Σε τι τιμές μισθώνονται τα πρώην διαμερίσματα της AirBnb
Με… καπέλο έως και 30% σε σχέση με τα παραδοσιακά ενοικιαστήρια και διάρκεια μίσθωσης από τρεις μήνες έως και έναν χρόνο «ρίχνουν» στην αγορά οι ιδιοκτήτες
Με… καπέλο έως και 30% σε σχέση με τα παραδοσιακά ενοικιαστήρια και διάρκεια μίσθωσης από τρεις μήνες έως και έναν χρόνο «ρίχνουν» στην αγορά οι ιδιοκτήτες
Με… καπέλο έως και 30% σε σχέση με τα παραδοσιακά ενοικιαστήρια και διάρκεια μίσθωσης από τρεις μήνες έως και έναν χρόνο «ρίχνουν» στην αγορά οι ιδιοκτήτες τα ανακαινισμένα και επιπλωμένα διαμερίσματα, που προ υγειονομικής κρίσης φιλοξενούσαν τουρίστες – χρήστες της AirBnb.
Όπως προκύπτει από τις σχετικές αγγελίες, που έχουν αναρτηθεί ήδη από τις αρχές Μαρτίου – οπότε και ξέσπασε η πανδημία στην χώρα μας – στις εξειδικευμένες ιστοσελίδες εύρεσης ακινήτων και εμπλουτίζονται όσο παραμένει η αβεβαιότητα γύρω από την πλήρη ανάκαμψη του τουρισμού, οι τιμές, που ζητούνται για πλήρως ανακαινισμένα και εξοπλισμένα μικρά διαμερίσματα, από 30 έως και 60 τ.μ., είναι από 70 ευρώ έως και 100 ευρώ υψηλότερες εν συγκρίσει με εκείνες των μακροχρόνιων μισθώσεων. «Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, υπάρχει η σημείωση ‘κατάλληλο για φοιτητές’. Πόσο εφικτό, όμως, είναι για μία οικογένεια να καταβάλλει έως και 10 ευρώ/τ.μ. για ένα ακίνητο ισογείου ή ημιωρόφου – ανεξαρτήτως περιοχής – προκειμένου να στεγάσει τις ανάγκες του παιδιού της», σχολιάζουν σε MarketNews.gr και DailyPost.gr κτηματομεσιτικοί παράγοντες και προσθέτουν: «Η τιμή, μάλιστα, κλιμακώνεται, ανάλογα με τη διάρκεια του συμβολαίου, η οποία, όμως, δεν ξεπερνά το έτος. Οι συμφωνίες, δηλαδή, κλείνονται με ορίζοντα τον Μάη του 2021, οπότε και εκτιμούν οι ιδιοκτήτες πως θα… αναστηθεί η οικονομία του διαμοιρασμού».
Πιο αναλυτικά, το κόστος για ένα σπίτι 55 τ.μ., ημιυπόγειο, στα Κάτω Πατήσια, κατασκευής του 1971, στο οποίο, όμως, έχει γίνει ριζική ανακαίνιση, «αγγίζει» τα 360 ευρώ/μήνα. Ο ιδιοκτήτης του, δηλαδή, ζητά περί τα επτά ευρώ/τ.μ., εκμεταλλευόμενος, προφανώς, την αύξηση των ενοικίων, που καταγράφηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας όλο το προηγούμενο διάστημα, ως απόρροια και της… επέλασης της AirBnb.
Την ίδια στιγμή, η τιμή για ένα ακίνητο με σχεδόν παρόμοια χαρακτηριστικά στην Πλατεία Αμερικής «σκαρφαλώνει» στα 450 ευρώ, ενώ με «καπέλο» γύρω στα 100 ευρώ διατίθεται προς μίσθωση ακίνητο ημιωρόφου στου Φιλοπάππου.
