“Η ευθύνη των εκλογών θα βαρύνει όποιους δεν ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας (…) θα βαρύνει όσους έχουν ονοματεπώνυμα, θα τους θυμάται όλος ο κόσμος και η ιστορία” ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε προς τους βουλευτές ο Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΡΙΤ, λίγες μόνο ώρες πριν την κρίσιμη τρίτη ψηφοφορία της Δευτέρας.

“Ο λαός καταλαβαίνει, με ένα ένστικτο αυτοσυντήρησης, πού θα μας οδηγήσει αυτή η παράλογη περιπέτεια. Όσοι συντάσσονται στην άρνηση εκλογής, συντάσσονται με το δίδυμο Τσίπρα – Καμμένου… Κανένας βουλευτής δεν δικαιούται να πει ότι δεν ήξερε. Θα είναι συνυπεύθυνος για την υπογραφή της ψήφου του και τις συνέπειες που θα ακολουθήσουν” προειδοποιεί ο πρωθυπουργός.

“Η άρνηση εκλογής Προέδρου αποτελεί πολιτικό εκβιασμό, ο κόσμος δεν θέλει εκλογές, θέλει Πρόεδρο της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή… Κάνω τα πάντα για να αποφευχθούν οι εκλογές γιατί το επιβάλει το εθνικό συμφέρον. Φτύσαμε αίμα να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια” προσθέτει.

“Θανάσιμοι κίνδυνοι περικλείουν τα ανόητα νταηλίκια που θα μας φέρουν σε σύγκρουση με τους εταίρους μας… Όσοι επιδιώκουν εκλογές ή είναι ανόητοι, ή εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα” σημειώνει ο πρωθυπουργός.

“Ορισμός του πιστωτικού γεγονότος, δυστυχώς, όσα λέει ότι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενέργειες όπως να μην πληρώνει τους τόκους από τα χρέη, το πρόγραμμα της ΔΕΘ, η κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων… Ό,τι λέει είναι μονομερής ενέργεια που οδηγεί πίσω στη χρεοκοπία και τα μνημόνια. Λένε ότι θα χορεύουν τις αγορές στο ταψί, όταν άλλες μεγάλες χώρες η Ιταλία, η Γαλλία, και η Ρωσία, τρέμουν μην υποβαθμιστεί η πιστοληπτική τους ικανότητα και παίρνουν έκτακτα μέτρα για να μην το γυρίσουν οι αγορές εναντίον τους” τονίζει.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητεί καθαρές λύσεις “μια και έξω όπως προβλέπει το Σύνταγμα για να τελειώνουμε μια και καλή με την αβεβαιότητα που προκάλεσε η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας”. “Η πολιτική αβεβαιότητα θα πρέπει να τερματιστεί” επισημαίνει ακόμη στη συνέντευξή του ο Αντώνης Σαμαράς.

Συνεχίζοντας, ο κ. Σαμαράς αναφέρει ότι “κάνω τα πάντα για να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της μεγάλης συνταγματικής μεταρρύθμισης για να μπει η Ελλάδα σε μια νέα εποχή, για να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, τώρα, αμέσως, όχι μετά από επτά χρόνια και βάλε”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός απευθύνει έκκληση “να απομακρυνθούν οριστικά τα σύννεφα που μαζεύονται πάνω από τη χώρα” εξηγώντας ότι η χώρα “δεν έχει ανάγκη από πρόωρη προσφυγή στις κάλπες”, ενώ επαναλαμβάνει την πρόταση που έκανε προ έξι ημερών, δηλαδή συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος και ορισμό εκλογών για το τέλος του 2015.

Στη διαπίστωση των δημοσιογράφων ότι ο κόσμος θέλει συναίνεση ο κ. Σαμάρας τόνισε ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ και το έχει δείξει στην πράξη. “Αν θέλουν κάποιοι να μπουν στην κυβέρνηση, ναι θέλω κι άλλες δυνάμεις με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, θέλω να επιδιώξουμε τις ευρύτατες συναισθήσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση, αυτό είναι συναίνεση , άλλα δεν μπορεί να δεχθώ την αυτοπαραίτηση της κυβέρνησης”.

