Το «κλειδί» του Συντάγματος για την ψήφο των αποδήμων
Πόσο κοντά ή μακριά είναι η συμφωνία των κομμάτων, των περισσότερων ή και όλων, για τη νομοθέτηση του δικαιώματος της ψήφου των αποδήμων
Πόσο κοντά ή μακριά είναι η συμφωνία των κομμάτων, των περισσότερων ή και όλων, για τη νομοθέτηση του δικαιώματος της ψήφου των αποδήμων
Πόσο κοντά ή μακριά είναι η συμφωνία των κομμάτων, των περισσότερων ή και όλων, για τη νομοθέτηση του δικαιώματος της ψήφου των αποδήμων από τον τόπο κατοικίας τους, μένει να φανεί κατά τη σημερινή δεύτερη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής στο υπουργείο Εσωτερικών.
Η αλήθεια είναι ότι τα κόμματα κάνουν κινήσεις στη σκακιέρα. Η ΝΔ πήγε εγγύτερα, πολύ εγγύτερα, στις θέσεις του ΚΚΕ, σε μια προσπάθεια να «κλειδώσουν» οι 200. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό το φόβο να μείνει μόνος του στη γωνία, επιχειρεί προσέγγιση με το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25.
Πέρα, όμως, από τη «μηχανική» των προτάσεων που επιχειρεί να συγκεράσει ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ορισμένα κόμματα, όπως το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25, θέτουν το ζήτημα της «συνταγματοποίησης» των διατάξεων. Η συλλογιστική δεν είναι παράλογη: προκειμένου να μην είναι διάτρητο σε προσφυγές στο ΣτΕ το νέο σύστημα, μπορεί να προβλεφθεί κάποιου είδους πρόνοια στην εν εξελίξει αναθεώρηση του Συντάγματος.
Αν είναι να βρει την ευκταία συμφωνία, η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να το κάνει. Παρ’ ότι ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, εξήγησε στους εκπροσώπους των κομμάτων την περασμένη Τετάρτη ότι δεν απαιτούνται πραγματικά παρεμβάσεις στο Σύνταγμα, εντούτοις η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε μια προσθήκη στο άρθρο 54, προκειμένου να προσδιορίζονται οι επιμέρους πτυχές της ρύθμισης.
Μένει, βεβαίως, να δούμε, αν θα υπάρξει συμφωνία. Κάτι για το οποίο έχει δουλέψει και παρασκηνιακά πολύ το υπουργείο Εσωτερικών, όπως μαθαίνω.
Facebook Comments