Έκκληση στην ιταλική κυβέρνηση να μην αυξήσει το χρέος της χώρας απευθύνουν ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Ιγκνάτσιο Βίσκο. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος είχε τονίσει ότι το ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού κινείται, όπως όλα δείχνουν, εκτός των κοινά αποδεκτών δημοσιονομικών κανόνων».

Ο ιταλός πρόεδρος δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο Ansa ότι η «κατάσταση της χώρας απαιτεί «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και βιώσιμο χρέος». Λίγο αργότερα ο επικεφαλής της κεντρικής Τράπεζας τόνιζε «το χρέος δεν πρέπει να ξεπεράσει το 130% του ΑΕΠ. Η Ιταλία πρέπει να δώσει βάρος σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και να θέσει υπό έλεγχο τον νέο δανεισμό».

Απαντώντας στις εκκλήσεις τόσο του ιταλού προέδρου, όσο και της ΕΕ να μην εκτιναχθεί το χρέος της χώρας ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι θα περάσει το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησής του, που προβλέπει νέο δανεισμό 2,4% του ΑΕΠ, ακόμα και χωρίς την έγκριση των Βρυξελλών. «Δεν με ενδιαφέρει αν οι Βρυξέλλες απορρίπτουν το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ματέο Σαλβίνι στη Ρώμη.

 

Facebook Comments