Μετά το ναυάγιο του σχεδίου του για έξοδο από το πρόγραμμα της Τρόικας, ο Αντώνης Σαμαράς θα παίξει το χαρτί της εξόδου από την ύφεση, όπως σημειώνει το Bloomberg, στρέφοντας έτσι τις ελπίδες του στην οικονομία για κάποια ανακούφιση.

Το ελληνικό ΑΕΠ πιθανώς θα εμφανίσει ανάπτυξη στο γ΄ τρίμηνο σε ετήσια βάση, για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις επτά αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

«Η επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα έχει βγει από την χειρότερή της ύφεση μετά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μπορεί να βοηθήσει τον Αν. Σαμαρά να ακολουθήσει την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, έξω από το πρόγραμμα διάσωσης», σημειώνει το πρακτορείο.

Για να το καταφέρει αυτό, ο Σαμαράς θα πρέπει να αναστρέψει την αύξηση του κόστους δανεισμού που σημειώθηκε τους τελευταίους δύο μήνες από την αναζωογόνηση της πολιτικής αστάθειας και τις διαφωνίες με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ για την ταχύτητα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Η ανάκαμψη είναι εύθραυστη, αλλά είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για τους Ελληνες. Ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι ότι έχουν πετύχει πολλά πράγματα, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, και έχουμε υψηλή πολιτική αβεβαιότητα», επισημαίνει ο Andreas Schuerle, οικονομολόγος στην Dekabank.

Η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το τριμηνιαίο ΑΕΠ, τα οποία αναμένεται να εμφανίσουν πως η οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη στην περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

Αυτή η εκτιμώμενη ανάπτυξη, δεν έχει ακόμη «περάσει» στην αγορά εργασίας, τονίζει το Bloomberg, καθώς η ανεργία παραμένει πάνω από το 26%.

«Υπάρχει μια γενικότερη ανησυχία ότι οι ελληνικές αρχές βιάζονται. Η χρηματοδότηση από την αγορά δεν φαίνεται βιώσιμη στα επίπεδα που διαπραγματεύονται τα ελληνικά ομόλογα», σημειώνει ο Gianluca Ziglio, αναλυτής της Sunrise Brokers LLP.

Ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, στρατηγικός αναλυτής της Royal Bank of Scotland, επισημαίνει πως οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στην αγορά εργασίας, στις οποίες αναφέρθηκε στο πρόσφατο Eurogroup και ο Ντάισελμλουμ, θα είναι δύσκολο να περάσουν στη Βουλή διότι το ΠΑΣΟΚ είναι απίθανο να τις υποστηρίξει.

«Η Ελλάδα δεν έχει την προσανατολισμένη στις εξαγωγές οικονομία ή την δυναμική ανάπτυξη και τις ευέλικτες αγορές που έχει η Ιρλανδία. Υπάρχουν πολλές διαφορές, αλλά μπορεί να δει κανείς ότι στο τέλος του τούνελ υπάρχει φως, και τα μαθήματα που μπορεί να πάρει η Ελλάδα από την Ιρλανδία είναι σημαντικά», αναφέρει ο Scheurle της Dekabank.
 

Facebook Comments