Έφτασε ο καιρός που η Moody’s θα επανέλθει στο θέμα της αξιολόγησης της Ελλάδος. Ο διεθνής οίκος είναι προγραμματισμένο να δημοσιεύσει την αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία την 1η Αυγούστου, την επόμενη δηλαδή Παρασκευή, με την αγορά να «μιλά» ήδη για την πιθανότητα αναβάθμισης της χώρας μας, είτε σε ότι αφορά την πιστοληπτική της ικανότητα, είτε – τουλάχιστον- σε ότι αφορά τις προοπτικές.

Αξίζει να θυμίσουμε πως ο διεθνής οίκος μας έχει σε αναμονή από τον Απρίλιο, όπου σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες ήταν «έτοιμη» να αναβαθμίσει την Ελλάδα» αλλά τελικά το… πήρε πίσω, αναβάλλοντας την αξιολόγησή της λόγω της προεκλογικής περιόδου. Ο οίκος βαθμολογεί σήμερα την Ελλάδα με Caa3 και σταθερό outlook.

Εντωμεταξύ, εν μέσω προελογικής περιόδου, η Fitch προχώρησε στις 23 Μαΐου, στην αναβάθμιση της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα σε «Β» από «Β-», με σταθερό outlook.

Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έρχεται η Standard and Poor’s με την δική της αξιολόγηση για την Ελλάδα, όπου και από εκεί αναμένει η κυβέρνηση κάποιο καλό νέο.

Το καλό νέο από τους διεθνείς οίκους ωστόσο, μπορεί να μην έρθει με την μορφή κάποιας αναβάθμισης – χωρίς αυτό το ενδεχόμενο να αποκλείεται βέβαια- αλλά μπορεί να περιοριστεί σε κάποιο χτύπημα στην πλάτη, αναγνωρίζοντας την πρόοδο στην ελληνική οικονομία, εν αναμονή τόσο της αξιολόγησης της Τρόικα, όσο και των αποτελεσμάτων των stress test της ΕΚΤ.

Σίγουρα θα υπογραμμιστούν οι κίνδυνοι, όπως η μεταρρυθμιστική κόπωση, οι πολιτικές εξελίξεις και το ενδεχόμενο ανακεφαλαιποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Facebook Comments