Επιβράδυνση στην Τουρκία από το 2016 «βλέπει» η Παγκόσμια Τράπεζα
Η Παγκόσμια Τράπεζα υποβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας την επόμενη διετία
Η Παγκόσμια Τράπεζα υποβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας την επόμενη διετία
Μολονότι διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για αύξηση του τουρκικού ΑΕΠ κατά 3% το τρέχον έτος, υποβάθμισε στο 3,5% τόσο την πρόβλεψη για το 2016 όσο και εκείνη για το 2017. Μόλις τον Απρίλιο προέβλεπε αντιστοίχως ρυθμούς ανάπτυξης 3,9% και 3,7% για το 2016 και το 2017.
«Προεξοφλούμε υποχώρηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα αναβάλουν τις δαπάνες τους μέχρις ότου σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση», τονίζει η Τράπεζα σε έκθεσή της για την τουρκική οικονομία. Υπογραμμίζει ιδιαίτερα πως μετά τις εκλογές οι ξένοι επενδυτές εκτιμούν ότι μια ασταθής κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να προωθήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την τόνωση της ανάπτυξης. Επικαλείται στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας, σύμφωνα με τα οποία οι εκροές κεφαλαίων από τα τουρκικά ομόλογα έχουν ήδη φθάσει στα 1,7 δισ. δολάρια σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μηνός, που έχει μεσολαβήσει από τις εκλογές.
Τις εκτιμήσεις της συμμερίζονται οικονομικοί αναλυτές όπως ο Γουίλιαμ Τζάκσον της Capital Economics του Λονδίνου, ο οποίος θεωρεί «προφανές ότι όποια κι αν είναι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει την ανάπτυξη».
Εκτιμά κατά συνέπεια πως το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα φτάσει φέτος στο 4,6% του τουρκικού ΑΕΠ, σημειώνοντας σημαντική μείωση από το 5,8%, στο οποίο έφτασε το 2014. Ωστόσο, η προηγούμενη πρόβλεψή της, τον Απρίλιο, ήταν πιο αισιόδοξη, καθώς μιλούσε για μείωσή του στο 4,4%. Η Τράπεζα διαπίστωσε, πάντως, πως, παρά την επιβράδυνση που παρουσίασαν το διάστημα πριν από τις εκλογές, οι εισροές κεφαλαίων έχουν φτάσει στα 7,8 δισ. δολάρια. Τα κεφάλαια αυτά έχουν ως τώρα χρηματοδοτήσει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας μαζί με τα 5,7 δισ. δολάρια που άντλησε το κράτος από τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας. Η Τουρκία, όπως και πολλές άλλες αναδυόμενες οικονομίες, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα επίπεδα ρευστότητας που υπάρχουν παγκοσμίως, και ιδιαιτέρως από τη φημολογία περί επικείμενης αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου καθώς χρηματοδοτεί τα ελλείμματά της με τις εισροές ξένων κεφαλαίων. Όπως επισημαίνει ο Γουίλιαμ Τζάκσον της Capital Economics, «δεδομένου ότι η Fed ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν μία δεκαετία, η Τουρκία θα είναι η πρώτη που θα πληγεί».
Σύμφωνα, άλλωστε, με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας, σε συνδυασμό με κάποια άνοδο που έχουν σημειώσει τους τελευταίους μήνες οι τιμές του πετρελαίου, έχει εξωθήσει ανοδικά τον πληθωρισμό της χώρας, που τον Μάιο αυξήθηκε στο 8,09% από το 7,91%, στο οποίο βρισκόταν τον Απρίλιο. Για το σύνολο του τρέχοντος έτους, πάντως, εκτιμά πως ο πληθωρισμός στην Τουρκία θα είναι γύρω στο 7% με την προϋπόθεση ότι θα συγκρατηθούν οι περαιτέρω πιέσεις στην ισοτιμία του νομίσματος.
Facebook Comments