Ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας υπέδειξε μειωμένη δυναμική τον Σεπτέμβριο. Η συνολική βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών ήταν σταθερή, μολονότι η ασθενέστερη που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο.

Η ασθενέστερη ανάπτυξη ήταν, εν μέρει, αποτέλεσμα της δεύτερης βραδύτερης αύξησης της απασχόλησης που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2017, λόγω των μειωμένων πιέσεων στην παραγωγική ικανότητα.

Παρ όλ’ αυτά, ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών παρέμεινε ισχυρός. Παράλληλα, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ήταν έντονη, ως αποτέλεσμα των ευνοϊκών συνθηκών εγχώριας ζήτησης και της συνεχιζόμενης αύξησης των νέων παραγγελιών. Οι τιμολογιακές πιέσεις παρέμειναν, ωστόσο, υποτονικές, καθώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των προμηθευτών περιόρισε τις αυξήσεις τιμών.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI®) –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– έκλεισε στις 53.6 μονάδες τον Σεπτέμβριο, τιμή χαμηλότερη από τις 54.9 μονάδες του Αυγούστου, και υπέδειξε τη βραδύτερη βελτίωση της υγείας του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο.

Παρ όλ’ αυτά, η τιμή του κύριου δείκτη ήταν αισθητά πάνω από τον μέσο όρο που επί μακρόν έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας (49.8 μονάδες) και η αύξηση ήταν, σε γενικές γραμμές, σταθερή. Η αύξηση της παραγωγής στο σύνολο του ελληνικού τομέα παραγωγής αγαθών ήταν έντονη, παρότι εξασθένησε στον βραδύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο. Η άνοδος υποστηρίχθηκε, με βάση όσα αναφέρθηκαν, από τη μεγαλύτερη ζήτηση των πελατών και την απότομη αύξηση του όγκου νέων παραγγελιών.

Ταυτόχρονα, ο ρυθμός αύξησης των νέων εργασιών παρέμεινε, σε γενικές γραμμές, δριμύς και μεταξύ των ταχύτερων που έχει παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 ετών. Η άνοδος συνδέθηκε γενικά με τις υψηλότερες πωλήσεις σε υφιστάμενους και νέους πελάτες. Παρόλ’ αυτά, η αύξηση των νέων εργασιών από το εξωτερικό εξασθένησε τον Σεπτέμβριο σε μέτριο ρυθμό, ο οποίος ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών.

Facebook Comments