ΗΠΑ: Στο 0,4% ο πληθωρισμός το Μάιο

3 λεπτά ανάγνωση
18 Ιουνίου 2015

Την μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο σε διάστημα άνω των δύο ετών κατέγραψε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ το Μάιο, ως ένδειξη πως έχουν αρχίσει να δημιουργούνται πληθωριστικές πιέσεις.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας  της χώρας που ανακοινώθηκαν νωρίτερα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση των τιμών καταναλωτή από τον Φεβρουάριο του 2013. Η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου ώθησε ανοδικά τον δείκτη τιμών.

Ο δομικός πληθωρισμό – που αποκλείει τις πιο ευμετάβλητες κατηγορίες όπως τρόφιμα και ενέργεια  – διαμορφώθηκε στο 0,1% την εξεταζόμενη περίοδο.

Οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τον πληθωρισμό στο 0,5% το Μάιο και τον δομικό πληθωρισμό στο 0,2%.

Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περυσινού έτους, ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος το Μάιο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,7%.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΚΤ: Ο επίμονος πληθωρισμός στις υπηρεσίες φρενάρει τις μειώσεις επιτοκίων

Στο επίκεντρο των αγορών και της οικονομικής συζήτησης βρίσκεται πλέον η νομισματική

Στο 2,8% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο – Στο 1,7% στην Ευρωζώνη

Οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ελλάδα επιμένουν, σύμφωνα με τη Eurostat τον Ιανουάριο,

Δημοσιονομικοί κανόνες ΕΕ: επιστροφή στη λιτότητα ή «ευελιξία» για επενδύσεις;

Η συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ έχει επανέλθει δυναμικά