Όσο δε, ανεβαίνουν οι όροφοι, τόσο… τσιμπάει και το ζητούμενο ενοίκιο. Ενδεικτικά, διαμέρισμα 55 τ.μ., στον πέμπτο όροφο, στην Πλατεία Βάθης νοικιάζεται έναντι 500 ευρώ, ήτοι πέριξ των 10 ευρώ/τ.μ., όσο, δηλαδή, είναι το ενοίκιο, που ζητά ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου, 60 τ.μ. στον Νέο Κόσμο.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα Νότια προάστια της Αττικής, όπου δύσκολα θα μπορέσει κάποιος να βρει διαμέρισμα 30 τ.μ. σε τιμή κάτω από τα 300 ευρώ/μήνα. «Οι ιδιοκτήτες, εάν πραγματικά επιστρέψουν στις μακροχρόνιες – παραδοσιακές μισθώσεις και όχι για λίγους μήνες, θα πρέπει να εξετάσουν από την αρχή τις ζητούμενες τιμές ενοικίασης. Δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης μεταξύ των εσόδων, που έβγαζαν από τη δραστηριότητά τους στην AirBnb και του μηνιαίου εισοδήματος, που μπορούν να λάβουν με τον κλασικό τρόπο, έστω και εάν ρίχνουν ως δέλεαρ ότι στο ποσό συμπεριλαμβάνονται το internet ή τυχόν κοινόχρηστα», τονίζουν στελέχη του εγχώριου real estate και συνεχίζουν: «Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη διαφορά μεταξύ των δυο ειδών μίσθωσης: η βραχυχρόνια ‘απαιτεί’ την ενεργή συμμετοχή του – την προσωπική του εργασία (καθαρισμός, παροχή κλινοσκεπασμάτων, διάφορες εργασίες στο ακίνητο, διαδικασία άφιξης και αναχώρησης του εκάστοτε επισκέπτη), σε αντίθεση με τις παραδοσιακές, όπου το μηνιαίο μίσθωμα είναι πραγματικό έσοδο, χωρίς προσωπική εργασία και λοιπά έξοδα».
«Εξαφανίστηκαν» 1.980 αγγελίες από την πλατφόρμα
Μηδενική δραστηριότητα και, άρα, έσοδα είχαν τον Μάρτιο οι ιδιοκτήτες περίπου 2.000 σπιτιών στην Αθήνα, που μισθώνονταν μέσω AirBnb.
Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της AirDna, της ιστοσελίδας, δηλαδή, που επεξεργάζεται τα δεδομένα της επίμαχης πλατφόρμας, από τις συνολικά 11.882 μοναδικές αγγελίες, που ήταν αναρτημένες έως τα τέλη του α’ τριμήνου του 2020 και αφορούσαν σε καταλύματα του λεκανοπεδίου, οι 9.902 ήταν ενεργές, είχαν, δηλαδή, τουλάχιστον μία καταχώρηση τον περασμένο Μάρτιο. «Ένα μεγάλο ποσοστό των αγγελιών στις πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού δεν μισθώνεται πλέον ενεργά, με τους χρήστες να μην έχουν ενημερώσει το ημερολόγιό τους ή να μην έχουν (από)δεχτεί κάποια κράτηση. Προκειμένου, λοιπόν, να παρέχουμε μία πιο ακριβή εικόνα, καταργούμε αυτές τις καταχωρίσεις από την ανάλυσή μας», ενημερώνει η AirDna τους επισκέπτες του ιστότοπού της, γεγονός, που σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες αυτών των 1.980 σπιτιών ήταν… ανενεργοί τον επίμαχο μήνα.
Από μία πιο αναλυτική επεξεργασία στα στοιχεία της AirDna για την Αθήνα προκύπτει πως η πλειονότητα βρισκόταν στο Εμπορικό Τρίγωνο – μία από τις πλέον δημοφιλείς περιοχές για τους χρήστες της πλατφόρμας – αφού από τις 2.114 αγγελίες, οι 1.832 κατάφεραν να προσελκύσουν τουλάχιστον έναν επισκέπτη τον Μάρτιο (-282), με Μουσείο – Εξάρχεια – Νεάπολη και Κουκάκι – Μακρυγιάννη να ακολουθούν, με μηδενικές κρατήσεις για 177 και 138 αγγελίες αντίστοιχα, τις οποίες και κατήργησε από την ανάλυσή της η AirDna.
Facebook Comments