Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ προγραμματίζεται για σήμερα Παρασκευή, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών μετά το άκαρπο Eurogroup και εν μέσω μεγάλων εκροών καταθέσεων, σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωτράπεζας θα εξετάσει νέο αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος για παροχή έκτακτης ρευστότητας άνω των 3 δισεκ. ευρώ μέσω του μηχανισμού ELA, πληροφορία την οποία ωστόσο διέψευσε στέλεχος της ΤτΕ μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει πως η ΕΚΤ θα εξετάσει νέα αύξηση του ELA, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένο ποσό.

Η τηλεδιάσκεψη αναμένεται να αρχίσει στις 13:00 ώρα Ελλάδος.

Νωρίτερα: Διέψευσε ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν χθες σύμφωνα με τις οποίες η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προτίθεται να ζητήσει πρόσθετη ρευστότητα από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας ΕLA.

Oι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε να αυξηθεί περαιτέρω το ανώτατο όριο δανεισμού των τραπεζών από τον ELA, καθώς η αύξηση του 1,1 δισ. ευρώ, η οποία δόθηκε την Τετάρτη, δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας μετά τις εκροές καταθέσεων των τελευταίων ημερών.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές τις εβδομάδας οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ υπάρχουν έντονοι φόβοι πως οι εκροές θα συνεχιστούν με όλο και μεγαλύτερους ρυθμούς στο κλίμα αυξημένης αβεβαιότητας που θα επικρατεί έως την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης τη Δευτέρα, που συγκλήθηκε μετά τη λήξη του Eurogroup.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, κατά τη σύσκεψη της ευρω-ομάδας ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, εξέφρασε αμφιβολίες για το αν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα, εν μέσω συρρίκνωσης της καταθετικής τους βάσης.

«Αύριο, ναι. τη Δευτέρα, δεν ξέρω», φέρεται να απάντησε ο κ. Κερέ σε σχετικό ερώτημα του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο κ. Κερέ είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και στενός συνεργάτης του Μάριο Ντράγκι.

Το τηλεγράφημα του Reuters διαψεύστηκε από την ΕΚΤ, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής των «Financial Times», Πίτερ Σπίγκελ, όμως στη συνέχεια ο ίδιος δημοσιογράφος μετέδωσε πως δυο ανώτεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι του επιβεβαίωσαν το ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου. Έως τώρα δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από την Ευρωτράπεζα.

Το δημοσίευμα του Reuters διέψευσε πάντως και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Λίγο νωρίτερα, με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως υπάρχει σχέδιο άσκοπης και τεχνητής φυγής κεφαλαίων με στόχο την πρόκληση αναταραχής και οικονομικής αποσταθεροποίησης.

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι αυτές οι τακτικές «είναι βούτυρο στο ψωμί των δανειστών που θέλουν να εκβιάσουν περαιτέρω την ελληνική κυβέρνηση».

Facebook Comments