Σε περικοπή των εκτιμήσεών του για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων αναπτυγμένων οικονομιών προχώρησε ο ΟΟΣΑ, αναφέροντας ότι η συνεχιζόμενη εξασθένιση της ανάκαμψης αποδεικνύει την ανάγκη σημαντικών αλλαγών στην οικονομική πολιτική.

Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να αποδειχθεί ακόμη περισσότερο απογοητευτική το 2014 και το 2015, λόγω συγκεκριμένων ρίσκων που περιλαμβάνουν διαμάχες στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, το δημοψήφισμα της Σκωτίας και την πιθανότητα μεγάλων μετατοπίσεων των χρηματοπιστωτικών ροών και των απότομων συναλλαγματικών κινήσεων, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που αναμένεται τον επόμενο χρόνο.

Επίσης, ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι η ευρωζώνη για άλλη μία αφορά αποτελεί την πιο ανησυχητική απειλή για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, με τα πολύ χαμηλά ποσοστά πληθωρισμού να συγκρατούν τη ζήτηση και την απασχόληση., και να αυξάνουν το ρίσκο του αποπληθωρισμού ή μιας περιόδου σταθερής μείωσης των τιμών.

Για την αμερικανική οικονομία αναμένεται ανάπτυξη 2,1% φέτος, έχοντας προβλέψει 2,6% τον Μάιο, ενώ αναμένει ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί μόλις 0,8%, από το 1,2% που αναμενόταν τον Μάιο. Η μεγαλύτερη περικοπή των εκτιμήσεων αφορά την Ιταλία, για την οποία αναμένει ότι η οικονομία της θα συρρικνωθεί 0,4% το 2014 έναντι αρχικών εκτιμήσεων για ανάπτυξη 0,5% τον Μάιο.

Τονίζει δε ότι οι νομισματικές πολιτικές στις μεγάλες οικονομίες πρόκειται να αποκλίνουν, με την αμερικανική Federal Reserve και την Τράπεζα της Αγγλίας, να βάζουν τέλος στις πολιτικές τους χαλάρωσης, σε μια περίοδο που η ΕΚΤ ίσως πρέπει να παράσχει περαιτέρω προγράμματα τόνωσης της οικονομίας. «Η ευρωζώνη χρειάζεται πιο έντονη νομισματική στήριξη», αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Facebook Comments