Nτράγκι: Η ΕΚΤ θα κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος

4 λεπτά ανάγνωση
25 Φεβρουαρίου 2015

Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποδέχεται και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος εξέφρασε ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ο Ντράγκι εξήγησε ότι η ΕΚΤ θα επαναφέρει την εξαίρεση που ίσχυε μέχρι πρότινος σε σχέση με την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο ευθύς μόλις η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει ότι θα εκπληρώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμόρφωσης προς το πρόγραμμα.

Αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΚΤ τόνισε ότι προχώρησε στην κατάργηση της εξαίρεσης επειδή έκρινε ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

«Όταν καταργήσαμε την απόφαση της εξαίρεσης, ξεκάθαρα δηλώσαμε ότι εάν δεν γίνει η αξιολόγηση του προγράμματος, τότε δεν θα την επαναφέρουμε» δήλωσε ο Μ. Ντράγκι.

Εξάλλου, αναφορικά με τις επιστροφές των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs), ο Μ. Ντράγκι τόνισε ότι τα όποια κέρδη επιστρέφονται στους προϋπολογισμούς των κρατών της Ευρωζώνης τα οποία στη συνέχεια ενισχύουν την Ελλάδα.

«Το ευρωσύστημα δεν εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία» είπε ο Μ. Ντράγκι απαντώντας σε σχετική ερώτηση – και σε κλίμα έντασης – του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενεργειακό σοκ και ομόλογα: Ο πόλεμος ανεβάζει επιτόκια και πιέζει την οικονομία

Η κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή προκαλεί ήδη ισχυρές αναταράξεις στην

Πτώση στον χρυσό: Πιέσεις από το ισχυρό δολάριο και τις γεωπολιτικές εξελίξεις

Υποχώρηση καταγράφουν οι τιμές του χρυσού τη Δευτέρα, καθώς η ενίσχυση του

Το κόστος Τσίπρα στο τραπεζικό σύστημα

Τον Ιανουάριο του 2015, οι ελληνικές τράπεζες δεν χρησιμοποιούσαν καθόλου τον μηχανισμό