Δικομματισμός ή Πολυκομματισμός;
Όλα τα πολιτικά κόμματα επιδιώκουν το γενικό καλό. Αυτό είναι αξίωμα αδιαμφισβήτητο και γενικά αποδεκτό.
Όλα τα πολιτικά κόμματα επιδιώκουν το γενικό καλό. Αυτό είναι αξίωμα αδιαμφισβήτητο και γενικά αποδεκτό.
Όλα τα πολιτικά κόμματα επιδιώκουν το γενικό καλό. Αυτό είναι αξίωμα αδιαμφισβήτητο και γενικά αποδεκτό. Παράλληλα όμως διαπιστώνουμε ότι δεν έχουν όλα τα κόμματα την ίδια αντίληψη για το ποιό είναι το κοινό καλό. Σε μια υγιή κοινωνία και ένα υγιές πολιτικό καθεστώς, η μέσω πολιτικών διεργασιών ικανοποίηση επί μέρους συμφερόντων νομιμοποιείται μόνο στο βαθμό που είναι συγχρόνως επωφελής για το σύνολο της κοινωνίας ή τουλάχιστον δεν είναι βλαπτική. Είναι φυσικό και επιτρεπτό από τη σκοπιά του κοινού καλού, τα οργανωμένα οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα και οι ομάδες πίεσης, να εστιάζουν τις προσπάθειές τους στην εξισορρόπηση μέσω της πολιτικής συναλλαγής, επιδιώξεων με γνώμονα το κοινό συμφέρον.
Τα μεγάλα και τα μικρά κόμματα
Τα μεγάλα κόμματα διαμορφώνουν τις πολιτικές θέσεις τους και τα προγράμματά τους μέσω εσωτερικών διεργασιών όπου επιδιωκόμενα, ανταγωνιστικά μεταξύ τους, συμφέροντα συζητιούνται μεταξύ των μελών, ζυγίζονται, συμβιβάζονται και καταλήγουν σε προτάσεις πολιτικής. Οι διεργασίες αυτές, άτυπες στην κομματική βάση, όσο προχωρούν σε υψηλότερα κομματικά επίπεδα αποφάσεων γίνονται μέσα σε προβλεπόμενα οργανωτικά πλαίσια. Στα κόμματα υπάρχει ιεραρχία ισχύος και επιρροής από όλους αποδεκτή. Γνώμες ηγετικών στελεχών βαρύνουν περισσότερο. Στα μεγάλα κόμματα η γωνία εστίασής τους προς τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα είναι αμβλεία και εμπεριέχει πολλές επί μέρους εστιάσεις.
Τα μικρά κόμματα από τη φύση τους είναι λιγότερο ή δεν είναι καθόλου πολυσυλλεκτικά. Όταν μάλιστα πρόκειται για ριζοσπαστικά κόμματα, όπως συχνά συμβαίνει με τα μικρά κόμματα, τα μέλη τους έχουν μια εξειδικευμένη, σχετικά μονόπλευρη και στενή γωνία εστίασης στα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα του τόπου. Οι πολιτικές διεργασίες στα μικρά κόμματα, λόγω της σύνθεσης των μελών τους, είναι πιθανότερο να παράγουν προτάσεις πολιτικής που βρίσκουν σύμφωνες συγκεκριμένες μειοψηφίες και κατά συνέπεια εξυπηρετούν επί μέρους συμφέροντα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι πολιτικές θέσεις μικρών κομμάτων είναι εξ ορισμού λιγότερο χρήσιμες για το κοινωνικό σύνολο. Αντίθετα πολλές τέτοιες θέσεις μπορεί να περιέχουν οράματα για μελλοντικές εξελίξεις επωφελείς για το κοινωνικό σύνολο.
Όταν μικρά κόμματα προσχωρήσουν σε κυβέρνηση συνεργασίας με άλλα κόμματα, οι πολιτικές διεργασίες για την εξισορρόπηση συμφερόντων και για την παραγωγή πολιτικών συμβιβασμών και πολιτικών συνθέσεων γίνονται στο πλαίσιο πρόσκαιρων κοινοπραξιών μεταξύ κομμάτων που έχουν αναγκαστεί να συγκυβερνήσουν, κάτω από την πίεση των συγκυριών του εκλογικού αποτελέσματος. Συνήθως είναι δυσανάλογη, η μεταξύ τους κατανομή ισχύος και ενδεχομένως ασυμβίβαστες είναι οι απόψεις τους για το ποιο είναι το κατά περίπτωση επιδιωκόμενο γενικό καλό. Εν πάση περιπτώσει, ο πολυκομματισμός αποδίδει όταν υπάρχει ευρεία πολιτική συναίνεση. Σε περιπτώσεις συγκυβέρνησης δύο ή περισσότερων κομμάτων, η πληροφόρηση και η ενημέρωση του κοινού είναι πολύπλευρη και βαθύτερη. Η δυνατότητα παρακολούθησης των ζυμωτικών διεργασιών δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες ενεργού συμμετοχής των ενδιαφερόμενων πολιτών σε διαλόγους.
