Τον πολιτικό κίνδυνο συνεχίζει να προσμετρά η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία βρίσκεται παγιδευμένη, παρά τις θετικές εκθέσεις των διεθνών οίκων για συγκεκριμένους τίτλους.

Οπως σημειώνουν με έμφαση έγκυροι χρηματιστηριακοί παράγοντες, δεν αναμένεται να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή έως τουλάχιστον την ημερομηνία ανακοίνωσης των stress tests η οποία υπολογίζεται στις 26 Οκτωβρίου.

Χαρακτηριστικό παραμένει το γεγονός πως οι απώλειες του τελευταίου μήνα έφτασαν στο 9% σε ότι αφορά τις μετοχές και οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων ανεβαίνουν σταδιακά το ίδιο διάστημα.

Οι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται στην πλειονότητά τους πωλητές. Ο ορίζοντας όσων αγοράζουν είναι βραχυπρόθεσμος και η αγορά καταβάλει αγώνα για να διατηρηθεί πάνω από τό κρίσιμο φράγμα των 1.000 μονάδων.

Σε επίπεδο μήνα οι εκροές, απο το ελληνικό χρηματιστήριο ενδέχεται να ξεπερνούν και τα 100 εκατ. δολάρια και είναι μεγαλύτερες όχι μόνον για το τρέχον έτος αλλά και για το αμέσως προηγούμενο. Οι συζητήσεις με την τρόϊκα βρίσκουν εμπόδια που αποδίδονται σε διαφορετική αντίληψη σε βασικά θέματα. Η τρόικα αναγνωρίζει την πρόοδο στα μακροοικονομικά μεγέθη, όχι όμως και τις διαρθρωτικές αλλαγές ενώ επισημαίνει πως η πρόοδος είναι αποτελέσμα της υψηλής φορολόγησης. Έτσι εκφράζει τις ανησυχίες για τη συνέχεια. Το στοιχείο αυτό δημιουργεί έντονο προβληματισμό και στην επενδυτική κοινότητα η οποία τηρεί στάση αναμονής.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσμετρηθεί και ο κίνδυνος πολιτικών αναταράξεων, αν όχι τώρα με την ψήφο εμπιστοσύνης, πιθανότατα την άνοιξη με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Facebook Comments