Ζούμε σε εποχές μεγάλης αναστάτωσης παγκοσμίως. Τα «κίτρινα γιλέκα» στη Γαλλία κι η έκρυθμη κατάσταση στη Βρετανία με το Brexit, που έχει φέρει σε αδιέξοδο την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, πυροδοτούν την αναστάτωση, που τελευταίες μέρες του χρόνου δείχνει ότι το 2019 δεν θα είναι μια εύκολη χρονιά ούτε για την Ευρώπη ούτε για τον κόσμο ολόκληρο.

Στην Ελλάδα, η προεκλογική περίοδος, που έχει ουσιαστικά αρχίσει, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την εύθραυστη οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, σε μια εποχή, που ανεύθυνα η κυβέρνηση Τσίπρα καταφεύγει σε παροχολογία, ωσάν να μην υπάρχει αύριο, καταστρέφοντας ότι έχιε απομείνει σε ένα κράτος και μια οικονομία, που για πολλούς αναλυτές πνεέι τα λοίσθια. Ο προϋπολογισμός του 2019 μπορεί να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες από τη Βουλή, αλλά ουδείς γνωρίζει αν θα μπορέσει να εφαρμοσθεί τους επόμενους κρίσιμους μήνες, καθώς είναι προφανές ότι οι ισχυρισμοί του πρωθυπουργού και των συντρόφων του περί δήθεν «εξόδου από την κρίση» δεν είναι πραγματικοί.

Ας μην ξεχνάμε ότι τώρα που περνά η τετραετία 2015-2018, που ήταν η καλύτερη περίοδος για την ευρωπαϊκή οικονομία (όχι όμως για την Ελλάδα), καθίσταται προφανές ότι η κατάσταση περιπλέκεται. Το πολύ δύσκολο Brexit, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας, που ουδείς μπορεί να προδικάσει την κατάληξη του, η κρίση στην Ιταλία, η νέα φούσκα στα χρηματιστήρια, ακόμα και οι πολιτικές αναστατώσεις, που φέρνουν διαρκώς ενίσχυση των πολύ δεξιών κομμάτων, εξαιτίας του μεταναστευτικού, με κατακρήμνιση των παλιών πολιτικών δυνάμεων, όπως συμβαίνει τώρα ακόμα και στη Γερμανία, όπου η κυβέρνηση μεγάλου Συνασπισμού πιθανόν πνέει τα λοίσθια, δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχτούν τα πράγματα παγκοσμίως. Κι έτσι ο προβληματισμός ότι η πρόσβαση στις αγορές για την ευάλωτη ελληνική οικονομία είναι λίαν επίφοβος και στο μέλλον, προδικάζει μεγάλες αναταράξεις, παρά το γεγονός ότι για τα επόμενα δύο χρόνια, η Ελλάδα δεν έχει άμεση ανάγκη δανεισμού για να καλύψει τις υποχρεώσεις της, χάρις στο «μαξιλαράκι» των 21 περίπου δις ευρώ, που της δάνεισαν οι ευρωπαίοι το καλοκαίρι.

Όμως καθώς θα μικραίνει το «μαξιλαράκι» χωρίς να υπάρχει ανάλογη εντυπωσιακή ανάπτυξη της οικονομίας, η κατάσταση θα δυσκολεύει περισσότερο για την ελληνική οικονομία και θα την σπρώχνει και πάλι στο χείλος του γκρεμού. Αυτό δεν φαίνεται να το σκέπτεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, της οποίας το μοναδικό μέλημα είναι οι επερχόμενες εκλογές και πώς θα κατορθώσει να αποτρέψει μια σαρωτική νίκη της ΝΔ που όλες οι δημοσκοπήσεις πλέον προδιαγράφουν. Γι’ αυτό, με τον γνωστό ανεύθυνο τρόπο, που την χαρακτηρίζει, υπόσχέται τα πάντα στους πάντες. Όπως στους ένστολους, που θα τους δώσει μέρος των αναδρομικών τους με τον μισθό Δεκεμβρίου για να τους καλοπιάσει. Ή με διάφορες παροχές σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, που αποτελούν τον προνομιακό της εκλογικό ακροατήριο. Αλλά όλα αυτά απειλούν να εκτροχιάσουν δημοσιονομικά και πάλι την οικονομία.

Ήδη στις Βρυξέλλες έχουν αρχίσει να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Και στην τελευταία συνεδρίαση του Euroworking Group, το κλίμα όσο φιλικό και θερμό κι αν φάνηκε στους εκπροσώπους του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, ήταν σαφές ότι δεν ήταν καθόλου μα καθόλου ευνοϊκό για την επίτευξη του διπλού στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση. Και να μην γίνει η περικοπή των συντάξεων, με την ουσιαστική κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» αλλά και να εφαρμοστούν τα μέτρα, που είχε εξαγγείλει από την Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός. «Όλα μαζί ξεχάστε τα, δεν πιάνετε τους στόχους», ήταν το ουσιαστικό μήνυμα του EWG. Αυτό επιβεβαιώνεται κι από τον προϋπολογισμό. Το κονδύλι για το «κοινωνικό μέρισμα» είναι εμφανώς μικρότερο από πέρυσι. Αλλά και το κονδύλι για τη μη μείωση της «προσωπικής διαφοράς» από τις συντάξεις, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ισχύει για το 2019 και μόνον. Η κατάργηση, δια νόμου, που υποσχόταν η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει γίνει. Αλλά ακόμα κι αν τα καταφέρουν, όπως κατέδειξε η τελευταία δημοσκόπηση της Marc, ο κόσμος δεν πιάνεται κορόϊδο. Γνωρίζουν οι πολίτες ότι η αναστολή στις μειώσεις θα γίνει μέχρι τις εκλογές. Και μετά τα πράγματα θα αλλάξουν και πάλι. Κι όχι μόνον δεν θα δοθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων, (που είναι αδύνατον να δοθούν αφού προσεγγίζουν τα 9 δις ευρώ και δεν υπάρχουν), αλλά θα μειωθεί κι η «προσωπική διαφορά».

Οι πολίτες κατανοούν ότι οι όποιες παροχές και υποσχέσεις σήμερα είναι προεκλογικές, και θα ανατραπούν μετεκλογικά. Και γι’ αυτό και δεν πείθει η κυβέρνηση ότι δήθεν βγήκαμε από την κρίση. Όχι μόνον δεν βγήκαμε αλλά με τις παροχές της τελευταίας στιγμής, μας βάζουν ακόμα πιο μέσα σε μια σκοτεινή πραγματικότητα, που ουδείς γνωρίζει τι διέξοδος θα υπάρξει.

Facebook Comments