«H ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τον φέρνει σε πορεία σύγκρουσης με την Ευρώπη», αναφέρει ο Guardian. «Η μεγάλη νίκη του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει νέες προοπτικές και αφήνει ελπίδα αλλαγής των πολιτικών λιτότητας», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα. Ενώ, οι Financial Times στο πρωτοσέλιδό τους αναφέρουν πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί νέα πρόκληση για την Ευρωζώνη.

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας αναλύει τη ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές, και τονίζει ότι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για παρόμοια κόμματα στην Ευρώπη.

Από την άλλη, η ιταλική εφημερίδα Il Giornale που ανήκει στην οικογένεια Μπερλουσκόνι έχει τον τίτλο «Κομουνιστές στην κυβέρνηση. Προσοχή» εκφράζοντας την άποψη πως η εκλογική νίκη του Σύριζα, είναι το αποτέλεσμα μίας καταπιεστικής πολιτικής λιτότητας.

Οι απόψεις διίστανται, όμως σίγουρα δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς πως ο κ. Α. Τσίπρας τόλμησε και έφερε την αλλαγή. Ο κόσμος επέλεξε ομόφωνα το πρόγραμμα κατά της λιτότητας. Η νίκη αυτή όμως, θα  μπορεί να αποτελέσει έμπνευση και για παρόμοια κόμματα στην Ευρώπη και αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο πολλών πολιτικών συζητήσεων.

Ομολογουμένως ο Σύριζα στέλνει ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Γερμανία ήδη θα λέγαμε πως το έχει λάβει ερμηνεύοντας την νίκη του ως «τρόμο του ευρώ» και δισεκατομμύρια που μπορεί να κοστίσει στους Γερμανούς φορολογούμενους. Καθίσταται σαφές πως πλέον υπάρχει ανάγκη συμβιβασμού στις επερχόμενες διαβουλεύσεις-που αφορούν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.

Το θέμα της οικονομικής αβεβαιότητας έχει ήδη διχάσει το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να εμείνει στο δικό του σχέδιο για την οικονομική ασφάλεια της χώρας. Απ’ ότι φαίνεται, οι Ευρωπαίοι εγκαταλείπουν τα κόμματα που είχαν συνηθίσει να βλέπουν στην εξουσία, αυτά που κρίνονται ασφαλή από τις αγορές, τους δανειστές και τους επενδυτές και αυτό θα συνεχίζει να προκαλεί αβεβαιότητα για τις επενδύσεις.

Όσο και εάν ήθελαν τις πεποιθήσεις στην Ευρωζώνη να παραμένουν ακλόνητες από το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, το μόνο σίγουρο είναι πως ο θρίαμβος του Σύριζα, δεν πέρασε απαρατήρητος. Όλες οι αναλύσεις συγκλίνουν στο ερώτημα, εάν θα καταφέρει ο κ. Τσίπρας να διαπραγματευθεί με τους εταίρους της χώρας μια βιώσιμη λύση για το ζήτημα του χρέους και να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε ώστε να αρχίσουμε δειλά-δειλά να κινούμαστε σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Το εξάμηνο θα δείξει αν πράγματι θα επαληθευτούν όλα όσα προβλέπει το πρόγραμμα του Σύριζα και εάν η συμμετοχή των ΑΝΕΛ στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα λειτουργήσει εποικοδομητικά.

Αδιαμφισβήτητα, η πολιτική ιστορία της Ελλάδας έχει αλλάξει και ο Α. Τσίπρας, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, θα περάσει στην ιστορία ως ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο νεότερος σε ηλικία για τα τελευταία 150 χρόνια.

Facebook Comments