Γιατί ο Μητσοτάκης έβαλε το plan b στο τραπέζι

MarketNews

Γιατί ο Μητσοτάκης έβαλε το plan b στο τραπέζι, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το προσφυγικό, κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε σε ένα σαφές μήνυμα προς τις χώρες της Ε.Ε. ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να…κάνουν τις πάπιες και άρα θα πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα ουσιαστικά και να πιέσουν, την ίδια ώρα, την Τουρκία να κάνει ό,τι της αναλογεί.

Ο πρωθυπουργός, όμως, χθες πήγε ένα βήμα παρακάτω. «Η ΕΕ πρέπει να εκπονήσει μία νέα δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο, αλλά κι ένα εναλλακτικό σχέδιο ανάγκης (PlanB), σε περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είπε συγκεκριμένα, αποκαλύπτοντας έτσι τον…ελέφαντα στο δωμάτιο.

Τι εννοεί ο πρωθυπουργός; Ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να διαλέξουν ή να στηρίξουν ουσιαστικά την Ελλάδα και να πιέσουν την Τουρκία να εφαρμόσει την Κοινή Δήλωση με την Ε.Ε. ή θα βρεθούν αντιμέτωπα με μια νέα προσφυγική κρίση τύπου 2015, ιδίως εφόσον υπάρξουν νέες ροές από τα τουρκο-συριακά σύνορα. Και τότε, οι «σκληροί» του προσφυγικού, θα βρεθούν προ δύσκολων αποφάσεων, μιας και η κρίση θα έχει ανατροφοδοτηθεί.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει καλά ότι η Συνθήκη για τη λειτουργία της Ε.Ε. προβλέπει καθαρά στο άρθρο 78 ότι «εφόσον ένα ή περισσότερα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν επείγουσα κατάσταση, λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, το Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει, μετά από πρόταση της Επιτροπής, προσωρινά μέτρα υπέρ του εν λόγω κράτους μέλους ή των εν λόγω κρατών μελών. Το Συμβούλιο αποφασίζει μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Με άλλα λόγια, αν δεν βοηθήσουν τώρα, μπορεί να κληθούν να το κάνουν υπό πολύ πιο δύσκολους όρους σε δεύτερο χρόνο.

Ο εξ απορρήτων