Πιο κοντά σε φοροελαφρύνσεις, αυστηρά όμως στο πλαίσιο του προϋπολογισμού και των ιδιαίτερα περιορισμένων δημοσιονομικών περιθωρίων, φαίνεται πως έφεραν την κυβέρνηση οι τριήμερες διαπραγματεύσεις στο Παρίσι που ολοκληρώθηκαν σήμερα.

«Η τρόικα δείχνει να καταλαβαίνει τις δυσκολίες που περνάει ο κόσμος» έλεγε χαρακτηριστικά ανώτατη κυβερνητική πηγή αμέσως μετά το τέλος των συζητήσεων.

Έτσι, οι εξελίξεις επί του καυτού για την κυβέρνηση θέματος των όποιων φορολογικών ελαφρύνσεων μετατίθεται για το τέλος Σεπτεμβρίου καθώς για τότε είναι προγραμματισμένη η άφιξη της τρόικας στην Αθήνα.

Στο ερώτημα «γιατί πήγαμε στο Παρίσι» απάντηση υπήρξε από την κυβερνητική πλευρά: «η προηγούμενη αξιολόγηση ξεκίνησε Σεπτέμβριο και έληξε την 1η Αυγούστου με την εκταμίευση της προηγούμενης δόσης. Δεν θέλουμε και αυτή η αξιολόγηση να διαρκέσει 11 μήνες. Θέλουμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και ο διάλογος είναι ο τρόπος για να μάθεις τι σκέφτεται η άλλη πλευρά και να μάθει και εκείνη τις δικές σου σκέψεις» υποστήριζε κυβερνητικό στέλεχος.

Επί της ουσίας:

*        Έως το τέλος Αυγούστου, η κυβέρνηση είχε στα χέρια της έναν κατάλογο με 542 εκκρεμότητες-δράσεις. Από αυτές η τρόικα φέρεται να έχει ανάψει το πράσινο φως για το 50% ενώ μέχρι την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα στο τέλος Σεπτέμβρη, η ελληνική πλευρά θέλει να ανεβάσει το ποσοστό ακόμη υψηλότερα.

*        Εξαιρετικά ευαίσθητο χαρακτηρίζεται και από την κυβέρνηση το θέμα των εργασιακών (ομαδικές απολύσεις και αλλαγή συνδικαλιστικού νόμου). Και οι δύο πλευρές θα περιμένουν να φτάσουν στα χέρια τους η μελέτη του ILO πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

*        Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική πλευρά για το θέμα των κόκκινων δανείων «δείξαμε στους δανειστές μας ότι θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα για να αποδεσμευτεί ρευστότητα για τις υγιείς επιχειρήσεις» τόνιζε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή.

*        Όσον αφορά στο θέμα του ΕΝΦΙΑ, επανεβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά ότι το βεβαιωθέν ποσό του φόρου θα πρέπει να φτάσει στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν τροποποιήσεις στις εκπτώσεις και στις απαλλαγές για να μην αυξηθεί το δημοσιονομικό κόστος (σχετικό ρεπορτάζ εδώ) ενώ πλέον είναι πιθανό η κατάθεση της τροπολογίας να μετατεθεί για την επόμενη εβδομάδα.

Τα σπουδαία λοιπόν της διαπραγμάτευσης μετατίθενται για την επίσκεψη των τροικανών στην Αθήνα το  Σεπτέμβρη όπως άφησε να εννοηθεί ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Τρόικα Ντ. Κοστέλο.

Διαβάστε εδώ  

Στην τυπική κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε η τρόικα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επισημαίνεται: «Επιλεγμένα στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συναντήθηκαν με τις ελληνικές αρχές στο Παρίσι στο διάστημα 2-4 Σεπτεμβρίου 2014. Διεξήχθησαν παραγωγικές συζητήσεις επί ορισμένων βασικών ζητημάτων σχετικών με για την επικείμενη αναθεώρηση του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας. Η πλήρης αποστολή αναμένεται να έλθει στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου».

Facebook Comments