Άμεση ανάλυση για το MarketNews.gr από τον Διδάκτορα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αθανάσιο Γραμμένο. Εκτιμά το περιστατικό με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τη γείτονα χώρα Τουρκία, σχολιάζει την εκδίκασης της υπόθεσης και απαντά στο αν υπάρχει συσχετισμός με τη δήλωση του συμβούλου του Ερντογάν για τα Ίμια.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για το περιστατικό στο Έβρο; Πολλοί λένε ότι κανονικά ήταν ζήτημα που διευθετείται εντός λίγων ωρών και έγινε θρίλερ.

Είναι πολύ νωρίς για ασφαλείς εκτιμήσεις και τούτο επειδή βρισκόμαστε ακόμα στο “σκοτάδι”. Τόσο η ελληνική όσο και η τουρκική πλευρά αφήνουν πολλά σημεία ασαφή ως προς τη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών. Σημειώνεται ότι ο λοχίας του Μηχανικού είναι από την Ορεστιάδα και ως εκ τούτου θα πρέπει να γνωρίζει καλά την περιοχή, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.

Η έκβαση της εκδίκασης ποια πιστεύετε ότι θα είναι;

Ένα μεγάλο ερωτηματικό πλανάται πάνω από την Ανδριανούπολη. Η υπόθεση είναι ρευστή επειδή δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε πώς οδηγηθήκαμε έως εδώ. Η κοινή λογική λέει ότι μία υπόθεση ρουτίνας που οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος θα έχει αθωωτική κατάληξη. Μία τέτοια υπόθεση όμως επιλύεται εν τη γενέσει της -μεταξύ των αξιωματικών υπηρεσίας- πριν προλάβει να λάβει πολιτικές διαστάσεις. Αντίθετα, παρατηρούμε μία κλιμακούμενη διαδικασία που επιτείνεται από τη σημερινή (5/3/2018) απόρριψη του δικαστηρίου στην Ανδριανούπολη του αιτήματος αποφυλάκισης των δύο στρατιωτικών.

Συσχετίζετε τις δηλώσεις* του συμβούλου του Ερντογάν με το περιστατικό στον Έβρο;

Οι δηλώσεις των ακραίων στοιχείων της πολιτικής ελίτ μπορεί να είναι ενίοτε ενδεικτικές των προθέσεων της χώρας, εν τούτοις η εξωτερική πολιτική δεν διεξάγεται με κραυγές και πυροτεχνήματα. Η πραγματική απειλή κρύβεται στις μακροπρόθεσμες στοχεύσεις της Τουρκίας που θα αποκαλύπτονται σταδιακά. Σε αυτή τη φάση ελλοχεύει ο κίνδυνος διασυρμού των Ενόπλων Δυνάμεων στις τουρκικές δικαστικές αίθουσες και αυτό πρέπει να απασχολήσει πολύ σοβαρά την ελληνική πλευρά.

*Δηλώσες συμβούλου Ερντογάν: “Δοκιμάστε την αποφασιστικότητά μας. Προκαλούμε την Ελλάδα να πατήσει πόδι στα Ίμια. Αν συμβεί αυτό, εμείς θα τα υπερασπιστούμε μέχρι θανάτου από την στιγμή που θα δώσει εντολή ο Ερντογάν.”

**Αξίζει να επισημανθεί ότι εξετάζεται αν θα τους απαγγελθούν κατηγορίες και για κατασκοπεία σύμφωνα με τον Τούρκο κυβερνητικό εκπρόσωπο

Facebook Comments