και η απόφαση επιτοκίων από τη Fed αναμένεται να αποτελέσουν τις πιο σημαντικές ανακοινώσεις του μήνα. Παρόλο λοιπόν που φαίνεται να υπάρχει μία πληθώρα θετικών παραγόντων για το δολάριο το επόμενο διάστημα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να έχουμε πάντα στο μυαλό μας τον άξονα του χρόνου στον οποίο κινείται το δολάριο.
Facebook Comments