Στο 3,6% το πρωτογενές πλεόνασμα το 2020 – κατατέθηκε στην Κομισιόν το προσχέδιο

3 λεπτά ανάγνωση
16 Οκτωβρίου 2019

Στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναρτήθηκε το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, το οποίο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,7% του ΑΕΠ εφέτος και 3,6% του ΑΕΠ το 2020, συμπεριλαμβανομένου του πακέτου των μέτρων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Οι προβλέψεις είναι ουσιαστικά ίδιες με εκείνες του προσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, και, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη αποτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμών συμφωνεί με αυτές. Η τελική αποτίμηση της Κομισιόν θα ανακοινωθεί στις 20 Νοεμβρίου.

Το προσχέδιο προβλέπει, επίσης, ρυθμό ανάπτυξης 2,8% το επόμενο έτος, έναντι εκτίμησης για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% εφέτος. Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών αναπροσάρμοσε ορισμένες επιμέρους προβλέψεις, σε σχέση με το κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή, για το εκτιμώμενο όφελος από τα δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, μείωσε τα προβλεπόμενα έσοδα από την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (από τα 642 εκατ. ευρώ στα 557 εκατ. ευρώ), ενώ εκτιμά επιπλέον έσοδα 73 εκατ. ευρώ από τις άδειες για το διαδικτυακό στοίχημα και τα διαδικτυακά τυχερά παίγνια.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Forza Grecia! Χρονιά-ορόσημο για το ελληνικό χρέος το 2026

Χρονιά ορόσημο για το ελληνικό χρέος θα αποτελέσει το 2026 καθώς η

Πρωτογενές πλεόνασμα €4,369 δισ. στο α’ τρίμηνο

Στα 4,369 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το πρωτογενές πλεόνασμα,

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ΕΕ στη μείωση του χρέους με πτώση ρεκόρ 67 μονάδων

Τη μεγαλύτερη μείωση δημοσίου χρέους μεταξύ των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφει