Η οικονομική κρίση αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα για της χώρες της Ευρωζώνης και ήδη από το 2011, σύμφωνα με την Τρόικα, θα επιτυγχανόταν η σταθεροποίηση στην Ελλάδα και θα θεμελιωνόταν η επιστροφή της στην ανάπτυξη και τις αγορές. Αδιαμφισβήτητα οδηγηθήκαμε στην αποσταθεροποίηση και τη βαθιά οικονομική κρίση, τόσο εμείς όσο και πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η κρίση μεταφέρεται με σφοδρότητα στην πραγματική οικονομία, με αποτέλεσμα την ύφεση και την πτώση της απασχόλησης.

Συνέπεια της κρίσης, λοιπόν, αποτελεί και το μεγάλο ποσοστό ανεργίας που υπάρχει στην χώρα μας. Το ερώτημα που απασχολεί πολύ κόσμο είναι πώς φτάσαμε ως εδώ και πώς συσσωρεύτηκε το μεγάλο εξωτερικό χρέος; Αρχικά πρέπει να σημειωθεί πως μία χώρα συσσωρεύει εξωτερικό χρέος όταν η κυβέρνηση ή ο ιδιωτικός τομέας δανείζεται χρήματα από το εξωτερικό. Στην περίπτωση της Ελλάδας  ο εξωτερικός δανεισμός προήλθε από την κυβέρνηση εν αντιθέσει με την περίπτωση της Ισπανίας που για το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού τους ευθυνόταν ο ιδιωτικός τομέας.

Πράγματι το εξωτερικό δημόσιο χρέος, που ορίζεται τμήμα του εξωτερικού της χρέους ανήλθε περίπου στο 89% του ΑΕΠ το 2009 ή στο 79% επί του συνολικού δημόσιου χρέους. Ως εκ τούτου, το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας ταυτίζεται με το εξωτερικό δημόσιο χρέος της. Η Ελλάδα λοιπόν επί της ουσίας έκανε κατανάλωση αγαθών που προέρχονταν από τις εισαγωγές με χρήματα που δανειζόταν από το εξωτερικό. Έτσι φτάσαμε στο σημείο η χώρας μας να καταναλώνει περισσότερο από όσο παράγει. Ο εξωτερικός δανεισμός αυξήθηκε διότι η Ελλάδα πραγματοποιούσε εισαγωγές σε μεγαλύτερο αριθμό από τις εξαγωγές της, οι εισροές από την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν και επιπροσθέτως η χώρα αναγκάστηκε να πληρώνει  μεγαλύτερους τόκους στο αυξημένο εξωτερικό χρέος της.

Παρά το γεγονός πως η οικονομική κρίση αποτελεί το “αγκάθι” για την οικονομίας της, η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ, εάν αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της πραγματοποιώντας μεγαλύτερο αριθμό εξαγωγών και  καταφέρει να υπερκεράσει τις εισαγωγές.

Αν τα δημοσιονομικά ελλείμματα των χωρών της ευρωζώνης, τα οποία προκλήθηκαν από την οικονομική ύφεση, αποτέλεσαν το σπινθήρα της μετατροπής μιας καταρχήν τραπεζικής κρίσης σε κρίση δανεισμού των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, τότε το δημόσιο χρέος των χωρών αυτών αποτέλεσε το πεδίο στο οποίο η κρίση εκδηλώθηκε.

Η βελτίωση στην οικονομίας της Ελλάδας θα προέλθει από τις προσπάθειες των επιχειρήσεων να στραφούν προς την εξωτερική αγορά, ώστε να αντισταθμίσουν κατά το δυνατό τις μεγάλες απώλειες που υφίστανται λόγω του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης. Κατά αυτό τον τρόπο θα υπάρξει και η ανάπτυξη. Ο ιδιωτικός τομέας θα παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτό και η προσέλκυση επενδυτών του εξωτερικού δεν αποτελεί την μοναδική λύση… είναι όμως πανάκεια. Πρέπει να λάβουμε υπόψη και το γεγονός ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο στάδιο του Προγράμματος Προσαρμογής για να βγούμε από το μνημόνιο και θα πρέπει η Ελλάδα να προετοιμαστεί για το στάδιο μετά την λιτότητα ώστε να βαδίσει σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Στη μεταμνημονιακή εποχή αναφέρθηκε και ο κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης, του οποίου δόθηκε πρόσφατα ο τίτλος του Πρέσβη εκ των προσωπικοτήτων, από τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο κ. Χατζημαρκάκης διήνυσε μια εντυπωσιακή διαδρομή στα γερμανικά πολιτικά πράγματα  και εκπροσώπησε για πολλά χρόνια την Γερμανία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πλέον δραστηριοποιείται στην  ελληνική  δημόσια ζωή.

