Σε ομιλία του στο Βέλγιο ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, τόνισε ότι οι οικονομικοί δείκτες καταδεικνύουν πως η οικονομία δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, το οποίο οφείλεται στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης.

Σε ότι αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ο πρόεδρος της TτΕ υποστήριξε ότι το επεκτατικό δημοσιονομικό πακέτο που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2019 έθεσε σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Με βάση τα στοιχεία της TτΕ για τον Ιούνιο, σημείωσε, το 2019 θα καταγραφόταν δημοσιονομική απόκλιση 0,6% του ΑΕΠ.

Η εξέλιξη αυτή κατέστησε αναγκαία σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα μια προσαρμογή των δαπανών, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα. Πράγματι, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, τα τελευταία στοιχεία (του Αυγούστου) δείχνουν ότι θα επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2019.

Τούτο το αποτέλεσμα οφείλεται τόσο στην προσαρμογή των δαπανών όσο και την υπεραπόδοση των εσόδων από τον ΦΠΑ το τελευταίο δίμηνο, πρόσθεσε.

Facebook Comments