Ο πολυκομματισμός λειτουργεί αποδοτικά για την κοινωνία όταν υπάρχει ευρύτατη συναίνεση μεταξύ των κομμάτων. Απαιτείται συναίνεση για την βασική κατεύθυνση των πολιτικών επιλογών και άτυπη οριοθέτηση των πλαισίων μέσα στα οποία αναζητούνται λύσεις. Όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, όπως τα κόμματα να αποδέχονται τον υπάρχοντα συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων που εκπροσωπούν, και αποδέχονται τυχόν αλλαγές στην κοινωνική τους ιεράρχηση, όπως αυτή επαναπροσδιορίζεται ύστερα από εκλογές και όταν τα κόμματα δεν ριζοσπαστικοποιούν την πολιτική ζωή της χώρας, τότε πραγματικά ο πολυκομματισμός μπορεί να λειτουργήσει. Στην Ελλάδα το πρόβλημα το οποίο προκύπτει είναι πως δεν υπάρχει πολιτική συναίνεση μεταξύ των κομμάτων επάνω σε θεμελιώδη θεσμικά ζητήματα. Η συγκυβέρνηση είναι αδύνατη και δεν δίνει λύσεις όταν μικρά κόμματα λένε Όχι σε εξελικτικές μεταρρυθμιστικές διαδικασίες που έχουν ήδη μπει σε εφαρμογή. Για τα μικρά κόμματα της σημερινής συγκυρίας οι διαθέσιμες πολιτικές επιλογές είναι περιορισμένες. Αν προσχωρήσουν σε συμβιβασμούς ως προς τις αρχές τους και σε συναινετικές πολιτικές επιλογές, κινδυνεύουν να χάσουν πολλούς από τους ψηφοφόρους τους. Πάρα το γεγονός αυτό όμως πολλές φορές οι προτάσεις των μικρών κομμάτων αν εισακουστούν, μπορεί να προσφέρουν άμεσες λύσεις σε κοινωνικά ζητήματα που αφορούν το γενικό καλό των πολιτών.
Κύριε Γκλέτσο, γιατί επιλέξατε τον τίτλο «Τελεία» για το κόμμα σας και τι θα θέλατε να πετύχετε μέσω αυτού;
Ίδρυσα αυτό το κόμμα με την επωνυμία «Τελεία», ακριβώς γιατί θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος, μια τελεία, στα κακώς κείμενα. Να σταματήσει ο διαχωρισμός των πολιτών. Μέχρι τώρα, την εξουσία την είχαν οι ολίγοι ,οι οποίοι έφτιαξαν περιουσίες και χάθηκε η ουσία .Τι οφείλει να κάνει ένας πολιτικός; Να λειτουργεί και να μάχεται για το κοινό καλό των πολιτών. Δεν είμαστε ούτε δεξιοί, ούτε αριστεροί. Δεν ανήκουμε σε κανέναν πολιτικό χώρο αλλά ξεκινάμε κάτι καινούργιο. Διαθέτουμε πρόγραμμα για τα θέματα της οικονομίας, την παιδεία, υποστηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα από τον οποίο πιστεύουμε θα προέλθει και η ανάπτυξη. Χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας. Πιστεύουμε στη συλλογική αυτονομία, σε όλα τα επίπεδα, εσωτερικά και εξωτερικά. Πιστεύουμε πως δεν θα πρέπει να υπάρχει μονομερής συνεννόηση με τους ξένους. Η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, θα αποτελέσει από τις πρώτες μας ενέργειες. Ο κ. Ε. Βενιζέλος θα πρέπει να είναι υπόλογος για το θέμα των υποβρυχίων καθώς και την Λίστα Λαγκάρντ. Με ποιό ειδικό βάρος θα μπορεί να μας εκπροσωπεί στο εξωτερικό; Πέραν της πολιτικής, σημαντικό ρόλο παίζει και η εντιμότητα. Και αυτό πρεσβεύουμε.
Έχετε δηλώσει πως θα στηρίζατε κυβέρνηση Σύριζα αλλά με άλλο αρχηγό, όχι τον Τσίπρα. Θα θέλαμε να μας πείτε τους λόγους για τους οποίους έχετε αυτή την άποψη .