κ. Χατζημαρκάκη πρόσφατα σας δόθηκε ο τίτλος του Πρέσβη εκ των προσωπικοτήτων από τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο. Αναμφισβήτητα αποτελεί μια πράξη αναγνώρισης προς το πρόσωπο σας. Όλοι γνωρίζουμε πως  διανύσατε μια εντυπωσιακή διαδρομή στα γερμανικά πολιτικά πράγματα  και εκπροσωπήσατε για πολλά χρόνια της Γερμανία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πλέον δραστηριοποιείστε στην  ελληνική  δημόσια ζωή. Πείτε μας για τις αρμοδιότητες που έχετε αναλάβει. Τι σκοπεύετε να κάνετε στο εξωτερικό σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών;

Αποδέχτηκα να λειτουργήσω ως Πρέσβης εκ προσωπικοτήτων με στόχο την ενίσχυση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Έχω διαπιστώσει από “πρώτο χέρι” πως έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να λυθούν προβλήματα συνεργασιών στην Ευρώπη, την Ελλάδα, τη Γερμανία κι άλλες χώρες, ο λόγος για τον οποίο, δεν προχωρούν είναι γιατί δεν μπορεί να διαμορφωθεί ένα καλό κλίμα συνεννόησης. Σε αυτό τον τομέα θέλω και μπορώ να βοηθήσω. Γνωρίζω πολύ καλά πρόσωπα και καταστάσεις στη Γερμανία και την Ευρώπη και θέλω να αξιοποιήσω αυτές τις σχέσεις και τη δυνατότητα διαλόγου που έχω για να ανοίξω δρόμους προς όφελος της Ελλάδας για να ανατραπεί επιτέλους αυτή η κατάσταση που έχει γονατίσει τους Έλληνες.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία φάση, στην οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και οδηγηθεί σε στάδιο ανάπτυξης. Τι είναι αυτό που χρειάζεται άμεσα να εφαρμόσει στο πεδίο της εξωτερικής της πολιτικής; Κατά ποιό τρόπο θεωρείτε πως συμβάλλετε και εσείς σε αυτό;

Όπως φάνηκε και στο Παρίσι στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, οι συνθήκες που επικρατούν μαρτυρούν ρευστότητα. Περνάμε ένα κρίσιμο στάδιο που απαιτεί πολύ προσεκτικά βήματα και χειρισμούς. Μπορεί η Ελλάδα να φαίνεται πως είναι σε δύσκολη θέση αλλά και η Ευρώπη φοβάται μια κακή εξέλιξη. Στον ευρωπαϊκό χώρο χρειάζονται άνθρωποι που μπορούν να λειτουργούν ως “γεφυροποιοί” στην προσπάθεια της χώρας μας κι αυτό θέλω και θα προσπαθήσω να κάνω.  

Η οικονομική εξυγίανση της χώρας θα προέλθει από την αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης. Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει και η αύξηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της. Τι είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεται η οικονομία μας για να βελτιώσει τις εξαγωγιμότητας της καθώς και να προσελκύσει επενδυτές του εξωτερικού;

