Wood: Επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το γ’ 3μηνο-ποιες οι προβλέψεις για το 2020
H ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η οποία κινήθηκε στο +0,8% σε επίπεδο τριμήνου και +1,9% σε επίπεδο έτους, σηματοδοτούν μία σαφή βελτίωση
H ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η οποία κινήθηκε στο +0,8% σε επίπεδο τριμήνου και +1,9% σε επίπεδο έτους, σηματοδοτούν μία σαφή βελτίωση
H ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η οποία κινήθηκε στο +0,8% σε επίπεδο τριμήνου και +1,9% σε επίπεδο έτους, σηματοδοτούν μία σαφή βελτίωση σε σχέση με το α’ τρίμηνο, όπως σημειώνει η Wood σε νέο της report, γεγονός που ενισχύει την πεποίθησή της ότι η Ελλάδα είναι σε γενικές γραμμές αποσυνδεδεμένη από τη γερμανική οικονομική ύφεση. Σύμφωνα με τις οικονομικές έρευνες, τους πρώτους δύο μήνες του γ’ τριμήνου, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σημείωσε περαιτέρω ενίσχυση, γεγονός που οδηγεί την Wood στην εκτίμηση ότι για το σύνολο του 2019 θα κινηθεί στο 1,8%.
Σε εποχικά διορθωμένη βάση, όπως αναφέρει, το πραγματικό ΑΕΠ επιταχύνθηκε στο 1,9% σε ετήσια βάση που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το γ’ τρίμηνο του 2018. Σε τριμηνιαία βάση, η οικονομία σημείωσε επίσης σημαντική άνοδο -από 0,2% το α’ τρίμηνο στο 0,8% στο β’, ωστόσο η Wood επισημαίνει πως τα ελληνικά στοιχεία τείνουν να παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλό βαθμό μεταβλητότητας, ακόμη και μετά την εποχική προσαρμογή.
Εξετάζοντας τα στοιχεία, συνολικά, η τάση είναι σύμφωνη με τις εκτιμήσεις της Wood, με μια βελτίωση στις επενδύσεις. Η πραγματική κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 0,7% σε ετήσια βάση το β’ τρίμηνο, από 0,5% σε ετήσια βάση στις αρχές του έτους, αποτελώντας την πρώτη πτώση από το 2017. Ωστόσο οι πραγματικές κυβερνητικές δαπάνες έκαναν σχεδόν το αντίθετο: αυξήθηκαν κατά 5,3% σε ετήσια βάση, την πρώτη αύξηση από τα τέλη του 2017.
Στο μέτωπο των επενδύσεων, οι μικτές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 1,1% σε ετήσια βάση, που είναι ο βραδύτερος ρυθμός αύξησης των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων και σε μεγάλο βαθμό αντανακλά τη συσσώρευση αποθεμάτων. Ωστόσο, οι επενδύσεις στην Ελλάδα τείνουν να αυξάνονται για ένα έως δύο τρίμηνα κάθε φορά, πριν από τη διόρθωση, οπότε η Wood επισημαίνει πως οι προοπτικές για τις επενδύσεις είναι καλές ενώ προσθέτει πως η συσσώρευση αποθεμάτων για μια χώρα όπως η Ελλάδα είναι ένα ευπρόσδεκτο σημάδι ότι η εμπιστοσύνη βελτιώνεται στον βαθμό που οι επιχειρήσεις πράγματι συσσωρεύουν αποθέματα.
Όπως τονίζει η Wood υπάρχουν ήδη ενθαρρυντικές ενδείξεις σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του γ’ τριμήνου. Τους δύο τελευταίους μήνες, τους πρώτους του γ’ τριμήνου, οι δείκτες οικονομικού κλίματος σημείωσαν σημαντική αύξηση με το επίπεδο του 108,4 να αποτελεί το υψηλότερο από τα τέλη του 2007. Όπως εξηγεί ο οίκος, υπάρχει μια υψηλή συσχέτιση μεταξύ του δείκτη οικονομικού κλίματος και του πραγματικού ΑΕΠ η οποία επιβεβαιώνει ότι η ελληνική οικονομία είναι σε καλό δρόμο για να σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 1,8% στο σύνολο του έτους τη στιγμή που οι προβλέψεις της για την ευρωζώνη έχουν υποβαθμιστεί.
Σε ό,τι αφορά το 2020, η Wood αναμένει μικρή άνοδο του ΑΕΠ με την ανάπτυξη να κυμαίνεται στο 1,9%, εάν οι Θεσμοί δώσουν περισσότερη δημοσιονομική ευελιξία στην νέα κυβέρνηση. Όπως τονίζει, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν υποστεί τεράστιες διακυμάνσεις όσον αφορά την κερδοφορία τους τα τελευταία έτη και θα πάρει αρκετό καιρό πριν σημειωθεί ουσιαστική βελτίωση. Επίσης, σημειώνει ότι αν και οι ξένες άμεσες επενδύσεις αυξάνονται, η παραγωγική ικανότητα αναπτύσσεται αργά και, ως εκ τούτου, υπάρχει αρνητική συμβολή, προς το παρόν, από τις καθαρές εξαγωγές προς το ΑΕΠ.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments