Στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης – Διάβημα προς Άγκυρα
Στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα, Μπουράτ Οζούγκερντιν, στον οποίον υποβλήθηκε διάβημα κατά της Άγκυρας
Στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα, Μπουράτ Οζούγκερντιν, στον οποίον υποβλήθηκε διάβημα κατά της Άγκυρας
Στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα, Μπουράτ Οζούγκερντιν, στον οποίον υποβλήθηκε διάβημα κατά της Άγκυρας, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Αφορμή του διαβήματος ήταν η δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην ΤΑP (κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας) σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τόνισε πως η Τουρκία «αποπειράται βήμα – βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».
Σαφή προειδοποίηση στην Τουρκία απευθύνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με φόντο την πρόθεση της Τουρκίας να προβεί σε σεισμογραφικές έρευνες σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Σύμφωνα με την kathimerini.gr, σε συνολικά 24 οικόπεδα χώρισε με επίσημη πράξη η Άγκυρα την περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου που εκτείνεται από τις τουρκικές ακτές μέχρι το σημείο που με βάση αυτό αρχίζει η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Λιβύης (οικόπεδα U16 και U17), σύμφωνα με την αρίθμηση της τουρκικής κυβέρνησης.
Η δημοσίευση της πράξης αυτής στην Εφημερίδας της Κυβερνήσεως της γείτονος, ουσιαστικά αποτελεί το προηγούμενο βήμα πριν την οριστική παραχώρηση συμβολαίων επί των 24 οικοπέδων στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ). Κάποια από αυτά τα οικόπεδα βρίσκονται από έξι μίλια και πλέον ανατολικά της Κρήτης, της Κάσου, της Καρπάθου και της Ρόδου και επικαλύπτουν μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο οικόπεδο στο Καστελόριζο, ωστόσο είναι απολύτως σαφές ότι ο συγκεκριμένος διαχωρισμός αποτελεί το επόμενο στάδιο αμφισβήτησης της Ελληνικής κυριαρχίας στην υφαλοκρηπίδα της.
Ο διαχωρισμός έχει γίνει, βεβαίως, με βάση τις πρόνοιες του τουρκολιβυκού μνημονίου το οποίο ακολουθείται ως ο οδηγός, αλλά και με την πάγια τουρκική θέση ότι τα ελληνικά νησιά δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα, αλλά μόλις 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων.
Παράλληλα ο κ. Δένδιας προειδοποίησε ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει.
Αναλυτικά η δήλωση του:
«Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα – βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.
Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.
Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας.
Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα.
Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».
Facebook Comments