Στην φύση για να μπορεί να ανθήσει ένα δέντρο και τελικά να κάνει πολλούς καρπούς, χρειάζεται σωστές συνθήκες και καλές καλλιεργητικές πρακτικές. Στη σύγχρονη οικονομία είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ η βασική αρχή του εμπορίου: Εμπιστοσύνη. Υπάρχουν πολλοί τομείς και εκατοντάδες υλοποιήσιμα project που μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη την “επόμενη μέρα” για την Ελλάδα. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι εμπιστοσύνη σ ένα αποτελεσματικό κράτος κι ένα σταθερό πολιτικό σύστημα που διασφαλίζει την ανάπτυξη. Η πρόσφατη εμπειρία με διαδικαστικά θέματα όπου χρειάστηκε να έχω συναλλαγές σε ΚΕΠ, τράπεζα, το ΙΚΑ κι άλλες Υπηρεσίες, μου έδειξε πως μπορείς  πλέον με  κεκτημένη ταχύτητα, να διεκπεραιώσεις υποθέσεις που στο παρελθόν απαιτούσε  αρκετές μέρες. Η Ελλάδα έχει αλλάξει τους ρυθμούς λειτουργίας της. Μπορεί να μην είναι όλα τέλεια, αλλά εάν ερχόσασταν από την Ευρώπη και συγκρίνατε κάποια πράγματα θα βλέπατε τη διαφορά. Αν αυτό το αποδεχθούμε ως κοινωνία, το βελτιώσουμε και γίνουμε – όπως μπορούμε – πολύ αποτελεσματικότεροι, θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την μεγαλύτερη διαφήμιση της χώρας στο εξωτερικό. Πιστέψτε με εάν αυτό πραγματικά λειτουργήσει, θα γίνουμε ο πιο ισχυρός μαγνήτης για το εξωτερικό. Και σε αυτό θα προσπαθήσω πάρα πολύ να βοηθήσω.

Έχετε ζήσει αρκετά χρόνια στο εξωτερικό και αγαπάτε την Ελλάδα γι΄αυτό και επιλέξατε να δραστηριοποιηθείτε στον χώρο της πολιτικής πλέον εδώ. Ποια είναι η εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό; Χρειαζόμαστε Nation Branding;

Η αλήθεια είναι πως στο παρελθόν και ειδικά στο ξεκίνημα της κρίσης η κατάσταση ήταν τραγική. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, τις ενέργειες που έγιναν από  ελληνικής πλευράς και τη σταδιακή πορεία θετικών επιτευγμάτων οδηγηθήκαμε σε αλλαγή της εικόνας μας. Η κατάσταση δεν είναι ιδανική. Κτίζεται μια νέα εικόνα, αργά, με διακυμάνσεις, αλλά πολύ πιο σταθερά δημιουργούνται ολοένα και πιο θετικές εικόνες. Όσο η Ελλάδα βρίσκεται στο μνημόνιο είναι δύσκολο να αποκατασταθεί πλήρως η εικόνα της. Προσέξτε όμως: Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία. Η επόμενη μέρα μετά το μνημόνιο αποτελεί αμέσως τη μεγαλύτερη ευκαιρία της χώρας. Τα τελευταία χρόνια, το κακό που συνέβη στην Ελλάδα έφτασε σε κάθε χώρα του πλανήτη, προκαλώντας αρνητικά σχόλια. Κάθε καλή είδηση στο μέλλον θα λειτουργήσει αυτή τη φορά πολλαπλασιαστικά για την καλή ενίσχυση της εικόνας της χώρας αλλά και της αξιοπιστίας της στους επενδυτικούς κύκλους του πλανήτη και αυτό θα είναι ένα τεράστιο κέρδος. Αρκεί να χειριστούμε σωστά την επόμενη μέρα.

Το κόμμα σας Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες, προσέλκυσε μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων στις Ευρωπαϊκές Εκλογές του Μαϊου. Μιλήστε μας για αυτής σας την πρωτοβουλία και για το κόμμα σας.

