Δεν υπάρχουν πια κορόιδα
Με το… καλημέρα της εξόδου από τα μνημόνια η Ευρώπη αποδεικνύει στον Αλέξη Τσίπρα ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθείται στενά
Με το… καλημέρα της εξόδου από τα μνημόνια η Ευρώπη αποδεικνύει στον Αλέξη Τσίπρα ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθείται στενά
Με το… καλημέρα της εξόδου από τα μνημόνια η Ευρώπη αποδεικνύει στον Αλέξη Τσίπρα ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθείται στενά, ακριβώς όπως και εντός των μνημονίων, κόβοντας σε χρόνο… dt τον αέρα της ελληνικής κυβέρνησης και τις όποιες νύξεις περί τέλους των «υποχρεώσεων».
Έχοντας μπει σε πλήρη προεκλογική πορεία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, για να σώσει ότι μπορεί να σωθεί, έχει ήδη άρχισε τις εξαγγελίες και την παροχολογία, στέλνοντας μηνύματα για μείωση της φορολογίας, αύξηση του κατώτατου μισθού, μη περικοπής των συντάξεων, στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων αλλά και το τέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής. «Mε τον κύκλο των μνημονίων έχει κλείσει και ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Έχει κλείσει ο κύκλος της επιτροπείας, των μειώσεων και των περικοπών και μπορεί να ανοίξει ο κύκλος των ελαφρύνσεων, των πολιτικών κοινωνικής στήριξης, ο ενάρετος κύκλος της δίκαιης ανάπτυξης», τόνισε ο Τσίπρας στη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.
Για να πάρει άμεσα την απάντηση των δανειστών: Aξιωματούχος της Ευρωζώνης, λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Τσίπρα στο υπουργικό υπενθύμισε χαρακτηριστικά ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ. Σχολίασε, δε, ότι ενδεχομένως στην παρούσα φάση να μην χρειάζονται περικοπές, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει αν αλλάξει ο οικονομικός κύκλος. Εξήγησε ότι «υπάρχει μια συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ και αυτό πρέπει να επιτευχθεί» τα επόμενα χρόνια και ότι όλα εξαρτώνται από αυτό. «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη σε ό,τι έχουμε συμφωνήσει και να μην πάει πίσω τις μεταρρυθμίσεις», τόνισε, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας.
Ανάλογες ήταν και οι προειδοποιήσεις του Βερολίνου μία μέρα νωρίτερα δια στόματος Γενς Βάιντμαν. Όπως τόνισε σε ομιλία του στην Αθήνα ο επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank, η 20ή Αυγούστου δεν είναι η γραμμή τερματισμού αλλά ένα ορόσημο σε έναν μακρύ δρόμο προς την ανάκαμψη. Το να ανακοινώσει κανείς πως η «αποστολή εξετελέσθη» θα ήταν πρόωρο: η δουλειά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, σημείωσε χαρακτηριστικά. Οι πρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ευνοούν την ανάπτυξη θα έφερναν την οικονομία σε πιο ισχυρή αναπτυξιακή πορεία και θα προσέφεραν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης και ταχύτερη αύξηση της παραγωγικότητας και των πραγματικών μισθών, σημείωσε χαρακτηριστικά στέλνοντας το σαφές μήνυμα ότι το όποιον τυχόν παραστράτημα σε σχέση με τα συμφωνηθέντα, θα βρει την «απάντηση» των αγορών. «Οι αγορές θα έχουν μια σκληρή προσέγγιση», τονίσε επισημαίνοντας πως κανείς δεν μπορεί να πάει κόντρα στις αγορές.
Κανένας κύκλος εποπτείας και δημοσιονομικής προσαρμογής δεν έχει κλείσει λοιπόν, και αυτά που διαμηνύει η ελληνική κυβέρνηση είναι για εσωτερική κατανάλωση μόνο που έχει μείνει σχεδόν χωρίς κανένα ακροατήριο. Δεν υπάρχουν πια κορόιδα. Ακόμα και ο ανασχηματισμός στον οποίο προχώρησε δεν έκανε αίσθηση σε κανέναν, έγινε για την προσωπική διάσωση του Τσίπρα από τον πάτο στον οποίο έχει βρεθεί δημοψηφικά. Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει η Eurasia o ανασχηματισμός δεν θα βελτιώσει τις εκλογικές ελπίδες του Τσίπρα. Οι κορυφαίες υπουργικές θέσεις, όπως σχολιάζει, παρέμειναν ως είχαν, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών των Οικονομικών, της Οικονομίας και της Εργασίας, ενώ ή κυβέρνηση πλέον έχει περισσότερες γυναίκες, νέους υπουργούς και μερικούς πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Αυτές οι αλλαγές είναι μια απόπειρα του Τσίπρα να δείξει ότι η κυβέρνησή του κινείται προς το κέντρο και να διευρύνει τον εκλογικό του κύκλο. Ωστόσο, ο ανασχηματισμός δεν κατάφερε να δημιουργήσει τον ενθουσιασμό που ο Τσίπρας ήλπιζε να δημιουργήσει και είναι απίθανο να επηρεάσει σημαντικά τα αποτελέσματα των επόμενων εκλογών, τις οποίες ο Τσίπρας πιθανώς θα χάσει, τονίζει ηEurasia. Όπως αναφέρει, στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να καθορίσει τη στρατηγική του και να θέσει τον τόνο εν όψει της μακράς προεκλογικής εκστρατείας. Παράλληλα προετοιμάζεται για την εμφάνισή του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 8 Σεπτεμβρίου, όπου αναμένεται να παρουσιάσει μια σειρά πολιτικών που θα σηματοδοτήσουν το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης και θα δώσουν ώθηση στους ψηφοφόρους των χαμηλότερων εισοδημάτων.
Η κυβέρνηση ελπίζει, όπως αναφέρει, να καταργήσει τις περικοπές των συντάξεων (1% του ΑΕΠ) οι οποίες συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές της ευρωζώνης και θα εφαρμοστούν στις αρχές του 2019. Και αυτό παρόλο που το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες της Eurasia, εξακολουθεί να θεωρεί ότι το μέτρο αυτό είναι απαραίτητο παρά την υπεραπόδοση που σημειώνει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό. Αυτό, τονίζει, θα αποτελέσει τη βάση των πρώτων επίσημων συζητήσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της στις 10 Σεπτεμβρίου που αναμένεται να διαρκέσουν περίπου μια εβδομάδα.
Παρόλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στο ότι οι περικοπές στις συντάξεις δεν θα γίνουν, ψάχνοντας προφανώς για ψηφοφόρους και για τόνωση τον ποσοστών της. Έστω και αν αυτό είναι πιθανό, όχι να μην γίνουν οι περικοπές αλλά απλά να καθυστερήσουν κάποιους μήνες με το αντάλλαγμα της μη εφαρμογής των αντίμετρων, η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να καταλάβει ότι με τις δηλώσεις της αυτές στέλνει λάθος μήνυμα και θυμίζει τις μέρες του 2015. Η… μυρωδιά και μόνο της ενδεχόμενης ρήξης με τους δανειστές, θα οδηγήσει τις αγορές σε «επίθεση» (και πιο κοντά στην πόρτα ενός νέου μνημονίου). Αντί λοιπόν να κοιτά την δική του προσωπική διάσωση, ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να κοιτά το καλό της χώρας. Αλλά τι λέμε τώρα. Μιλάμε για τους ίδιους ανθρώπους που πριν τρία περίπου χρόνια ήταν αποφασισμένοι να στείλουν την Ελλάδα στον γκρεμό για να ικανοποιήσουν των εγωισμό τους…
Facebook Comments