Η επόμενη μέρα: Σήμερα αποφασίζεται πώς θα γίνει η άρση των περιορισμών – Όλο το σχέδιο
Στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας του Στρατηγικού Σχεδίου Σταδιακής Μετάβασης περνά το Μέγαρο Μαξίμου
Στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας του Στρατηγικού Σχεδίου Σταδιακής Μετάβασης περνά το Μέγαρο Μαξίμου
Στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας του Στρατηγικού Σχεδίου Σταδιακής Μετάβασης περνά το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Πρωθυπουργός θα έχει εντός της ημέρας στο γραφείο του τις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής, υπό τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και των συναρμόδιων Υπουργείων για το χρονοδιάγραμμα και τις προτεραιότητες του σχεδίου σταδιακής άρσης των περιορισμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΓΓ Συντονισμού υπό τον Υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο, συγκέντρωσε κατά πληροφορίες χθες τα ενημερωτικά σημειώματα τμηματικής επαναφοράς σε κανονικούς ρυθμούς ανά τομέα και αναμένεται να τα θέσει υπ όψιν του κ. Μητσοτάκη σε σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή της ομάδας κρούσης με τη συμμετοχή του Γρηγόρη Δημητριάδη, του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Στέλιου Πέτσα.
Σήμερα αποφασίζουν οι λοιμωξιολόγοι
Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των 28 λοιμωξιολόγων για να συζητήσει τις τελικές προτάσεις προς την κυβέρνηση τόσο για την μετάβαση στην επόμενη μέτρα, όσο και για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που απαιτούνται.
Ανάλογες συνεδριάσεις, για το Στρατηγικό Σχέδιο Σταδιακής Μετάβασης, γίνονται και στο Μέγαρο Μαξίμου που εξετάζει και τρόπους ενημέρωσης των πολιτών για την νέα κανονικότητα που ακολουθεί την άρση των μέτρων.
Το σχέδιο για την άρση των μέτρων του κορωνοϊού: Τι θα γίνει με σχολεία, μαγαζιά
Κυβερνητικά στελέχη διευκρινίζουν πως η τελική εκδοχή του σχεδίου εξόδου από την κρίση δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από την Παρασκευή.
Τα ίδια πρόσωπα τονίζουν πως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα αλλαγών, καθώς βαρύνουσας σημασίας αναμένεται η άποψη της ομάδας επιστημόνων υπό τον κ. Τσιόδρα.
Αρχές της επόμενης εβδομάδος, πιθανώς την Δευτέρα 27 Απριλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να απευθύνει ακόμη ένα τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες για να τους εξοικειώσει με τη φιλοσοφία, τις κύριες φάσεις και το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου τμηματικής επαναφοράς στην κανονικότητα.
Στο χθεσινό briefing των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έκανε λόγο για μία «σταδιακή, μακρόσυρτη και στοχευμένη επιστροφή, ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα».
Στο κυβερνητικό επιτελείο ξορκίζουν μία τέτοια προοπτική και σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη προβλεφθεί πως εάν το άνοιγμα ενός συγκεκριμένου τομέα παρουσιάσει ανεπιθύμητο επιδημιολογικό φορτίο τότε θα κλείνει εκ νέου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο, που θα οριστικοποιηθεί τα επόμενα 24ωρα θα είναι σπονδυλωτό, λ.χ. η άρση ενός περιορισμού σε έναν τομέα θα ξεμπλοκάρει το άνοιγμα ακόμη ενός ή δύο πεδίων.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ομάδα στενών συνεργατών του εκτιμούν ως ρεαλιστική την προοπτική εκκίνηση της διαδικασίας χαλάρωσης των περιορισμών αρχής γενομένης κατά πληροφορίες από το λιανεμπόριο, ήτοι περί τις 300.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα κομμωτήρια.
Ακολουθεί στα μέσα Μαΐου ο χώρος της εστίασης αποκλειστικά και μόνον, ωστόσο, στους εξωτερικούς χώρους και τηρώντας πάντα τον κανόνα του social distancing, δηλαδή 1,5 με 2 μέτρα ανάμεσα στα τραπέζια.
Ζωηρή είναι η συζήτηση για την επαναλειτουργία στον χώρο της Εκπαίδευσης, καθώς αποκλίνουσες προσεγγίσεις εμφανίζονται ακόμη και εντός της ομάδας λοιμωξιολόγων. Τα τελευταία 24ωρα δείχνει να κερδίζει έδαφος το σενάριο να υπάρξει επαναλειτουργία της Γ Λυκείου και των φροντιστηρίων για αυτήν το δεύτερο 10ήμερο του Μαίου.
Επιπλέον και μολονότι πρόκειται για μία ιδιαιτέρως απαιτητική άσκηση εκφράζεται η επιδίωξη από τα τέλη του μήνα και μετά το νωρίτερα να λειτουργήσουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες, πλην της Τριτοβάθμιας, όπου αποδίδει η εξ αποστάσεως παράδοση των μαθημάτων.
Πάντως, σε αυτήν την φάση τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, σε κάθε περίπτωση, όμως, θα υπάρξει οδηγία να παραμείνουν σπίτι όσοι μαθητές συγκατοικούν με ευπαθείς ομάδες, ενώ προγραμματίζονται δύο βάρδιες, πρωί και απόγευμα αλλά και ολιγομελή τμήματα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του χώρου.
Από τέλη Μαΐου και τον Ιούνιο αναμένεται να επαναλειτουργήσουν καφέ, μπαρ, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολυκαταστήματα, πολιτιστικοί χώροι και Μουσεία. Από τα τέλη Ιουνίου έως το πρώτο 15μερο του Ιουλίου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν οι ξενοδοχειακές μονάδες και τα τουριστικά καταλύματα, κάτι, πάντως, που αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης συμφωνίας σε επίπεδο Ευρωπαικής Ένωσης.
Χθες, πραγματοποιήθηκε, εξάλλου, συνεδρίαση της task force για τον Τουρισμό, υπό τον αρμόδιο Υπουργό, Χάρη Θεοχάρη, όπου τέθηκαν επί τάπητος οι στρατηγικοί άξονες για την ανάκτηση του εδάφους στον Ελληνικό τουρισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το άνοιγμα των ξενοδοχείων συνεχούς διαρκείας και το αντίστοιχο σταδιακό των εποχικών δρομολογείται η ενίσχυση μέσω κινητροδοσίας αλλά και διαφημιστικής καμπάνιας με τίτλο «Μένουμε Ελλάδα» του εσωτερικού τουρισμού.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τους ηλικιωμένους
Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει ειδική μέριμνα για άτομα άνω των 65 ετών και όσους πάσχουν από σοβαρά νοσήματα, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο αν μεταδοθεί σε αυτούς ο κορωνοϊός.
Γι’ αυτό θα παραταθεί για τις συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών ο περιορισμός στις μετακινήσεις, ώστε να προστατευθούν. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που το sms στο 13033 θα παραμείνει στη ζωή μας για αρκετό καιρό ακόμα. Τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα απαιτείται για την μετακίνηση μας η χρήση του sms, με παράλληλη διεύρυνση των αναγκών που θα καλύπτουν οι έξι κατηγορίες που υπάρχουν σήμερα.
Facebook Comments