Το υποστηρίζω σθεναρά πως θα ήταν ένα ολέθριο λάθος , να υπάρξει κυβέρνηση με αρχηγό τον Τσίπρα. Δεν έχει καμία ένδειξη πως κάνει για Πρωθυπουργός.
Θα συνεργαζόσασταν με το Ποτάμι;
Ναι, θεωρώ πως σε πολλά σημεία οι απόψεις μας συγκλίνουν. Βλέπω θετικά το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη.
Τι αναμένετε από τους πολίτες ;
Την εμπιστοσύνη τους. Επιθυμούμε να καταφέρουμε να έχουμε 3%, για μπούμε στην Βουλή. Δεν υποστηρίζουμε μια μονοκομματική κυβέρνηση, είμαστε υπέρ των πολυκομματικών κυβερνήσεων. Ένα ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα, υπουργών από μία πολυσυλλεκτική κυβέρνηση. Υποστηρίζω δημόσια πως, μόνο ο κ. Γιάννης Δραγασάκης είναι κοινής αποδοχής, μόνο με αρχηγό τον ίδιο θα μπορούσα να συνεργαστώ με το Σύριζα.
Τι γνώμη έχετε για την επιλογή του κ. Σταύρου Δήμα ως υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας; Θα επιθυμούσατε να προταθεί ένα άλλο πρόσωπο;
Ο κος Σταύρος Δήμας διαθέτει ένα πολύ καλό βιογραφικό. Παρόλα αυτά η επιλογή του έγινε καθώς επιθυμούσαν πρόσωπο, το οποίο να έχει κομματική θέση μεσαίου βεληνεκούς. Εγώ προσωπικά θα προτιμούσα έναν άνθρωπο εκτός πολιτικής, ένα τέτοιο πρόσωπο θαυμαστό θα ήταν ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος.
Σε περίπτωση που γίνουν εκλογές και καταφέρετε να αποκτήσετε το 3% που επιθυμείτε, τι θα προτείνατε για την αντιμετώπιση της ανεργίας;
Πιστεύουμε στη συλλογική αυτονομία, σε όλα τα επίπεδα, εσωτερικά και εξωτερικά. Στη δημοκρατία καμία κοινωνική ομάδα δεν πρέπει να αφήνεται να έχει ειδική μεταχείριση και προνόμια έναντι μιας άλλης και να διεκδικεί «οφέλη» σε βάρος του κοινωνικού σώματος. Οι ίδιοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει επιτέλους να είναι η πηγή των θεσμών και των αξιών. Το θέμα της ανεργίας είναι πολύ σημαντικό. Αναγνωρίζω τις ανάγκες των πολιτών, η υψηλή φορολόγηση έχει εξουθενώσει τον κόσμο. Η προσέλκυση των ομογενών θα αποτελούσε μια καλή επιλογή για να επέλθει ανάπτυξη. Ο Πρωτογενής τομέας είναι αυτός που θα μας βγάλει από την κρίση, θα πρέπει να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας. Το χρέος μας προήλθε από τον μεγάλο αριθμό εισαγωγών που κάναμε δίχως να υπάρχει ισορροπία με τον αριθμό των εξαγωγών μας. Τα προϊόντα που διαθέτει η χώρα μας αποτελούν και τον πλούτο μας Για να φέρουμε όμως επενδυτές από το εξωτερικό θα πρέπει να διορθώσουμε πρώτα τα «του οίκου μας. Η Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν έχει και την καλύτερη εικόνα στο εξωτερικό. Δεν γίνεται να μας εμπιστευτούν, όταν προκύπτουν οικονομικά σκάνδαλα από το Υπουργείο Οικονομικών.
Σε περίπτωση που καταφέρει ο Σύριζα να κερδίσει τις εκλογές με αυτοδυναμία, τι πιστεύετε ότι θα γίνει την επόμενη μέρα; Το σενάριο να βγει η Ελλάδα από τις διεθνείς αγορές το βρίσκετε πιθανό;
Το βρίσκω λίγο δύσκολο να βγει ο Σύριζα αυτοδύναμος. Υποθετικά όμως, πείτε πως γίνεται. Η ουσία είναι να μην επαναλάβει τα ίδια. Το ενδεχόμενο να βγει η Ελλάδα από τις διεθνείς αγορές θα ήταν καταστροφικό. Η Ελλάδα θα κλειστεί μέσα στο καβούκι της και αποτελεί ένα σενάριο που πραγματικά θα μας οδηγούσε στην παρακμή. Στην ζωή μου είμαι πάντα αισιόδοξος. Αυτό που σίγουρα γνωρίζω καλά είναι πως ο θεός αγαπά την Ελλάδα .
Facebook Comments