Έκανε δε λόγο για “λαϊκισμό και βούρκο” εξαπολύοντας επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και τους ΑΝΕΛ. “Οι μάσκες έπεσαν· ο κατήφορος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τέλος… Κανένα στοιχείο δεν έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις δωροδοκίες και τις αποστασίες βουλευτών στη Δικαιοσύνη… Σφύριζαν αδιάφορα. Μετά μια βουλευτίνα των ΑΝΕΛ (Ξουλίδου) δήλωσε ότι ένας άνεργος οικοδόμος προσπάθησε να τη δωροδοκήσει, προκάλεσε χάχανα η υπόθεση… Έπειτα, στέλεχος των ΑΝΕΛ πήγε να εξαγοράσει στέλεχος των ΑΝΕΛ, και μετά δυο συνεργαζόμενοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπονόησαν ότι τα είχαν πάρει όσοι είχαν ψηφίσει Πρόεδρο” σχολίασε.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά, “το δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις ότι το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί στο ελάχιστο, αλλά σημασία έχει η ώρα της κάλπης… Οι εκλογές κομματικά θα συνέφεραν τη ΝΔ, γιατί δεν νομίζω ότι ο πολίτης θα δεχθεί να οδηγηθεί πίσω στο χείλος του γκρεμού. Παρότι με βολεύουν οι εκλογές… θέλω να δω το πλοίο να δένει με ασφάλεια στο λιμάνι το ήρεμο, και όχι να βρεθεί και πάλι, χωρίς πυξίδα, στις φουρτουνιασμένες θάλασσες χωρίς πυξίδα με τον Τσίπρα”.

“Κάποιοι πριν μερικά χρόνια ήθελαν να τιμωρηθεί η Ελλάδα για να παραδειγματιστούν άλλες χώρες, τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να έρθει σε ευθεία σύγκρουση για να μας θυσιάσουν σαν Ιφιγένεια, για να μας κάνουν τον αποδιοπομπαίο τράγο και το παράδειγμα προς αποφυγήν” παρατήρησε, προσθέτοντας ότι πρέπει τώρα να δοθεί “μάχη για την ισοπέδωση του λαϊκισμού”.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της ΧΑ για την Προεδρική εκλογή, ανέφερε ότι “πρώτα από όλα οι ίδιοι είπαν ότι δεν θα ψηφίσουν Πρόεδρο! Ούτε και ο κ. Δήμας το δέχεται… Τώρα, αν προβοκάρουν την Προεδρική εκλογή, αυτό είναι ένας λόγος παραπάνω, για να ψηφίσουν όλοι οι υπόλοιποι Σταύρο Δήμα! Και να συμπληρωθεί ο αριθμός των 180 χωρίς τις ψήφους της Χρυσής Αυγής! Αυτό είναι η απάντηση… Αλλιώς είναι σαν να κάνουμε τους χρυσαυγίτες ρυθμιστές των εξελίξεων”.

“Μέχρι σήμερα η ΧΑ προστίθεται στις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ για να μη εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας Αυτό συμβαίνει! Δηλαδή, στις 131 ψήφους που μέχρι προχθές έσερναν τη χώρα σε εκλογές, αθροίζονται οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη ΧΑ! Δεν είχε κανένας πρόβλημα με αυτό που συνέβαινε, με αυτό που συμβαίνει; Αλλά έχουν πρόβλημα με εκείνο που θα συνέβαινε, αν η ΧΑ ψήφιζε αντίθετα απ’ ό,τι ψηφίζει; Ας ψηφίσουν λοιπόν όλοι Σταύρο Δήμα, ώστε να τους βάλουμε, τη Χρυσή Αυγή, στο περιθώριο ό,τι κι αν κάνουν. Αυτή είναι η απάντηση” δήλωσε ακόμη ο κ. Σαμαράς.

«Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν είναι προς διαπραγμάτευση» διαμηνύει από την πλευρά του προς τους δανειστές ο Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του στην Αυγή της Κυριακής.


«Το πρώτο βήμα θα είναι η υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτό δεν είναι προς διαπραγμάτευση. Δεν δημιουργεί ανάγκες για νέα δανεικά και δεν θα μπει στο τραπέζι της συζήτησης» ξεκαθαρίζει ο κ. Τσίπρας.

Αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα ενόψει των σχεδόν βέβαιων πρόωρων εκλογών αποστέλλει στο μεταξύ σε συνέντευξή του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαμηνύοντας ότι «κάθε νέα κυβέρνηση» πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις των προκατόχων της, και πως «αν η Ελλάδα διαλέξει μια άλλη κατεύθυνση θα είναι μια δύσκολη κατάσταση».

Facebook Comments