Λόγω έλλειψης «από μηχανής Θεού», πολλοί λένε ότι κάποιος πρέπει να κάνει πίσω. Θα έλεγα ότι και οι δύο έχουν κάνει ήδη πίσω σε πολλά από τα ζητήματα που έξι μήνες πριν ούτε θα τα συζητούσαν. Αλλά και πάλι η συμφωνία είναι δύσκολη.
 
Η κατάσταση φτάνει στο σημείο που είχε εκτιμήσει – σωστά – η κυβέρνηση ότι θα φτάσουν κάποια στιγμή τα πράγματα, εξού και «έπαιζε» καθυστερήσεις επί τρεις μήνες:
Στην D-DAY όπου  θα της επιδοθεί ένα τελεσίγραφο με μια λίστα μέτρων τα οποία είτε τα κάνεις και προχωράς είτε δεν τα κάνεις και χρεωκοπείς.
 
Το τελεσίγραφο αυτό, εάν δεν έχει επιδοθεί ήδη μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση εντός των ημερών στην περίπτωση που στις Βρυξέλλες εξακολουθούν να κινούνται με αργούς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις.
 
Η γενική εικόνα είναι ότι η Ελλάδα πλησιάζει ολοένα περισσότερο στο τέλος του παιχνιδιού. Οι πληρωμές αυτής της εβδομάδας θα γίνουν κανονικά, ωστόσο δεν μένει ακόμα πολύ «λίπος» στα ταμεία και οι εναλλακτικές εκμηδενίζονται.
 
Επιπλέον αυξάνουν συνεχώς οι μαύρες τρύπες στα δημόσια οικονομικά, με τα στοιχεία του Απριλίου να δείχνουν ότι το βασικό έσοδο του Κράτους, οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ έχουν μειωθεί έως και 20% σε σχέση με τα προυπολογισθέντα.
 
Τα αγκάθια είναι τρία και έχουν προσδιοριστεί εξαιρετικά από τον δημόσιο διάλογο:
 
  • Δημοσιονομικό κενό. Το προσδιόρισε το Σάββατο ο κ. Βούτσης, φτάνει τα 8 δις. ευρώ, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να ανέλθει στο 2%. Μιλάμε για 8 δις. ευρώ μέτρα, που θα πρέπει τουλάχιστον το ένα τρίτο να είναι  από το σκέλος των δαπανών και το «κόψιμο» του κράτους (Μόνο ο Κατρούγκαλος προσθέτει 4.000 ανθρώπους στο μισθολόγιο).
  • Εργασιακά. Δεν είναι τυχαίο ότι υπήρξε κοινή δήλωση Τσίπρα-Γιουνκέρ για τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό, καθώς αυτά αποτελούν και τα μεγαλύτερα αγκάθια. Μπορεί η κυβέρνηση να δεχτεί να αλλάξει ο κατώτατος μισθός, αργότερα το 2017 ή το 2018; Αν ναι θα κλείσει το θέμα.
  • Ασφαλιστικό. Το πιο δύσκολο θέμα στην διαπραγμάτευση καθώς συνδέεται με την βιωσιμότητα του χρέους, ενώ από την πλευρά των δανειστών είχε τοποθετηθεί η μεγάλη λύση για το θέμα μέσα στο καλοκαίρι του 2015, το οποίο και συμπίπτει με την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης. Αν ξεχάσει η κυβέρνηση την 13η σύνταξη, προχωρήσει σε μικρή περικοπή των επικουρικών και εντάξεις στις αλλαγές των πρόοωρων συνταξιοδοτήσεων και όσους έχουν ώριμα δικαιώματα τότε είναι πιθανό να έχουμε λύση.

Facebook Comments