Μια ακόμα συνεδρίαση κατά την οποία τα δυο νομίσματα καταρρέουν υπό το βάρος της ανόδου του αμερικανικού δολαρίου. AUD και NZD βρίσκονται στην πρώτη θέση των G10 όσον αφορά τις απώλειες έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Το ερώτημα που δημιουργείται είναι: για πιο λόγο τα συγκεκριμένα νομίσματα δέχονται ισχυρότατες πιέσεις την ώρα που τα επιτόκιά τους είναι υψηλότερα και θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μια καλύτερη εικόνα σε σχέση με τα υπόλοιπα G10;

Ο πρώτος και βασικότερος λόγος θεωρούμε ότι έχει να κάνει με τις κεφαλαιακές ροές. Μακροοικονομικά γνωρίζουμε τις εμπορικές ροές μιας χώρας με όλες τις υπόλοιπες από τις οποίες προκύπτει και το γνωστό εμπορικό ισοζύγιο. Οι κεφαλαιακές ροές όμως είναι πολύ μεγαλύτερες και αυτό οφείλεται στο σημαντικά μεγαλύτερο μέγεθος της αγοράς κεφαλαίων.

Μέχρι πριν από μερικούς μήνες, οι κεντρικές τράπεζες των δυο χωρών τόνιζαν εμφατικά ότι θα μπουν σε μια περίοδο αύξησης των επιτοκίων «στρώνοντας» το χαλί σε κάθε είδους επενδυτικό κεφάλαιο το οποίο ήθελε να εκμεταλλευτεί τα υψηλότερα επιτόκια. Φαίνεται όμως ότι τα δημοσιονομικά αλλά και τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας είχαν υποεκτιμηθεί από τις Αρχές των δυο χωρών. Με τη Fed να αλλάζει νομισματική πολιτική και τις δυο αυτές οικονομίες να βρίσκονται σε κίνδυνο, οι κεντρικές τράπεζες άλλαξαν απότομα τη ρητορική τους με αποτέλεσμα τα κεφάλαια να αποχωρήσουν μαζικά προς το δολάριο ΗΠΑ.

Το πρόβλημα με την ανάπτυξη της Κίνας, έφερε και πρόβλημα με τις εμπορικές ροές των δυο χωρών. Στην Αυστραλία, οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος κατάρρευσαν και στη Νέα Ζηλανδία οι τιμές των γαλακτιμικών υποχώρησαν πάνω από 15%. Το παρακάτω γράφημα δείχνει την υψηλότατη συσχέτιση μεταξύ του AUD και των τιμών σιδηρομεταλλεύματος.

Υπάρχει ένας ακόμα κρίσιμος παράγοντας που εξηγεί τις ισχυρότατες πιέσεις. Δεδομένου του υψηλότερου επιτοκίου στα AUD και NZD όπως είπαμε, πολλά hedge funds είχαν τεράστιες θέσεις long. Όταν όμως το δολάριο ξεκίνησε να ανεβαίνει επιθετικά, τα hedge funds «πιάστηκαν στον ύπνο» και ξεκίνησαν να «ξεφορτώνουν» θέσεις. Τα παρακάτω γραφήματα είναι πραγματικά συγκλονιστικά και αυτό γιατί δείχνουν ξεκάθαρα ότι όλη αυτή η πτώση οφείλεται σε κλείσιμο των θέσεων long και όχι σε καθαρή έκθεση short από τους μεγάλους κερδοσκόπους. Αν υπάρξει και καθαρό short τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο άγρια.

Κερδοσκοπικές θέσεις στο AUD

Κερδοσκοπικές θέσεις στο NZD

Ημερήσια απόδοση νομισμάτων έναντι του USD

Facebook Comments