Συναλλαγές στα ελληνικά ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας, τα γνωστά CDS, καταγράφηκαν για πρώτη φορά μετά από δυο χρόνια σύμφωνα με το Depository Trust & Clearing Corp (DTCC).

Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν 74 συναλλαγές που καλύπτουν ελληνικό χρέος συνολικής αξίας 165 εκατ. δολαρίων. Σε κυκλοφορία βρίσκονται 292 συμβόλαια που δημιουργούν δίχτυ προστασίας για χρέος ύψους 505 εκατ. δολαρίων.

Οι προηγούμενες συναλλαγές αφορούσαν ασφαλίσεις ύψους 3 δισ. δολαρίων το Μάρτιο του 2012, όταν η Ελλάδα προχώρησε στο PSI. Οι επενδυτές άρχισαν να αγοράζουν και πάλι προστασία μετά την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές τον Απρίλιο.

«Είναι ένα βήμα προς μια πιο ομαλή εικόνα της αγοράς της Ελλάδας», δήλωσε ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, ο επικεφαλής στρατηγικής της Bank of America στο Λονδίνο. Το να υπάρχει ένα μέσο αντιστάθμισης του κινδύνου, θα βοηθήσει την Ελλάδα να αυξήσει την πρόσβασή της στην αγορά, όπως προσθέτει.

Πλέον με βάση το ύψος αγοράς των CDS, δηλαδή τα spreads τα οποία διαμορφώνονται στις 450 μονάδες βάσης, η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας τα επόμενα πέντε χρόνια είναι 33%, σύμφωνα με το Bloomberg.

Facebook Comments