Οι εκποιήσεις ακινήτων επιστρέφουν σήμερα στο προσκήνιο με το ανώτατο δικαστήριο να ανακοινώνει την απόφαση του στις αναφορές του προέδρου της Δημοκρατίας και τα κόμματα να συνέρχονται για να συζητήσουν τα έξι νομοσχέδια που ετοίμασε η κυβέρνηση για την αφερεγγυότητα.

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου θα κρίνει την απρόσκοπτη ή όχι συνέχιση του οικονομικού προγράμματος και την εκταμίευση της επόμενης δόσης, που έχει ανασταλεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το ανώτατο δικαστήριο ανακοινώνει την απόφαση του για τα τέσσερα νομοθετήματα το μεσημέρι.

Τα νομοθετήματα που ψήφισε η βουλή προβλέπουν την απαλλαγή των εγγυητών μετά την εκποίηση ακινήτου, απαλλαγή του ενυπόθηκου οφειλέτη για το υπόλοιπο του δανείου, την επιβολή ορίου προστασίας τις €350 χιλ. για την πρώτη κατοικία και την επαγγελματική στέγη και την καθυστέρηση της ψήφισης του νόμου μέχρι να ψηφιστεί το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Η ψήφιση από τη βουλή των εν λόγω νομοθετημάτων προκάλεσε την κάθετη διαφωνία των διεθνών πιστωτών, με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Τα νομοθετήματα μετριάζουν την ισχύ του νόμου για τις εκποιήσεις που εγκρίθηκε παράλληλα από τη βουλή.

Στο προεδρικό υπάρχει η σκέψη ότι σε περίπτωση που το ανώτατο κρίνει ως συνταγματικά τα τέσσερα νομοθετήματα, θα χρειαστεί να συγκληθούν εκτάκτως οι ηγεσίες των κομμάτων για διαχείριση των ζητημάτων που θα προκύψουν με το πρόγραμμα.

Σε περίπτωση απόρριψης των νομοθετημάτων, η βουλή δεν αποκλείεται να επανέλθει με νέα νομοθετήματα.

Στο ακουστικό για να πληροφορηθούν για τη σημερινή απόφαση του ανωτάτου βρίσκονται και οι επικεφαλής της τρόικας. Εκπρόσωποι του ΔΝΤ αναμένονται την ερχόμενη βδομάδα στην Κύπρο για να αξιολογήσουν, μεταξύ άλλων, τις εξελίξεις.

Πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε στη StockWatch ότι η εκτίμηση των δανειστών είναι ότι δεν θα τελειώσουν όλα μόνο με την απόφαση του ανωτάτου. Θα εξαρτηθεί, είπε, πώς θα διαχειριστεί στη συνέχεια η βουλή τα νομοθετήματα σε σχέση και με τα νομοθετήματα για το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Το πλαίσιο καθορίζει τους μηχανισμούς αναδιάρθρωσης δανείων ιδιωτών και επιχειρήσεων και ρυθμίζει την χρεοκοπία μη βιώσιμων δανειοληπτών.

Το υπουργείο οικονομικών έχει ολοκληρώσει τη σύνταξη προσχεδίων έξι νομοθετημάτων που σχετίζονται με την αφερεγγυότητα, και υπάρχει δέσμευση, με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο, ότι το πακέτο νόμων εγκριθεί από το υπουργικό και θα ψηφιστεί από τη βουλή με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2015.

Τα νομοθετήματα θα τεθούν στο μικροσκόπιο της διακομματικής επιτροπής που έχει συσταθεί με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για να συνεργαστεί επί του θέματος με το υπουργείο οικονομικών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη της επιτροπής θα καταθέσουν τις απόψεις τους επί των προσχεδίων των νομοθετημάτων, χαράσσοντας παράλληλα τις τελευταίες πινελιές σε επίμαχες πρόνοιες.

Facebook Comments