Τώρα το καλοκαίρι ,οι υψηλές θερμοκρασίες, η παράλειψη του πρωϊνού γεύματος ,τα ακατάστατα και μεγάλα γεύματα καθώς και η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ εύκολα μπορούν να απορρυθμίσουν τις τιμές γλυκόζης στο αίμα.Τί θα πρέπει να  έχουν στο νου τους οι διαβητικοί  ξεκινώντας τις διακοπές τους;

Ø  Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή όταν μένετε πολλές ώρες στην παραλία φροντίστε να προμηθευτείτε με μικρά και θρεπτικά σνακς (μία μερίδα φρούτου με λίγους ξηρούς καρπούς)ώστε να αποφεύγονται οι απότομες αυξομειώσεις της ινσουλίνης –γλυκόζης μέσα στην ημέρα.

Ø  Τρόφιμα όπως είναι τα παγωτά, τα επιδόρπια γιαουρτιού  και οι σοκολάτες στα οποία υπάρχει η αναγραφή «χωρίς ζάχαρη» μπορούν να ανεβάσουν το σάκχαρο αίματος. Αυτό συμβαίνει διότι στα συστατικά αυτών των προϊόντων περιέχονται κρυφές πηγές ζαχάρων και αμύλου όπως είναι η φρουκτόζη, το αμυλοσιρόπι και το σιρόπι γλυκόζης.Καλό είναι να ελέγχετε την ποσότητα των ολικών υδατανθράκων στις ετικέτες τροφίμων.Συστατικά όπως η ζαχαρίνη, η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη δεν επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ø  Το παγωτό δεν αποτελεί απαγορευμένη τροφή για τον διαβητικό, αρκεί να προγραμματίζεται η κατάλληλη δόση ινσουλίνης.Ο διαβητικός χρειάζεται να γνωρίζει πως τα λιπαρά που περιέχονται στο παγωτό  καθυστερούν  την αύξηση του σακχάρου στο αίμα δηλαδή οδηγούν σε καθυστερημένη υπεργλυκαιμία. Ασφαλέστερη επιλογή αποτελεί η μία μπάλα παγωτό ή η μικρότερη συσκευασία του. Οι θερμίδες των light παγωτών κυμαίνονται από 77 -242 ανά 100 γραμμάρια και οι υδατάνθρακες από 12- 32 γραμμάρια αντίστοιχα. Τα κανονικά παγωτά του εμπορίου προσδίδουν μέχρι και τετραπλάσιες θερμίδες καθώς και τετραπλάσια ποσότητα υδατανθράκων συγκριτικά με τα light παγωτά.

Ø  Επιλέγοντας μία μεγάλη μερίδα φαγητού, ανεξαρτήτως  ώρας που καταναλώνεται, το πιο πιθανό είναι να προκληθεί και μεγάλη αύξηση στις μεταγευματικές τιμές της γλυκόζης.Μετριάστε λοιπόν την ποσότητα του φαγητού και συνοδεύετε πάντα τα γεύματα σας με σαλάτα ώστε οι φυτικές ίνες να επιβραδύνουν την απορρόφηση του αμύλου και των σακχάρων που προσλαμβάνετε.

Ø  Αλκοόλ: Η κατανάλωση του δε πρέπει να ξεπερνά το μέτρο, δηλαδή έως ένα ποτήρι κρασί (10 γρ αλκοόλ/ημερησίως)για τις γυναίκες και έως δύο ποτήρια κρασί (20 γρ αλκοόλ/ημερησίως) για τους άνδρες.Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν τα ινσουλινοεξαρτώμενα άτομα (τύπου Ι ή τύπου ΙΙ)αφού το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία , κυρίως όταν καταναλώνεται με άδειο στομάχι.Τα αλκοολούχα ποτά με προσθήκη ζάχαρης ή αναψυκτικών (πχ  γλυκά κοκτέιλς)καλό είναι να αποφεύγονται ή να περιορίζονται σύμφωνα με τις συστάσεις του ιατρού και του διαιτολόγου.

Ø  Προσοχή και στα κολοκαιρινά φρούτα!Τα φρούτα είναι απαραίτητα τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και στους διαβητικούς λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά , ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Η μερίδα και πάλι είναι το σημείο προσοχής για τη σωστή ρύθμιση του σακχάρου.Μία μερίδα φρούτου περιέχει 15 γραμμάρια υδατάνθρακα και  ισοδυναμεί με 2 μικρά σύκα ή 17 ρώγες σταφύλι ή 1 φέτα καρπούζι ή ¾ φλιτζανιού πεπόνι ή ½ φλιτζάνι χυμό χωρίς επιπρόσθετη ζάχαρη.

Ø  Oι υψηλές θερμοκρασίες κατά την περίοδο των διακοπών δυσκολεύουν την καλή ρύθμιση του σακχάρου.Η επαρκής ενυδάτωση, κυρίως μέσω της κατανάλωσης πόσιμου νερού θα αποτρέψει την αφυδάτωση.Πίνετε άφθονο νερό ακόμα και όταν δε νιώθετε το αίσθημα της δίψας.

Ø  Τα αντιδιαβητικά  δισκία , οι διάφοροι τύποι ινσουλίνης, οι μετρητές σακχάρου καθώς και οι ταινίες μέτρησης επηρεάζονται από τη ζέστη μειώνοντας την αποτελεσματικότητά τους.Είναι σημαντικό,λοιπόν , να μεταφέρονται και να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος όπως προβλέπεται από τις εταιρείες παρασκευής τους.

Facebook Comments