Οι “Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες”, δημιουργήθηκαν για να εκπροσωπήσουμε τα συμφέροντα των πολιτών μας στην Ευρώπη. Είχαμε λίγο χρόνο, στηριχθήκαμε μόνο στις δυνάμεις μας, και όπως ο Δαυίδ απέναντι στο Γολιάθ, προσπαθήσαμε να κάνουμε μια μεγάλη ανατροπή. Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να είμαστε παρόντες στο Ευρωκοινοβούλιο. Είχαμε όμως τη στήριξη 82.000 συμπολιτών μας, που κατάφεραν να έρθουν κοντά μας ή να μας στηρίξουν ως νέα δύναμη παρά τις μεγάλες δυσκολίες.  Καταφέραμε να είμαστε παρόντες και αυτό οφείλεται στη δουλειά όλων των ανθρώπων που συμμετείχαν. Δεν σταματήσαμε μετά τις εκλογές, συνεχίσαμε, έχουμε ένα ανοικτό διάλογο με μικρά κόμματα αλλά και με πολιτικά πρόσωπα του ευρύτερου κεντρώου χώρου. Συζητάμε τακτικά ακόμα και τώρα, προσπαθώντας να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα συνεργασίας για την οποία πάντα μιλούσαμε. Πιστεύουμε στην ανάγκη να στηριχθεί η μεσαία παραγωγική τάξη η οποία κτυπήθηκε παρά πολύ από την οικονομική κρίση. Με την παρουσία μας θέλουμε να δώσουμε πολιτική φωνή και έκφραση σε αυτούς τους ανθρώπους.

Κυριαρχούν φήμες πως σας έχει γίνει πρόταση συνεργασίας από την Νέα Δημοκρατία. Ισχύει αυτό;

Οι συζητήσεις με τα πολιτικά κόμματα και την κυβέρνηση είναι κομμάτι της δημοκρατίας και μάλιστα απαραίτητο. Είναι λογικό να δημιουργούνται και φήμες μέσα από αυτή τη διαδικασία, όμως δεν έχουν κάποια παραπάνω αξία. Θυμίζω πως τον Οκτώβριο είχα κάνει μια δήλωση για την αναγκαία ενότητα που πρέπει να υπάρχει στη χώρα και τη συνεργασία που θέλει η πλειοψηφία των Ελλήνων για να βρεθεί λύση στα προβλήματα, σημειώνοντας πως αυτή την περίοδο στην Ευρώπη διαμορφώνεται ένας νέος ιστορικός συμβιβασμός των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων, με στόχο την καταπολέμηση της λιτότητας και την δημιουργία ενός νέου δρόμου ανάπτυξης και πρότεινα οι φιλοευρωπαϊκές και προοδευτικές δυνάμεις της Ελλάδας, να αντιμετωπίσουμε με ευθύνη το μέλλον της χώρας, ενώνοντας τις δυνάμεις μας, χωρίς κομματικούς διαχωρισμούς, για τη μετάβαση από την κρίση στην ανάπτυξη και τη δημιουργία. Σε αυτήν τη θέση ανταποκρίθηκε η κυβέρνηση και για αυτό αποδέχτηκα τη θέση του Πρέσβη. Καμία πλευρά δεν μπήκε στη λογική των κομματικών συμφωνιών.

Η κυβέρνηση αγωνίζεται να ολοκληρώσει το Πρόγραμμα Προσαρμογής για να φύγουμε από το μνημόνιο. Ποιες είναι οι απόψεις σας για αυτό;

Η Ελλάδα χρειάζεται μια ομαλή προσγείωση στη μεταμνημονιακή εποχή. Αυτό δεν θα ωφελήσει μόνο τη χώρας μας αλλά και τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Κανείς δεν θέλει να ζήσει στην Ευρώπη μετά την αναταραχή του 2010. Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε δύο πράγματα. Καταρχάς, χρειαζόμαστε μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμπόρευση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες που βγήκαν από το μνημόνιο με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Κατά την άποψη αυτή και η αντιπολίτευση  θα πρέπει να έχει κομμάτι συμμετοχής, για την έξοδο από το μνημόνιο. Το δεύτερο, βασικό στοιχείο αφορά την Ευρώπη που δεν μπορεί να έχει μικρότερες απαιτήσεις για τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις από μεγάλα κράτη όπως η Γαλλία και η Ιταλία και  στην Ελλάδα να αυξάνονται οι απαιτήσεις  κατά πολύ. Δεν βοηθά κανένα αυτό. Πρέπει να αφήσουμε πίσω την αντίληψη των δύο ταχυτήτων στην Ευρώπη, για να μπορούμε να δούμε την επόμενη μέρα στην προοπτική μιας Ευρώπης που θα αφήσει πίσω την λιτότητα και θα βαδίσει σε ρυθμούς ανάπτυξης και ομοσπονδιοποίησης.

 

Facebook Comments