Άκαρπη η σύνοδος της Τεχεράνης για την Ιντλίμπ

5 λεπτά ανάγνωση
7 Σεπτεμβρίου 2018

Το Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία δεν κατάφεραν σήμερα να ξεπεράσουν τις διαφορές τους για το ζήτημα του Ιντλίμπ, του τελευταίου μεγάλου προπύργιου των ανταρτών στη Συρία, όπου η διεθνής κοινότητα φοβάται ότι επίκειται μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Οι πρόεδροι των τριών χωρών, που συναντήθηκαν στην Τεχεράνη, συμφώνησαν ωστόσο να συνεχίσουν τη συνεργασία τους προκειμένου να βρεθεί μια λύση που θα επιτρέψει να μην χαθούν ζωές αμάχων στην περιοχή αυτή της βορειοδυτικής Συρίας. Το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ συγκεντρώνει στρατεύματα γύρω από την επαρχία, ενόψει μιας επιχείρησης για την ανακατάληψή της.

Η σύνοδος αυτή σημαδεύτηκε από τη φραστική αντιπαράθεση μεταξύ των προέδρων της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον πρώτο να ζητά επίμονα την επίτευξη μιας συμφωνίας “εκεχειρίας” προειδοποιώντας ότι θα ακολουθήσει “σφαγή” αν επιτεθούν στο Ιντλίμπ οι καθεστωτικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της Τεχεράνης και της Μόσχας.

Ο Πούτιν απέρριψε με ευγένεια, αλλά κατηγορηματικά την πρόταση του Τούρκου ηγέτη, τονίζοντας ότι “δεν υπάρχουν εκπρόσωποι των ενόπλων οργανώσεων σε αυτό το τραπέζι” για να διαπραγματευτούν μια εκεχειρία.

Συνολικά, οι τρεις χώρες εμφανίστηκαν αμετακίνητες στις θέσεις τους, με την Τεχεράνη και τη Μόσχα να επιμένουν για την ανάγκη να καταπολεμηθεί η “τρομοκρατία” και το δικαίωμα της Δαμασκού να ανακτήσει τα εδάφη της. Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, που στηρίζει τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες και φιλοξενεί εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στο έδαφός της, προειδοποιεί για μια επικείμενη “σφαγή”.

 

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πετρέλαιο: Υποχωρούν οι τιμές μετά την εκεχειρία στη ΜΑ – Στήριξη από τη μεγάλη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων

Πτωτικά κινούνται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθώς οι αγορές αξιολογούν τις

Μ. Καρυστιανού: «Το όνειρο μου είναι βρεθώ σε debate με τον κ. Μητσοτάκη»

Η Μαρία Καρυστιανού δήλωσε ότι θα επιθυμούσε να βρεθεί σε debate με

29 Μαΐου 1453. Η Πόλις εάλω…

Το τέλος μιας εποχής και μιας μεγάλης αυτοκρατορίας σήμανε η σημερινή ημερομηνία