Σε ράλι επιδίδονται σήμερα τα ελληνικά ομόλογα, αφού η απόφαση για πλήρη άρση των capital controls έχει γεννήσει προσδοκίες για έκτακτες αξιολογήσεις και αναβαθμίσεις από τους μεγάλους οίκους, ανοίγοντας την όρεξη για ελληνικό χρέος. Ώθηση δίνουν και οι εξελίξεις στην Ιταλία, που ευνοούν συνολικά τις τοποθετήσεις σε χρέος του Νότου.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται στις 10:55 πμ στο 1,89%, καταγράφοντας πτώση έξι μονάδων βάσης ή 3,43% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Αν και το εκλογικό ράλι είχε χάσει για λίγο την ορμή του από τα μέσα του Ιουλίου, αυτόν τον μήνα το διεθνές περιβάλλον, που ευνοεί τη στροφή των επενδυτών στα ομόλογα και δη σε εκείνα, που έχουν να προσφέρουν ελκυστικές αποδόσεις, οδήγησε και πάλι σε πτώση το επιτόκιο.

Μόνο τον τελευταίο μήνα η απόδοση του δεκαετούς έχει μειωθεί κατά περίπου 15 μονάδες βάσης, ενώ σε σχέση με τα τέλη Αυγούστου του 2018 κινείται κατά 220 μονάδες βάσης χαμηλότερα. 

Η αγορά ομολόγων έχει αποφύγει τις αναταράξεις που βίωσε το ελληνικό Χρηματιστήριο το τελευταίο διάστημα, δείχνοντας πως οι επενδυτές οι οποίοι ποντάρουν στο ελληνικό χρέος εκτιμούν ότι οι προοπτικές για την Ελλάδα θα βελτιωθούν σημαντικά ενώ προ των πυλών βρίσκονται και οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών. Σε αυτό σημαντικό ρόλο θα παίξει και η πλήρης άρση των ελέγχων κεφαλαίων στη χώρα η οποία υπήρξε για τους οίκους αξιολόγησης ένα από τα “αγκάθια” σε ό,τι αφορά την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Η Fitch είχε στείλει σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση μέσα από την πρόσφατη έκθεσή της για την ανάγκη άρσης των capital controls την οποία η ίδια ανέμενε έως τα τέλη του έτους. Η S&P είχε επανειλημμένως επισημάνει πως πιθανό εφαλτήριο για αναβάθμιση της Ελλάδας θα ήταν μια σημαντική μείωση των NPEs του τραπεζικού συστήματος καθώς και η άρση του συνόλου των κεφαλαιακών ελέγχων.

H πορεία των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας από τις αρχές του έτους κατά 57% (όταν η απόδοση του 10ετούς άγγιζε το 4,4%), ανοίγει προφανώς τον δρόμο για νέες εκδόσεις τίτλων το επόμενο διάστημα και ακόμα και εντός Σεπτέμβριο, σύμφωνα με αναλυτές, ενώ παράλληλα διευκολύνει τον δρόμο προς τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments