Alpha Bank: Τέλος στον αποπληθωρισμό από Σεπτέμβριο
Alpha Bank: Τέλος στον αποπληθωρισμό από Σεπτέμβριο
Alpha Bank: Τέλος στον αποπληθωρισμό από Σεπτέμβριο
Πρώτον, η ελαφρά επιβράδυνση της αποπληθωριστικής διαδικασίας τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο 2015. Ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα, ωστόσο, διατηρείται για περισσότερο χρόνο και σε μεγαλύτερη κλίμακα σε σύγκριση με την Ευρωζώνη.
Δεύτερον, η ελαφρά κάμψη του αριθμού των ανέργων – που μειώθηκαν κατά 5,8% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο 2014, ή κατά 76,1 χιλ. άτομα, αποτελεί θετική εξέλιξη αλλά σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για την αποκατάσταση των παραγωγικών δυνατοτήτων της οικονομίας και την αντιμετώπιση της κοινωνικής διάστασης του ζητήματος.
Ο πληθωρισμός
Πιο αναλυτικά, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο -2,2% τον Φεβρουάριο 2015, από -2,8% τον Ιανουάριο 2015. Σε εμπορευματική βάση, αξίζει να σημειωθεί ότι η επίπτωση από την μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και της βενζίνης, αντιστοιχεί σε -2,15 π.μ. και καθίσταται ο προσδιοριστικός παράγοντας της εξέλιξής του.
Επίσης, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός εμφανίζει την ίδια τάση υποχώρησης του αρνητικού πρόσημου, αφού διαμορφώθηκε στο -1,9%, από -2,8% τον Ιανουάριο 2015, όπως φαίνεται στο γράφημα. Επίσης, ο δομικός πληθωρισμός με βάση τον ΔΤΚ (που δεν επηρεάζεται από τις αυξομειώσεις στις τιμές των καυσίμων και των φρέσκων φρούτων και λαχανικών) διαμορφώθηκε στο -0,5% τον Φεβρουάριο 2015, από -0,8% τον Ιανουάριο 2015.
Οπως σημειώνει η Alpha Bank η θετική επίδραση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών από την πτώση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και της βενζίνης, αντισταθμίσθηκε μερικώς από τιςανατιμήσεις που σημειώθηκαν σε άλλες βασικές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η αύξηση, σε ετήσια βάση, τον Φεβρουάριο 2015 στα νωπά λαχανικά (25,9%), στο ελαιόλαδο (8,2%), στον ηλεκτρισμό (4,9%) και στον κλάδο των μεταφορών (10,6%).
Ο αρνητικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο -0,3% τον Φεβρουάριο 2015, από -0,6% τον Ιανουάριο 2015. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2015, οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν σε ετήσια βάση κατά 49,4%, ανακουφίζοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ενισχύοντας έτσι την ιδιωτική κατανάλωση.
Ωστόσο, όσο οι υπόλοιπες συνιστώσες της ενεργούς ζήτησης, και κυρίως οι επενδύσεις στην Ελλάδα παραμένουν αναιμικές, ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε αρνητικό έδαφος για αρκετό χρονικό διάστημα. Εκτιμάται, ότι θα εισέλθει σταδιακά σε θετικό επίπεδο από τον Σεπτέμβριο 2015.
Η ανεργία
Η κάμψη που παρατηρείται στο ποσοστό ανεργίας αφορά σε μεγαλύτερο βαθμό τη λεγόμενη κυκλική ανεργία, που είναι ευαίσθητη στις μεταβολές του πραγματικού ΑΕΠ. Πράγματι, από την ανάλυση σε τριμηνιαία βάση, προκύπτει ότι η αύξηση της απασχόλησης, αλλά και η μείωση του αριθμού των ανέργων ξεκίνησε από το δεύτερο τρίμηνο 2014, τρίμηνο δηλαδή, στο οποίο καταγράφηκε και αύξηση του ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ.
Ειδικότερα, στο τελευταίο τρίμηνο 2014 σημειώθηκε αύξηση της απασχόλησης κατά 1,6% σε ετήσια βάση, μείωση του αριθμού ανέργων κατά 6,8% και αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2% αντίστοιχα. Η αύξηση της απασχόλησης ήταν τόσο το αποτέλεσμα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας όσο και της εφαρμογής προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης.
Ο αριθμός των απασχολουμένων μειώθηκε για τρίτο κατά σειρά μήνα κατά 0,7% σε μηναία βάση τον Δεκέμβριο 2014 (εποχικά διορθωμένα στοιχεία), αν και σε ετήσια βάση σημειώθηκε αύξηση κατά 0,5%. Συνολικά το 2014 σημειώθηκε αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων κατά 0,6%, για πρώτη φορά από το 2008, μετά τη σημαντική πτώση που παρατηρήθηκε το 2011-2012
Facebook Comments